Αρχική iHunt.gr Συμμετοχή της Β’ Κ.Ο.Α. στο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο

Συμμετοχή της Β’ Κ.Ο.Α. στο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο

από iHunt Team
bkoa

Τo 18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο, με θέμα «Ελληνική Δασοπονία μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις: αειφορική διαχείριση δασών, δασικοί χάρτες, ολοκληρωμένη διαχείριση της υπαίθρου και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος» πραγματοποιήθηκε στην Έδεσσα, 8-11 Οκτωβρίου 2017. Κύριος Διοργανωτής του συνεδρίου ήταν η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την ΕΠΕΓΕ παράρτημα Βόρειας & Κεντρικής Ελλάδος, με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, του Δήμου Εδέσσης, των τοπικών δασικών υπηρεσιών και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους συμμετείχε και παρουσίασε στην ενότητα της Λιβαδοπονίας & Άγριας Ζωής στις 10 Οκτωβρίου μια εργασία με τίτλο «Παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των έργων βελτίωσης ενδιαιτημάτων, το
παράδειγμα της Χίου».
………………………………………………………………………………………………
Παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των έργων βελτίωσης ενδιαιτημάτων, το παράδειγμα της Χίου
Κόνσολα, Φώτω1
 
1 Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους, Μυτιλήνη, Βουρνάζων 10, 81100 Μυτιλήνη, Λέσβος, e-mail: bkoa@otenet.gr
 
Περίληψη
 
Γνωρίζοντας ότι η υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων επηρεάζει αρνητικά τους πληθυσμούς των θηραματικών και άλλων ειδών της άγριας πανίδας, οι Κυνηγετικές οργανώσεις υλοποιούν ετήσια έργα βελτίωσης ενδιαιτημάτων (σπορές, ποτίστρες, δεξαμενές, καλλιέργεια πηγών κτλ.). Αυτές οι δράσεις έχουν στόχο να εξασφαλίσουν τις βασικές βιολογικές ανάγκες των ειδών (νερό, τροφή, κάλυψη). Ωστόσο μέχρι και σήμερα οι καταγραφές προσέλκυσης ατόμων στα βελτιωτικά έργα πραγματοποιούνταν είτε μέσω άμεσης παρατήρησης είτε από εξεύρεση ιχνών. Με την βοήθεια καμερών κίνησης και νυκτερινής λήψης καταφέραμε να συλλέξουμε στοιχεία και να αποκτήσουμε εικόνα των ειδών αυτών που επιλέγουν τα βελτιωμένα ενδιαιτήματα, αποκτώντας ένα εργαλείο για τον ορθολογικό σχεδιασμό των διαχειριστικών μέτρων, που στόχο έχουν την διατήρηση των πληθυσμών των ειδών τις άγριας πανίδας και την διατήρηση της βιοποικιλότητας γενικότερα.
 
Λέξεις κλειδιά: βελτίωση ενδιαιτημάτων, άγρια πανίδα, βιοποικιλότητα, παρατήρηση, κάμερες.
…………………………………………………………………………………………………
 
Το συνέδριο παρακολούθησαν πολλοί εργαζόμενοι στη Δασική Υπηρεσία, καθώς και εκπρόσωποι από τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά ινστιτούτα και τους περιβαλλοντικούς οργανισμούς, ιδιώτες μελετητές, κ.ά.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα