Αρχική iHunt.gr Συναγερμος για μεγαλες ξηρασιες στην Ελλαδα

Συναγερμος για μεγαλες ξηρασιες στην Ελλαδα

από iHunt Team
ksirasia

demobanner

 
Τι αποκαλύπτει νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα
 
Έως το τέλος του αιώνα, οι ξηρασίες στην Ευρώπη θα έχουν γίνει πολύ πιο συχνές και παρατεταμένες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ολοένα αυξημένης κατανάλωσης (και σπατάλης) του νερού. Αυτό επισημαίνει μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σε μια χρονική συγκυρία που η προσοχή του κοινού είναι μάλλον στραμμένη στην αντίθετη όψη του νομίσματος, στις θύελλες και στην επέλαση του κρύου.
 
Σύμφωνα με τη μελέτη, το πρόβλημα της ξηρασίας, κατά τις επόμενες δεκαετίες, θα είναι πιο έντονο στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Βαλκανικής και ασφαλώς αφορά άμεσα την Ελλάδα. Οι ερευνητές του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του γερμανικού πανεπιστημίου του Κάσελ, με επικεφαλής τον Τσιοβάνι Φορτσιέρι, ειδικό σε θέματα αξιολόγησης κλιματικού κινδύνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Hydrology and Earth Systems Science” της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU).
 
Η αναμενόμενη άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής θα εντείνει την εξάτμιση των επιφανειακών υδάτων, μειώνοντας την προσφορά νερού και χειροτερεύοντας την ξηρασία. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στα νότια τμήματα της Ευρώπης και της Βαλκανικής (συνεπώς και στη χώρα μας), τα οποία θα πληγούν περισσότερο από την ξηρασία, η ελάχιστη ροή στα μεγαλύτερα και στα μικρότερα ποτάμια θα μειωθεί έως 40% και οι χρονικοί περίοδοι ανεπάρκειας νερού θα αυξηθούν έως 80%.
 
«Η έρευνά μας δείχνει ότι πολλές λεκάνες ποταμών, ιδίως στις νότιες περιοχές της Ευρώπης, πιθανότατα θα γίνουν πιο ευάλωτες σε περιόδους μειωμένης προσφοράς νερού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση νερού, λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού και της εντατικής κατανάλωσης νερού για άρδευση στη γεωργία και για βιομηχανικές χρήσεις, θα έχει ως αποτέλεσμα μια ακόμα μεγαλύτερη μείωση στη ροή των ποταμών», ανέφερε ο Τσιοβάνι Φορτσιέρι.
 
Για τη νότια Ευρώπη ειδικότερα, η μελέτη εκτιμά ότι, πέρα από την κλιματική αλλαγή, η μεγάλη χρήση (και κατάχρηση) νερού θα επιδεινώσει περαιτέρω κατά 10% έως 30% τις συνθήκες ξηρασίας. Γι’ αυτό, η μελέτη συστήνει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ανάγκη της συνετής και βιώσιμης χρήσης των υδάτινων πόρων στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου – ένα μήνυμα ασφαλώς και για την Ελλάδα.
 
Η ξηρασία θεωρείται σοβαρή φυσική καταστροφή, με πολλαπλές επιπτώσεις για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. Μόνο στην Ευρώπη, κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, το κόστος της ξηρασίας υπολογίζεται σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
 Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα