Αρχική iHunt.gr Συνελευση ΔΚΟΣΕ: Οι μελετες στις Κυνηγετικες Οργανωσεις

Συνελευση ΔΚΟΣΕ: Οι μελετες στις Κυνηγετικες Οργανωσεις

από iHunt Team
dkose

demobanner

 Την Κυριακή 26 Μαΐου 2013 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Αμαλία η Γενική Συνέλευση με Αρχαιρεσίες της Δ’ ΚΟΣΕ.

Στη Συνέλευση πέρα από τις αρχαιρεσίες, έγινε ένας απολογισμός για τη χρονιά που πέρασε και κατατέθηκε (και εγκρίθηκε ομόφωνα) ο προϋπολογισμός της ομοσπονδίας για το 2013.

Ο πρόεδρος κ. Νίκος Σταθόπουλος στην ομιλία που έκανε στην έναρξη της γενικής συνέλευσης αναφέρθηκε σε φλέγοντα θέματα που αφορούν όχι μόνο την  Δ’ ΚΟΣΕ αλλά γενικότερα το κυνήγι. 

Ο κ. Σταθόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση στη χώρα μας και κατ’ επέκταση στο κυνήγι. Παρόλα αυτά η ομοσπονδία κατάφερε να αναπροσαρμόσει το έργο της στα νέα δεδομένα χωρίς να ακυρώσει τις δράσεις που είχε προϋπολογίσει για το 2012 και χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στο ταμείο της ομοσπονδίας. Δεν μας αρέσει, είπε ο κ. Σταθόπουλος, η κατάσταση αυτή που έχουμε να διαχειριστούμε γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί αντίπαλοι γύρω μας που θέλουν να δουν αυτό το οικοδόμημα που με τόσο κόπο έχει φτιαχτεί να καταρρεύσει.

Για την Δ’ ΚΟΣΕ υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αυτές είναι η Θηροφυλακή και οι μικροί σύλλογοι της επαρχίας.

Τα δύο τελευταία χρόνια η Δ’ ΚΟΣΕ έκανε μεγάλο αγώνα ώστε η οικονομική κρίση να μην επηρεάσει τη λειτουργία της θηροφυλακής και το ίδιο σκοπεύει να πράξει και για το 2013. Και όπως τόνισε ο κ.Σταθόπουλος αυτό θα το υποστηρίξει μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει καθημερινά η ομοσπονδία τον προηγούμενο χρόνο οι θηροφύλακες της Δ’ ΚΟΣΕ πραγματοποίησαν περίπου 66.000 ελέγχους διαπιστώνοντας 803 παραβάσεις που σε ορισμένες από αυτές χρειάστηκε να παρέμβει η ομοσπονδία ως πολιτική αγωγή.

Επίσης επισήμανε το άνοιγμα της Δ’ΚΟΣΕ σε όλους τους πολιτικούς χώρους και ήδη αυτή η τακτική άρχισε να αποδίδει καρπούς και τόνισε ότι σε ένα τέτοιο αβέβαιο κλίμα το μέλλον πρέπει να προετοιμαστεί όσο καλύτερα γίνεται. Ο χώρος των κυνηγών πρέπει να είναι έτοιμος, όποιες και αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις, να υπερασπιστεί και προωθήσει την κυνηγετική δραστηριότητα.Σε συνεργασία με την ΚΣΕ η Δ’ ΚΟΣΕ άρχισε πριν ένα χρόνο -έχοντας στην πρώτη γραμμή τους επιστημονικούς συνεργάτες και τους θηρόφυλακες- μια τεράστια προσπάθεια για την ανάθεση από το κράτος των μελετών που αφορούν τα πτηνά (θηρεύσιμα και μη) σε ένα μελετητικό γραφείο (συνεργαζόμενο με τις κυνηγετικές οργανώσεις). Με αυτή τη συνεργασία οι κυνηγετικές οργανώσεις επιθυμούν  να υπάρξει μια πραγματική παρουσίαση των πληθυσμών των πτηνών και όχι αυτά που αναφέρουν οι ΜΚΟ χωρίς να βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. 

Πρώτη  μεγάλη επιτυχία είναι η προσπάθεια που έχει αρχίσει η Δ’ ΚΟΣΕ πριν από 7 χρόνια και είχει σαν σκοπό την καταγραφή του πληθυσμού της ορεινής πέρδικας στην Στερεά Ελλάδα. Η μελέτη αυτή είναι η μοναδική επιστημονική μελέτη για τον πληθυσμό της ορεινής πέρδικας στη χώρα μας που αναγνωρίζεται και υιοθετείται διεθνώς.

Η μελέτη καταγράφει τους αναπαραγωγικά ζευγάρια και τους πληθυσμούς της ορεινής πέρδικας σε διάφορους βιότοπους της Στερεάς Ελλάδας.Το επιστημονικό προσωπικό και οι θηροφύλακες της Δ’ ΚΟΣΕ κατέγραψαν μόνο στη Στερεά Ελλάδα 31.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια και αν λάβουμε υπόψη ότι οι βιότοποι της πετροπέρδικας στη Στερεάς Ελλάδας αποτελούν το 25% μόνο των ενδιαιτημάτων του είδους ο συνολικός πληθυσμός της πετροπέρδικας στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας υπολογίζεται σε περίπου 121.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια. Σε σχέση με τα 2-7000 αναπαραγωγικά ζευγάρια που υποστηρίζει ότι είναι ο πληθυσμός της πετροπέρδικας στην Ελλάδα η Ορνιθολογική, υπάρχει ένα αριθμητικό χάος.

Η μελέτη της Δ’ΚΟΣΕ πειθαρχούσε στα πιο αυστηρά επιστημονικά standards και για αυτό υιοθετήθηκε και δημοσιεύθηκε από Μουσείο της Φυσικής Ιστορίας της Βαρκελώνης. Η ίδια εργασία υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτι που σημαίνει πως ότι αφορά την ορεινή πέρδικα στην Ελλάδα τα αποδεκτά στοιχεία θα είναι στο εξής τα αποτελέσματα της εργασίας της Δ’ΚΟΣΕ και όχι οι διαδόσεις της Ορνιθολογικής.

Μετά το τέλος της ομιλίας του προέδρου της Δ’ ΚΟΣΕ εγκρίθηκε ομόφωνα ο απολογισμός του 2012 και ο προϋπολογισμός του 2013. 

Ακολούθησαν οι αρχαιρεσίες και το νέο ΔΣ της Δ’ ΚΟΣΕ θα συσταθεί σε σώμα σύντομα. 

Επιμέλεια ihunt.gr

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα