Αρχική iHunt.gr Συνεντευξη του προεδρου του ΚΣ Δραμας

Συνεντευξη του προεδρου του ΚΣ Δραμας

από iHunt Team
newspaper_article_1536_main_f

 

Αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Δράμας Γιάννης Γεωργιάδης στο http://www.psithiri.gr. Αναφέρθηκε στον σκοπό λειτουργίας του κυνηγετικού συλλόγου που ιδρύθηκε το 1922 γεγονός που τον καθιστά τον παλαιότερο Σύλλογο του νομού, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και τον μεγαλύτερο με 1400 εγγεγραμμένα ενεργά μέλη. Υπογραμμίζει το φιλοθηραματικό έργο του συλλόγου που περιλαμβάνει την θηροφύλαξη και  ένα πλήθος δράσεων όπως δεντροφυτεύσεις, ρίψη τροφών, καθαρισμοί αλσυλλίων, ενημέρωση των μελών με σεμινάρια. Δηλώνει ότι το κυνήγι δέχεται πολλά χτυπήματα από τους ψευτοοικολόγους και αναφέρει με νόημα «Ο σκοπός του σωστού κυνηγού είναι να παίρνει ένα από την φύση και να ανταποδίδει δύο. Όποιος αγαπά πραγματικά το περιβάλλον είναι σύμμαχός μας». Τέλος εύχεται στους κυνηγούς μέλη του συλλόγου να είναι γεροί και να έχουν μια χρονιά γεμάτη συγκινήσεις.

 

-Πότε ιδρύθηκε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας «Η Άρτεμις» κε Γεωργιάδη;

 

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας «Η ΑΡΤΕΜΙΣ» ιδρύθηκε το έτος 1922 γεγονός που τον καθιστά τον παλαιότερο Σύλλογο του νομού, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και τον μεγαλύτερο με 1400 εγγεγραμμένα ενεργά μέλη. Ο Κ.Σ. Δράμας, είναι αναγνωρισμένος και συνεργαζόμενος με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εποπτεύουσα Αρχή έχει το Δασαρχείο Δράμας και είναι μέλος της ΣΤ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης. Διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται από τα μέλη του, κάθε δύο χρόνια.

 

– Ποιος ο σκοπός ίδρυσης και λειτουργίας του Κυνηγετικού Συλλόγου;

 

Σύμφωνα με τα καταστατικό του ο Σύλλογος έχει ως βασικό σκοπό κατά πρώτον την ενημέρωση των κυνηγών, την οργάνωση, την κατάρτιση, την ανάπτυξη κυνηγετικής ιδέας, συνείδησης και σεβασμού για το περιβάλλον και κατά δεύτερον τη συμβολή τόσο στην προσπάθεια της πολιτείας για προστασία-διατήρηση-ανάπτυξη του θηραματικού πλούτου, όσο και στην αειφορική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Η διαρκής προσπάθεια του Συλλόγου να διεκπεραιώσει το δύσκολο αυτό καθήκον του, μεταφράζεται σε δραστηριότητες που οργανώνει και πραγματοποιεί, προσπαθώντας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα που του εμπιστεύονται οι κυνηγοί-μέλη του, πάντα με την άψογη συνεργασία της προϊσταμένης Αρχής που είναι το Δασαρχείο, με την καθοδήγηση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης και με τις επιστημονικές γνώσεις των επιστημονικών συνεργατών του.

 

-Μια νέα κυνηγετική χρονιά ξεκινά σε λίγες μέρες. Ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της;

 

Να ξεκινήσω από την τιμή της άδειας, όπου είναι φέτος κατά 2 ευρώ φθηνότερη σε σχέση με πέρυσι και αυτό για να διευκολύνουμε τα μέλη μας. Εν καιρώ κρίσης η κυνηγετική δραστηριότητα τείνει να είναι πολυτέλεια. Ωστόσο η αγάπη που δείχνουν τα μέλη για αυτό το « άθλημα», παραγκωνίζει και υπερνικά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει ο κυνηγός για να βρεθεί σε αγαπημένους κυνηγότοπους. Σ ε αυτήν την δύσκολη περίοδο το κυνήγι αποτελεί μια διέξοδο από τα καθημερινά οξυμμένα προβλήματα και αδιέξοδα. Να τονίσω ότι ισχύει για ακόμη μια χρονιά η απαγόρευση της πέρδικας στην ΖΕΠ του Φαλακρού. Οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: Η τοπική άδεια 115 ευρώ. Η περιφερειακή στα 135 ευρώ και Η γενική στα 165 ευρώ.

 

-Τι κάνει ο σύλλογος για τα μέλη του;

 

Ο Σύλλογος έχει συνεχή επικοινωνία και σχέση με τα μέλη του. Δημιουργεί για πρώτη φορά έναν επαγγελματικό οδηγό όπου θα περιλαμβάνει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους που είναι μέλη του κυνηγετικού συλλόγου Δράμας. Αυτός ο επαγγελματικός οδηγός θα αποσταλεί δωρεάν σε όλα τα μέλη του συλλόγου. Η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν θα επιβαρύνει τα μέλη μας και γίνεται με σκοπό να εκμεταλλευτούμε την τεράστια δυναμική που έχει ο σύλλογός μας και την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των κυνηγών. Είναι προς όφελος όλων των κυνηγών η συγκεκριμένη προσπάθεια. Επίσης δημιουργούμε μητρώο για τα δελτία οπλοκατοχής, για να ενημερώνουμε τα μέλη πριν λήξουν να προβούν στην ανανέωσή τους για να γλυτώσουν το βαρύ πρόστιμο που επακολουθεί. Μοιράζουμε πλήθος εντύπων μεταξύ αυτών ένας ολοκαίνουριος χάρτης που είναι ιδιαίτερα αναλυτικός για τον κυνηγό. Στέκομαι σε μια προσφορά που είναι πραγματικά ιδιαίτερα εντυπωσιακή και είναι από ένα φροντιστήριο που αν την εκμεταλλευτούν οι συνάδελφοι κυνηγοί που έχουν παιδιά στο γυμνάσιο και στο λύκειο , θα βγουν ιδιαίτερα κερδισμένοι. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω για αυτήν την πολύ σπουδαία προσφορά.

 

-Τι προσδοκάτε από την καινούρια κυνηγετική περίοδο;

 

Κατ’ αρχήν να ξεκινήσει και να τελειώσει έχοντας όλοι την υγεία μας. Εύχομαι να είναι μια χρονιά πλούσια σε θηράματα. Εύχομαι οι συνάδελφοι κυνηγοί να βρουν την ψυχική και οικονομική δύναμη να μπορέσουν να περπατήσουν τους αγαπημένους τους κυνηγότοπους. Εφιστώ την προσοχή στα κυνηγετικά ατυχήματα. Οφείλουμε να σεβόμαστε τους κανόνες του κυνηγιού, να σεβόμαστε τον συνάδελφο και κυρίως το θήραμα. Το κυνήγι δέχεται ήδη πολλά χτυπήματα από τους ψευτοοικολόγους. Δεν χρειάζεται λοιπόν να προκαλούμε με την συμπεριφορά μας και να δίνουμε τροφή για σχόλια στον κάθε άσχετο. Να υπενθυμίσω ότι οι κυνηγοί πρέπει να είναι 100% σύννομοι κατά την άσκηση της θήρας, διαφορετικά σε ένα κυνηγετικό ατύχημα η ασφαλιστική κάλυψη παύει να ισχύει. Αυτός είναι όρος απαράβατος στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και  αυτό οι συνάδελφοι πρέπει να το έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

 

-Αναφερθήκατε σε ψευτοοικολόγους. Ποιες οι σχέσεις σας με την Οικολογική κίνηση και αντίστοιχες οργανώσεις;

 

Κατ’ αρχήν όποιος αγαπά πραγματικά το περιβάλλον είναι σύμμαχος μας. Όποιος προσπαθεί να δημιουργήσει ψεύτικες εντυπώσεις και επικοινωνιακά τρικ είμαστε απέναντί του. Το τι είναι οικολογία είναι κάτι το οποίο ο καθένας το αντιλαμβάνεται όπως θέλει ή όπως τον συμφέρει. Όποιος παρακολουθεί τις δράσεις του κυνηγετικού συλλόγου Δράμας ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει οικολογία. Να ξεκινήσω από την θηροφύλαξη, όπου όλα τα έξοδα (μισθοί, αυτοκίνητα, καύσιμα κλπ), τα πληρώνουν οι κυνηγοί με την συνδρομή τους. Επίσης ως σύλλογος διοργανώνουμε ένα πλήθος δράσεων όπως δενδροφυτεύσεις, ρίψη τροφών, καθαρισμοί αλσυλλίων, ενημέρωση των μελών μας με σεμινάρια κλπ. Αν όλα αυτά δεν είναι οικολογία, ας μας πει κάποιος τι είναι. Ο σκοπός του σωστού κυνηγού είναι να παίρνει ένα από την φύση και να ανταποδίδει δύο. Αυτό θα πει αειφορία. Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι εκπροσωπώ μόνο τους νόμιμους κυνηγούς. Οποιοσδήποτε λαθροθηρεί αυτομάτως αποβάλλεται από την οικογένειά μας. Όσον αφορά τις σχέσεις μας με την οικολογική κίνηση Δράμας τα τελευταία χρόνια έχουμε υλοποιήσει από κοινού κάποιες δράσεις, ωστόσο θα μπορούσαν να είναι και περισσότερες μιας και ο σκοπός μας είναι κοινός. Ωστόσο είναι πολύ βαθιά ριζωμένα ακόμη τα αντικυνηγετικά στερεότυπα των οικολογικών – αντικυνηγετικών οργανώσεων. Φανταστείτε ότι σε μια πρόσφατη συνάντηση που είχα με εκπρόσωπο της Ορνιθολογικής (η μεγαλύτερη αντικυνηγετική οργάνωση πανελλαδικής εμβέλειας), μου είπε ότι το καταστατικό τους απαγορεύει κάποιον πολίτη να εγγραφεί στην οργάνωση εάν είναι κυνηγός. Αυτό είναι εσωστρέφεια και αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς είμαστε εξωστρεφείς. Δεν σχολιάζω παραπάνω. Τα συμπεράσματα θα τα βγάλει ο κόσμος, ωστόσο στέκομαι σε αυτό που προανέφερα ότι ο σκοπός μας είναι κοινός. Όλες αυτές οι δράσεις που προανέφερα και πραγματοποιεί ο κυνηγετικός μας Σύλλογος γίνονται αποκλειστικά με τις συνδρομές των μελών. Δεν επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε με 1 ευρώ. Άραγε ποιος χρηματοδοτεί πολλές ΜΚΟ;

 

– Αναφέρατε το φιλοθηραματικό έργο του συλλόγου. Από όσο γνωρίσουμε έχετε να επιδείξετε και ένα πλούσιο κοινωνικό έργο. Ποιες πρωτοβουλίες αναλάβατε;

 

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας στο πλαίσιο του κοινωνικού του έργου ενίσχυσε για μια ακόμη φορά το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Δράμας με είδη πρώτης ανάγκης που προσφέρονται σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Στην παράδοση των αγαθών που ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν από πλευράς του συλλόγου ο πρόεδρος Γεωργιάδης Ιωάννης και ο κοσμήτορας Κασάπης Θεόδωρος παραβρέθηκαν και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης Κυριάκος και ο Αντιδήμαρχος κ.Γρηγορίου Κυριάκος, οι οποίοι ευχαρίστησαν το σύλλογο για τη συνεισφορά του. Θυμίζουμε ότι ο σύλλογός μας έχει ενταχθεί στο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου Δράμας και συμμετέχει ενεργά στη στήριξη δράσεων ενίσχυσης συμπολιτών μας στις δύσκολες αυτές οικονομικές συγκυρίες.

 

-Προκάλεσε εντύπωση και η από κοινού ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα του κυνηγετικού συλλόγου Δράμας με τον σύλλογο του γειτονικού Γκότσε Ντέλτσεφ της Βουλγαρίας. Τι ακριβώς περιλάμβανε;

 

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013, ανέλαβε ως 2ος εταίρος από κοινού με τον επικεφαλής εταίρο, τον Κυνηγετικό και Αλιευτικό Σύλλογο του Γκότσε Ντέλτσεφ, την υλοποίηση του έργου «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και ευαισθητοποίηση του κοινού στη διασυνοριακή περιοχή Δράμας – Γκότσε Ντέλτσεφ». Το έργο αποσκοπεί στην προώθηση και υιοθέτηση κοινών, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, προσεγγίσεων για την προστασία της βιοποικιλότητας στη διασυνοριακή περιοχή της Δράμας και Γκότσε Ντέλτσεφ και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην εν λόγω περιοχή σε ότι αφορά την προστασία της βιοποικιλότητας. Περιελάβανε άμεσες δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας που συνίστανται σε ρίψεις τροφών για τη βελτίωση της διαβίωσης των ειδών αλλά και την πρόσληψη θηροφυλάκων και προμήθεια εξοπλισμού της θηροφυλακής, με τα οποία επιτυγχάνεται η μείωση της λαθροθήρας, αλλά και έμμεσες δράσεις, όπως σεμινάρια επιμόρφωσης και εκπαίδευσης με αποδέκτη την τοπική κοινωνία, που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Επιπλέον το έργο είχε ανάλογες δράσεις δημοσιότητας και προβολής μέσω διανομής έντυπου υλικού, της ιστοσελίδας του έργου και ενημερωτικών πινακίδων.

 

-Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

 

Εύχομαι στους κυνηγούς και στις οικογένειές τους να είναι γεροί και να έχουν μια χρονιά γεμάτη συγκινήσεις. Εύχομαι όλοι του χρόνου να ανταμώσουμε ξανά. Να γνωρίζουν όλοι οι κυνηγοί που είναι μέλη μας ότι ο σύλλογος σε οτιδήποτε συμβεί είναι δίπλα τους.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα