Αρχική iHunt.gr Συνεχίζεται από την ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ η προσπάθεια προστασίας του Κολχικού φασιανού

Συνεχίζεται από την ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ η προσπάθεια προστασίας του Κολχικού φασιανού

από iHunt Team
fasianos

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Πραγματοποιήθηκε τεχνική σύσκεψη στο Δασαρχείο Καβάλας για την προστασία του κολχικού φασιανού με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Ελλάδα ειδικού επιστήμονα από τον Οργανισμό Θήρας και Προστασίας Άγριας Ζωής της Μεγάλης Βρετανίας.
 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ειδικού έργου «Πειραματικές Δράσεις για την Προστασία του Κολχικού Φασιανιού στο Δέλτα του Νέστου – Experimental Conservation Actions for Black Necked Pheasant in Nestos Delta”. Το έργο έχει διάρκεια 6 ετών (2017-2022) και χρηματοδοτείται κατά 50% από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φασιανοειδών (WPA) και κατά 50% από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, ενώ υλοποιείται με τη συμμετοχή των τμημάτων του WPA στην Αγγλία και τη Γαλλία και του Οργανισμού Θήρας και Προστασίας Άγριας Ζωής της Μεγάλης Βρετανίας.
 

SVESTONOF

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Roger Draycott σε προηγούμενη επίσκεψη στην χώρα μας

 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Δασάρχης Καβάλας και Δασολόγοι του Δασαρχείου Καβάλας, εκπρόσωπος του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής & Θήρας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας Ισμαρίδας, ο Διευθυντής Υποστήριξης και Δασολόγοι της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) και ο κ. Roger Draycott, Δ/ντής του Τμήματος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών του Οργανισμού Θήρας και Προστασίας Άγριας Ζωής της Μεγάλης Βρετανίας.
 
Παρουσιάστηκαν από την ΚΟΜΑΘ το πλαίσιο των δράσεων βελτίωσης των ενδιαιτημάτων του κολχικού φασιανού στο Δ. Νέστου, με την ορθότερη κατανομή των ανοικτών εκτάσεων. Έγινε ενημέρωση για την καταγραφή του πληθυσμού του κολχικού φασιανού με την ανάπτυξη ειδικών μεθόδων καταγραφής, τονίστηκε η ανάγκη γενετικής έρευνας/ταυτοποίησης για το είδος και μέσω του κ. Draycott οι προτεραιότητες και οι κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία του είδους. 
 
IMG 7638
 
Τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας και συντονισμένης δράσης των εμπλεκόμενων φορέων, η ενημέρωση όσων δραστηριοποιούνται στην περιοχή και των κατοίκων γενικότερα, η αξιοποίηση υποδομών της Δασικής Υπηρεσίας (φυτώριο, εκτροφείο, κέντρο υποδοχής επισκεπτών), η εφαρμογή των μέτρων προστασίας που περιλαμβάνονται στην ΚΑΠ και γενικότερα η από κοινού δράση για τη διάσωση του είδους.
 
Ο κ. Draycott είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στα επιμέρους ενδιαιτήματα του Δέλτα Νέστου από τους επιστημονικούς συνεργάτες και τους θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, να επισκεφτεί το φυτώριο και το παλιό εκτροφείο Χρυσούπολης της Δασικής Υπηρεσίας, ενώ συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Νέστου και το Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Χρυσουπολης.
 
IMG 7552
 
Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως εξειδικευμένοι φορείς από το εξωτερικό δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προστασία του κολχικού φασιανού στην Ελλάδα, ώστε το είδος αυτό να διατηρηθεί ως μοναδικό στοιχείο φυσικής αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς. 
 
Ο κολχικός φασιανός στις αρχές του 20ου αιώνα διαβίωνε σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σήμερα ένας μικρός πληθυσμός απαντά μόνο στο Δέλτα του Νέστου. Ο πληθυσμός αυτός είναι ίσως το μοναδικό υπόλειμμα του γενετικά καθαρού και άγριου πληθυσμού του είδους στον ευρωπαϊκό χώρο.
 


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα