Αρχική iHunt.gr Συνταξη και εγκριση σχεδιου απελευθερωσεων

Συνταξη και εγκριση σχεδιου απελευθερωσεων

από iHunt Team
perdikes

 

 

Σήμερα δησμοσίευουμε το δεύτερο μέρος της τελευταίας Υπουργικής Απόφασης για τους εμπλουτισμούς θηραμάτων η οποία θα παρουσιαστεί σε 12 ενότητες αναφέρεται στην σύνταξη και έγκριση του σχεδίου εμπλουτισμού ενός βιότοπου.

 

ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΒΙΟΤΟΠΟΥ

 

Το σχέδιο εμπλουτισμού βιοτόπων ή η έκθεση, συντάσσεται με μέριμνα της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας από δασολόγους δημόσιους υπάλληλους που διαθέτουν σχετική εμπειρία ή ειδίκευση, ή με μέριμνα της ενδιαφερόμενης Κυνηγετικής Οργάνωσης από δασολόγους που έχει προσλάβει και έχουν ειδίκευση στην θηραματοπονία. Σχέδιο εμπλουτισμού βιοτόπων δύναται να συντάσσεται από δασολόγους−μελετητές ή άλλης  ειδικότητας επιστήμονες με σχετική ειδίκευση (βιολόγους. ζωολόγους κ.λ.π), κατόπιν ανάθεσης της σχετικής μελέτης από τους ανωτέρω φορείς. Το σχέδιο εμπλουτισμού βιοτόπων ή η έκθεση, που συντάσσεται με μέριμνα των ενδιαφερόμενων Κυνηγετικών Οργανώσεων, υποβάλλεται στις οικείες Δασικές Υπηρεσίες. Στη περίπτωση εμπλουτισμού βιοτόπου από Κυνηγετικό Σύλλογο, η οικεία Κυνηγετική Ομοσπονδία βεβαιώνει την καταλληλότητα των περιοχών υποδοχής και την ανάγκη τόνωσης των θηραματικών πληθυσμών πριν την υποβολή του αιτήματος στη Δασική Αρχή.

 

Ο εμπλουτισμός βιοτόπων, με θηράματα που έχουν συλληφθεί από τη φύση (ζώγρηση), γίνεται με φειδώ, σε ειδικές περιπτώσεις και εφόσον δεν τίθενται σε κίνδυνο μικροί φυσικοί πληθυσμοί θηραμάτων από τους οποίους γίνεται η συλλογή, σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

 

Όλα τα συντασσόμενα σχέδια εμπλουτισμού βιοτόπων ή οι εκθέσεις, τόσο των Δασικών Υπηρεσιών όσο και των Κυνηγητικών Οργανώσεων, διαβιβάζονται ιεραρχικά στη Δ/νση Δασών Περιφέρειας προς έγκριση, μαζί με τις τυχόν παρατηρήσεις και τις προτάσεις των Δασικών Υπηρεσιών.

 

Μαζί με την έγκριση του σχεδίου εμπλουτισμού βιοτόπων, εγκρίνεται η διάθεση των αναγκαίων θηραμάτων από νομίμως λειτουργούντα εκτροφεία ή χορηγείται  άδεια σύλληψης θηραμάτων από φυσικούς πληθυσμούς για εγκατάσταση στον προς εμπλουτισμό βιότοπο, ύστερα από κατάλληλες διαδικασίες προσαρμογής που θα προβλέπονται στο σχέδιο εμπλουτισμού.

 

Τα θηράματα προς εμπλουτισμό, δύνανται να προέρχονται από νομίμως λειτουργούντα εκτροφεία θηραμάτων (κρατικά, ιδιωτικά ή εκτροφεία Κυνηγετικών  Οργανώσεων) ή από άτομα συλληφθέντα από το φυσικό περιβάλλον.

 
ihunt.gr
 

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα