Διαστάσεις
Μήκος σώματος: 45 – 51 cm Άνοιγμα φτερών: 75 – 86 cm Βάρος αρσενικού: 550 – 1090 gr. Βάρος θηλυκού: 505 – 910 gr.
Γνωρίσματα
Αρσενικό: ασπρόμαυρη πίσω κοιλιακή χώρα, οξύληκτη ουρά, σώμα με γκριζωπό χρώμα, ροζέ στήθος, κοκκινοκαφέ κεφάλι με μια κίτρινη λωρίδα στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Κατά την διάρκεια της πτήσης ξεχωρίζει από τη λευκή περιοχή στο πάνω και εμπρόσθιο τμήμα της φτερούγας και τη λευκή κοιλιά.
Θηλυκό: γκριζοκαφέ σώμα και κεφάλι που δίνει την εντύπωση ότι έχει στίγματα, μικρό ράμφος, μέτωπο που κατεβαίνει «απότομα». Κατά την πτήση διακρίνεται η λευκή του κοιλιά.
Ενδιαίτημα – αναπαραγωγή
Είδος μεταναστευτικό, μετακινείται μετά το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου νοτιότερα σε πιο ήπια κλίματα για να περάσει το χειμώνα. Ξεχειμωνιάζει στη νότια Ευρώπη , βόρεια Αφρική και νότια Ασία. Προτιμάει υγροτόπους κοντά στη θάλασσα σε συνδυασμό με πλημμυρισμένα λιβάδια και λιμνοθάλασσες με γλυκό ή υφάλμυρο νερό. Συγκεντρώνεται στις βόρειες και υποαρκτικές ζώνες, πολύ λιγότερο στις βόρειες εύκρατες περιοχές και σποραδικά στη ζώνη της στέπας. Προτιμάει λίμνες ή έλη με ρηχά, ανοιχτά, γλυκά νερά με αρκετή βλάστηση. Αποφεύγει τα ρέματα και τα ποτάμια με γρήγορη ροή αλλά μπορεί να αναπαραχθεί σε λίμνες και υγροτόπους με υφάλμυρο νερό.
Κατασκευάζει τη φωλιά στο έδαφος συχνά κοντά στο νερό. Η φωλιά αποτελείται από μικρή κοιλότητα στρωμένη με λίγη βλάστηση και φτερά που βγάζει από το σώμα του το θηλυκό. Γεννά 8 – 9 αβγά τα οποία επωάζονται από το θηλυκό για 24 – 25 ημέρες και εκκολάπτονται συγχρόνως. Οι νεοσσοί είναι ικανοί να πετάξουν σε 40 – 45 μέρες οπότε και ανεξαρτητοποιούνται.
Τροφή
Τρέφεται κυρίως με φυτικά τμήματα τα οποία αναζητά με βάδισμα στην ξηρά ή κολυμπώντας στην επιφάνεια του νερού . Μπορεί να τρέφεται τη μέρα ή και τη νύχτα ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και την ενόχληση που δέχεται.
Κυνήγι
Το κυνήγι του γίνεται με καρτέρι το σούρουπο ή την αυγή όταν μετακινείται προς ή από τις θέσεις τροφοληψίας. Ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι κρύος, ψιλοχιονίζει ή φυσάει βοριάς, οπότε δημιουργούνται μεγάλα κύματα, τότε τα πουλιά μετακινούνται από την θάλασσα σε εσωτερικούς υγροτόπους ή σε πλημμυρισμένα λιβάδια. Χρησιμοποιούνται κυρίως όπλα «τσοκαρισμένα». Τα φυσίγγια που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως βαριάς γόμωσης με σκάγια Νο 5 – 6.