Αρχική iHunt.gr Τίτλοι τέλους για την κυνηγετική χρονιά

Τίτλοι τέλους για την κυνηγετική χρονιά

από iHunt Team
15326382_1218587818220561_5336657750304912494_n

demobanner

Την Τρίτητ 28 Φεβρουαρίου, έπεσε η αυλαία  της κυνηγετικής περιόδου 2016-2017. Μιας σαιζόν, όπου σίγουρα και αναμφισβήτητα έκλεισε αφήνοντάς μας όλους με χαμόγελο μιας και ήταν ιδιαίτερα πλούσια σε θήραμα, και μπορούμε να μιλάμε σίγουρα για την καλύτερη σαιζόν τουλάχιστον της τελευταίας 15ετίας. Η σαιζόν που πέρασε από τις αρχές της κιόλας, έδειξε καλούς οιωνούς για τους συναδέλφους κυνηγούς, τόσο για το ενδημικό θήραμα,  λαγό αγριόχοιρο και πέρδικα όσο και για το αποδημητικό. Ιδιαίτερα όσον αφορά το λαγό, τα μυνήματα που είχα από το περασμένο καλοκαίρι, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά πως θα έχουμε μια καλή κυνηγετική περίοδο με πληθώρα θηραμάτων. Για τον αγριόχοιρο, δε χρειάζεται να συζητήσουμε το παραμικρό αφού τα τελευταία χρόνια, όλοι γνωρίζουν πως υπάρχει ιδιαίτερη έξαρση στους πληθυσμούς του αγριόχοιρου.  
 
Για την Πέρδικα μόνο ήταν λίγο διαφορετικά τα πράγματα, ΄και σημαντικό ρόλο, ίσως τον σημαντικότερο, έπαιξαν οι βροχές αλλά και τα χαλάζια που έπεσαν κατά την περίοδο της περασμένης άνοιξης και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της φωλεοποίησης χαλώντας ίσως κάποιες φωλιές. Παρόλα αυτά όμως όσοι το προσπάθησαν γνωρίζοντας βέβαι τη δυσκολία του κυνηγιού της, έκαναν αξιόλογα κυνήγια. Τώρα όσον αφορά το αποδημητικό θήραμα, από τις αρχές της σαιζόν όπου ξεκίνησε η περίοδος της αποδημίας όλα έδειχναν πως επρόκειτο για την καλύτερη χρονιά της τελευταίας τουλάχιστον 15ετίας. Τσίχλες, φάσσες υδρόβια αλλά και οι μπεκάτσες που επισκέφθηκαν τόσο τη χώρα μας όσο και τη περιοχή μας, ήταν σε πολύ μεγάλους αριθμούς.
 
Η μεγάλη αυτή κάθοδος βέβαια, οφείλεται στον σκληρό χειμώνα που περάσαμε αποδεικνύοντας πως οι πληθυσμοί των θηραμάτων και αναφέρομαι στα αποδημητικά, δεν έχει μειωθεί, αλλά οι καιρικές συνθήκες ήταν αυτές που εμπόδιζαν μια παρόμοια μαζική κάθοδο των θηραμάτων. Αλλά παράλληλα, αναιρέθηκε και η καταστροφολογία ορισμένων “αντιπάλων” μας που επιμένουν στην ιδέα της γενικότερης μείωσης των πληθυσμών των θηραμάτων.
 
Ας μην ξεχνάμε όμως και ένα δυσάρεστο που προέκυψε κατά τη φετεινή σαιζόν. το κυνήγι φέτος έχασε έναν μαχητή και υπερασπιστή του Κυνηγίου. Τον Κώστα Μαρκόπουλο. Οπότε φέτος κρίνεται περισσότερο επιτακτική η ανάγκη να παραμείνουμε συσπειρωμένοι στους συλλόγους μας, γιατί δε ξέρουμε τι θα έχουμε να αντιμεώπίσουμε για τη νέα σαιζόν και την υπογραφή της νέας ρυθμιστικής γιατί ας μην ξεχνάμε πως χάρη σε αυτόν κερδήθηκαν πολλές μάχες για το κυνήγι.
 
Τέλος εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους κυνηγούς. Και του χρόνου, να έχουμε υγεία να ξαναβγούμε στα κυνηγοτόπια παρέα με αγαπημένους φίλους και τους τετράποδους συντρόφους μας. Ενώ να μην ξεχνάμε πως τώρα ξεκινά η κρισιμότερη περίοδος για τα θηράματα που πρέπει να αναπαραχθούν οπότε και εμείς θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και τα εκπαιδευτικά να τα κάνουμε με ιδιαίτερη σύνεση. ενώ καλό είναι να αποφευχθούν κυρίως κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο αλλά και Ιούνιο.
 
Και του χρόνου λοιπόν.
 
Κώστας Μουσάς
Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου ΑμαλιάδαςPrint Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα