Αρχική » Grid with Sidebar » Τα αγριεμένα…άλογα του Φαλακρού…VIDEO

Τα αγριεμένα…άλογα του Φαλακρού…VIDEO

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Με σκοπό να καταγράψω κάποια πλάνα από την πρωινή βοσκή των αγριόγιδων, που, όπως φαίνεται, ο πληθυσμός τους βρίσκεται σε συνεχή άνοδο, «βυθίστηκα» στην ανοιξιάτικη πανδαισία των χρωμάτων του όρους Φαλακρό…
 
Ετσι βρέθηκα αξημέρωτα σε μια κορφή του Φαλακρού από το χωριό Ξηροπόταμος περιμένοντας να εμφανιστούν τα αγριοκάτσικα για την πρωινή τους βοσκή.
 
Ομως αντί για αγριοκάτσικα άκουσα χλιμιντρίσματα και παρατηρώντας με τα κιάλια είδα μια αγέλη από 200 έως 250 άλογα.
 
Είχα ακούσει ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά άγρια άλογα στο Φαλακρό αλλά δεν τα είχα δει ποτέ και δεν πίστευα ότι ήταν τόσο πολλά.
 

SVESTONOF
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας επικοινώνησα με τον επιστημονικό συνεργάτη της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ Θεοφάνη Καραμπaτζάκη, ο οποίος μου είπε τα εξής:
 
«Τα άλογα αυτά δεν είναι μιας συγκεκριμένης φυλής. Είναι άλογα που αφέθηκαν ελεύθερα από τότε που σταμάτησαν οι κρατικές επιδοτήσεις. Τα άλογα αυτά ανήκαν κυρίως σε υλοτόμους που τα χρησιμοποιούσαν για τη δουλειά τους.
 
Τον χειμώνα για να μην τα σταβλίζουν κάποιοι τα άφηναν ελεύθερα, κάποιοι τα παράτησαν γιατί σταμάτησαν οι επιδοτήσεις και έτσι με τον καιρό τα άλογα αυτά αγρίεψαν, πολλαπλασιάστηκαν και τελικά οι πληθυσμοί τους έφτασαν σε μερικές εκατοντάδες και τώρα είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία του ορεινού όγκου της Δράμας.
 
 
Δεν είναι μιας συγκεκριμένης φυλής. Είναι άλογα που αφέθηκαν ελεύθερα από τότε που σταμάτησαν οι κρατικές επιδοτήσεις. Τα άλογα αυτά ανήκαν κυρίως σε υλοτόμους που τα χρησιμοποιούσαν για τη δουλειά τους. Τα άλογα αυτά έχουν εισβάλει σε περιοχές NATURA και κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να τεθούν υπό προστασία.
 
Επιθετικές τάσεις
 
Τα άλογα αυτά δεν δέχονται καθόλου την ανθρώπινη παρουσία και μάλιστα πολλές φορές έχουν ακόμη και επιθετικές τάσεις».
 
«Ομως το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργούν αυτά τα άλογα», συνεχίζει ο κ. Καραμπατζάκης, «είναι το γεγονός ότι αυτά τα άλογα μόνο σαν εισβολείς μπορούν να χαρακτηριστούν.
 
Εχουν εισβάλει στο οικοσύστημα, έχουν κυριαρχήσει απέναντι όχι μόνο στην άγρια πανίδα αλλά και σε αυτό των παραγωγικών ζώων. Τα άλογα αυτά έχουν εισβάλει σε περιοχές NATURA και κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να τεθούν υπό προστασία.
 
Ομως τα άλογα αυτά δημιουργούν προβλήματα στο οικοσύστημα, όπως το ίδιο συμβαίνει με τον μυοκάστορα αλλά και τους υπόλοιπους εισβολείς.
 
Επίσης δημιουργούν πολύ μεγάλα προβλήματα στην κτηνοτροφία αφού αφαιρούν την τροφή που θα έπαιρναν τα παραγωγικά ζώα (μοσχάρια, κατσίκια κ.λπ.).
 
Και το άλογο είναι μια μεγάλη ζωική μονάδα. Και το κυριότερο είναι ότι πίνουν το νερό που αποταμιεύεται στις ομβροδεξαμενές με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να διαμαρτύρονται».
 
Στη διαδρομή συνάντησα και τον ομοσπονδιακό θηροφύλακα της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ Αλέξανδρο Λιγομενίδη που έκανε την πρωινή του περιπολία.
 
«Ο μοναδικός εχθρός τους είναι ο λύκος αλλά και πάλι οι λύκοι δεν επιτίθενται εύκολα στις μεγάλες αυτές αγέλες.
 
Μόνο τα αδύναμα ζώα και τα πουλάρια κινδυνεύουν από τις επιθέσεις των λύκων, οι οποίοι είναι πολύ προσεκτικοί απέναντι σε αυτές τις αγέλες», καταλήγει ο κ. Καραμπατζάκης.
 
Αγρια & απελευθερωμένα
 
Τελικά τα άλογα αυτά μόνο άγρια δεν είναι. Η πιο σωστή ονομασία που μπορείς να τους δώσεις κανείς είναι «Αγριεμένα απελευθερωμένα άλογα». …..Ομως αναρωτιέμαι, γιατί οι οικολόγοι διαμαρτύρονται διαρκώς για τις απελευθερώσεις που πραγματοποιούν οι κυνηγοί ενώ για τα εισβολικά είδη όπως τα άλογα δεν μιλάει κανείς;
 
Και βέβαια ο λόγος που κάνουν απελευθερώσεις οι κυνηγοί είναι για τον εμπλουτισμό της άγριας πανίδας και όχι για την εγκατάσταση ενός νέου είδους.
 
Θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι οι απελευθερώσεις των κυνηγών γίνονται κάτω από ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο και ελέγχονται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
 
Στα άλογα, όμως, ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτές τις απελευθερώσεις; Κάτω από ποιο νομικό πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν;
 
Κωνσταντίνος Λουρής
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κωνσταντίνος Λουρής
 
 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ