642

Στην Πάρνηθα οι κάμερες που έστησε η ΚΑΛΛΙΣΤΩ φωτογράφισαν λύκους να περιφέρονται μέσα στον Εθνικό Δρυμό. Σύμφωνα λοιπόν με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ οι λύκοι βρίσκονται στην Πάρνηθα αν και μόνο από μερικές φωτογραφίες δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος αφού από τις ίδιες κάμερες καταγράφηκαν και αδέσποτα σκυλιά και όπως μας είπε και ο βιολόγος της ΚΑΛΛΙΣΤΩ κ. Ηλιόπουλος μόνο η εξέταση DNA μπορεί να λύσει την απορία.
Το iHunt επικοινώνησε με το Δασαρχείο Πάρνηθας και μίλησε με τον δασολόγο κ. Ζαρείφη ο οποίος μας είπε ότι το 2014 το Δασαρχείο Πάρνηθας ζήτησε την συνδρομή της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ για την επανεμφάνιση του λύκου στην Πάρνηθα.
Ο κ. Ζαρείφης μας τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια είχαν αυξηθεί οι ενδείξεις ότι οι λύκοι έχουν φτάσει στην Πάρνηθα και από από μαρτυρίες κτηνοτρόφων και με μαρτυρίες κυνηγών σε επιθέσεις κυνηγόσκυλων αλλά και από ένα κουφάρι που είχε βρεθεί σε αποσύνθεση και έμοιαζε με λύκο.
Έτσι απευθύνθηκαν στην περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ η οποία έχει και την γνώση και την τεχνολογία να ερευνήσει για την ύπαρξη του λύκου στην Πάρνηθα.
Έτσι ο βιολόγος της ΚΑΛΛΙΣΤΩ κ. Γιώργος Ηλιόπουλος έστησε τέσσερις κάμερες, σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές προσεκτικά επιλεγμένες. Οι κάμερες αυτές ήταν σε λειτουργία από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Μάιο του 2015 και ήταν τοποθετημένες σε αποστάσεις που δεν υπερέβαιναν τα 6.7 χιλιόμετρα η οποία αποτελεί μικρή απόσταση συγκριτικά με το μέγεθος των επικρατειών λύκου στην Ελλάδα.
Οι θέσεις για τις κάμερες επιλέχθηκαν με βάση την εκτίμηση και χωροθέτηση της πιθανότερης θέσης για αναπαραγωγή των λύκων με βάση παραμέτρους του τοπίου.
- Στην ΚΑΜΕΡΑ 1 πραγματοποιήθηκαν 24 καταγραφές ατόμων λύκου από 1 έως 7 άτομα ανά περιστατικό φωτογράφισης.
- Στην ΚΑΜΕΡΑ 2 πραγματοποιήθηκαν 17 καταγραφές ατόμων λύκου από 1 έως 6 άτομα ανά περιστατικό φωτογράφισης.
- Στην ΚΑΜΕΡΑ 3 πραγματοποιήθηκαν 39 καταγραφές ατόμων λύκου από 1 έως 8 άτομα ανά περιστατικό φωτογράφισης.
- Στην ΚΑΜΕΡΑ 4 δεν έγιναν φωτογραφικές καταγραφές αλλά εμφανίσεις λύκων και επιθέσεις στα κοπάδια αναφέρθηκαν κατά τη διενέργεια συνεντεύξεων σε κτηνοτρόφους της περιοχής.
Όπως αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος στα αποτελέσματα της έρευνας ως ελάχιστο πληθυσμιακό μέγεθος μπορεί να ορισθεί ο μέγιστος αριθμός λύκων που καταγράφηκαν ταυτόχρονα σε μια φωτογραφία. Δηλαδή 8 λύκοι που φωτογραφήθηκαν στις 21 Νοεμβρίου 2014. Μέσα σε αυτή την αγέλη υπήρχαν και ενήλικοι αλλά και νεαροί λύκοι.
Η αναπαραγωγή της αγέλης επιβεβαιώθηκε με καταγραφή νεαρών λύκων που είχαν γεννηθεί τον Μάιο του 2014. Ο αριθμός τους εκτιμάται σε τέσσερα.
Επίσης κατά τη διάρκεια της περιόδου καταγραφής της παρουσίας και δραστηριότητας των λύκων στην Πάρνηθα, πραγματοποιήθηκαν σε μερικές περιπτώσεις καταγραφές και αδέσποτων σκύλων. Η συχνότητα εμφάνισής τους ήταν σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη των λύκων, όπου ενδεχομένως η παρουσία τους να έχει περιορίσει, τουλάχιστον στα όρια της επικράτειας της αγέλης, την πυκνότητα των αδέσποτων σκύλων.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν περιττώματα λύκων τα οποία περιέχουν τρίχες από Κόκκινο ελάφι αλλά δεν έχει γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι λύκοι τρέφονται από τα ελάφια ως πτώματα ή τα θηρεύουν.
Αυτά είναι τα ευρήματα της ΚΑΛΛΙΣΤΩ και από ότι φαίνεται πρέπει να μάθουμε να ζούμε στην Πάρνηθα με τους λύκους.
Κώστας Λουρής για το iHunt.gr
Διαβάστε ακόμη : ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : Μπήκαν λύκοι στην ….Αθήνα