Αρχική iHunt.gr Τα μεταναστευτικα εφεραν τον ιο του Νειλου

Τα μεταναστευτικα εφεραν τον ιο του Νειλου

από iHunt Team
DuckFlight

demobanner

 Έλληνες ερευνητές ανέλυσαν δείγματα πτηνών πριν και κατά το ξέσπασμα της νόσου

Έρευνα ελλήνων επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ιολογίας Virology Journal εξετάζει το κατά πόσο τα άγρια ή μεταναστευτικά πουλιά ενδεχομένως ευθύνονται για τη μεταφορά και τη διασπορά του επικίνδυνου ιού του Δυτικού Νείλου. Το 2010 πέθαναν στην Ελλάδα 35 άνθρωποι από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά άλλα 262 κρούσματα.

Οι έλληνες ερευνητές ανέλυσαν δείγματα γηγενών και άγριων μεταναστευτικών πουλιών πριν και κατά το ξέσπασμα της νόσου στην Ελλάδα. Από τα δείγματα που ανάλυσαν τα 53 βρέθηκαν θετικά στον ιό. Μάλιστα 14 από αυτά είχαν συλλεχθεί έως και οκτώ μήνες προτού εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα σε ανθρώπους.

Ο επικεφαλής ερευνητής Χαράλαμπος Μπιλίνης αναπληρωτής καθηγητής Ιολογίας και ιογενών λοιμώξεων του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας δήλωσε ότι «Το εύρημα (μας) ότι τα μεταναστευτικά πουλιά είχαν εκτεθεί στον ιό του Δυτικού Νείλου πριν την φθινοπωρινή τους άφιξη στην χώρα μας υποδηλώνει ότι πτηνά με παρόμοια μεταναστευτική συμπεριφορά θα μπορούσαν να έχουν εισαγάγει τον ιό στην Ελλάδα».Η αρχισυντάκτης της Virology Journal δήλωσε ότι η εν λόγω μελέτη καταδεικνύει τη σημασία της επιτήρησης και παρατήρησης της άγριας ζωής για ζωονόσους (νόσοι που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο) όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου.

 

newsbeast.gr

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα