Αρχική iHunt.gr Τα πρασινοκεφαλα το κλειδι για την γριπη των πτηνων

Τα πρασινοκεφαλα το κλειδι για την γριπη των πτηνων

από iHunt Team
prasina

demobanner

 



Η αποκωδικοποίηση του DNA της πάπιας Πεκίνου ίσως κρύβει το κλειδί της αντιμετώπισης και της θεραπείας της γρίπης των πτηνών η οποία έχει κοστίσει τη ζωή 36 ανθρώπων στην Κίνα από το Φεβρουάριο.

 

Βρετανοί και Κινέζοι επιστήμονες με επικεφαλής τον Γιανγουέν Λι του Αγροτικού Πανεπιστημίου της Κίνας και του Ινστιτούτου Γενωμικής του Πεκίνου πέτυχαν να αποκωδικοποιήσουν το γονιδίωμα της αγριόπαπιας Anas platyrhynchos η οποία είναι φορέας του στελέχους Η7Ν9 των ιών Α, αλλά δεν εμφανίζει συμπτώματα της ασθένειας.

 



Ειδικότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA μιας υγιούς θηλυκής πάπιας Πεκίνου ηλικίας δέκα εβδομάδων και το συνέκριναν με αυτό δύο ακόμα παπιών που είχαν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης.

 

Η έρευνα έδειξε ότι η υδρόβια πάπια Anas platyrhynchos φέρει μοναδικά γονίδια, που δεν υπάρχουν στα άλλα συγγενικά πτηνά, την κότα ή τη γαλοπούλα αλλά και γενετικούς παράγοντες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό της σύστημα ώστε να αντιμετωπίσει τον ιό.

 

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η γονιδιακή μελέτη της πάπιας θα τους επιτρέψει να ανακαλύψουν τους μηχανισμούς εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών.



 

Σημειώνεται ότι πέρα από τους θανάτους, η γρίπη των πτηνών ευθύνεται για ζημίες της τάξης των 6,5 δισ. δολαρίων στην κινεζική οικονομία.

 

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Genetics.

 

econews



Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα