Αρχική iHunt.gr Τα σκυλια διαβαζουν το ανθρωπινο μυαλο

Τα σκυλια διαβαζουν το ανθρωπινο μυαλο

από iHunt Team
DSC00260

demobanner

 Τα σκυλιά είναι πολύ πιο ικανά στο να μας καταλαβαίνουν από ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα, τα σκυλιά μπορούν να διαβάζουν το ανθρώπινο μυαλό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Animal Cognition είναι εντυπωσιακά και αποκαλυπτικά: όταν σβήνουν τα φώτα, τα σκυλιά είναι 4 φορές πιο πιθανό να κλέψουν φαγητό ή να κάνουν κάτι το οποίο τους έχουμε απαγορεύσει. Και αυτό γιατί – όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες- αντιλαμβάνονται ότι το αφεντικό τους δεν μπορεί να δει μέσα στο σκοτάδι. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό γίνεται ακόμη και όταν οι άνθρωποι είναι μέσα στο δωμάτιο, αρκεί να είναι σβησμένο το φως.

Οι μελετητές, που θέλησαν να διαπιστώσουν αν η συμπεριφορά των σκύλων προσαρμόζεται αναλόγως συνθηκών, υποστηρίζουν “είναι αδύνατον τα σκυλιά να ξέχασαν ότι υπήρχαν άνθρωποι στο δωμάτιο μόλις έσβησαν τα φώτα”. Εξάλλου ας μην λησμονούμε την ιδιαίτερα ισχυρή τους όσφρηση. “Αντ’ αυτού” λένε οι μελετητές “τα σκυλιά αλλάζουν τη συμπεριφορά τους όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν”.

Οι ίδιοι οι ερευνητές του University of Portsmouth που έκαναν τη μελέτη δηλώνουν εντυπωσιασμένοι: “είναι απίστευτο ότι τα σκυλιά καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα δουν, σημαίνει ότι αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη οπτική”.Τα ευρήματα, εκτός από εντυπωσιακά, είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί μπορούν να εξηγήσουν πώς τα σκυλιά αλληλεπιδρούν τόσο έντονα με τους ανθρώπους και να αξιοποιηθούν σε περιπτώσεις σκυλιών- οδηγών και σκυλιών της αστυνομίας.

Αντιθέτως φαίνεται πως διαψεύδεται η πεποίθηση ότι εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα των σκύλων στις εκφράσεις του προσώπου τους. “Οι άνθρωποι συνεχώς αποδίδουν συναισθήματα και συμπεριφορές σε άλλα ζωντανά πλάσματα. Ξέρουμε ότι το σκυλί μας είναι έξυπνο ή τρυφερό, αλλά είμαστε εμείς που σκεφτόμαστε αυτό, όχι εκείνα” τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.  

Πηγή : news.gr

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα