Αρχική iHunt.gr Τα φίδια εμφανίστηκαν νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε

Τα φίδια εμφανίστηκαν νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε

από iHunt Team
fidi

demobanner
Λονδίνο
Τα φίδια σέρνονται στη Γη εδώ και πολύ περισσότερο καιρό από ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες. Απολιθώματα φιδιών ηλικίας 140 έως 167 εκατ. ετών, που ανακαλύφθηκαν στην Αγγλία, στην Πορτογαλία και στις ΗΠΑ, «σπρώχνουν» προς τα πίσω κατά σχεδόν 70 εκατ. χρόνια την εμφάνιση των εν λόγω ερπετών. Τα αρχαιότερα απολιθώματα φιδιών μέχρι σήμερα ήσαν 102 εκατ. ετών.
Η ανακάλυψη
 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παλαιοντολογίας Μάικλ Κάλντγουελ του καναδικού Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, δήλωσαν ότι τα εντυπωσιακά ευρήματα σημαίνουν πως θα πρέπει να ξαναγραφτεί η εξελικτική ιστορία των φιδιών στον πλανήτη μας.
 
Το αρχαιότερο απολίθωμα, ηλικίας 167 εκατ. ετών περίπου, βρέθηκε σε ένα ορυχείο κοντά στην Οξφόρδη της Αγγλίας και προέρχεται από ένα φιδάκι (Eophis underwoodi) μήκους 25 εκατοστών. Ζούσε σε βάλτους και πιθανότατα έτρωγε έντομα, βατραχάκια κ.α.
 
Ανακαλύφθηκαν τρία ακόμη απολιθώματα φιδιών, το μεγαλύτερο από τα οποία (το Portugalophis lignites), όπως δείχνει και το όνομά του, βρέθηκε σε ένα ορυχείο λιγνίτη στην Πορτογαλία. Είχε μήκος 1,2 μέτρων, χρονολογείται προ 155 εκατ. ετών και εκτιμάται ότι έτρωγε μικρά θηλαστικά, σαύρες, πουλιά και βατράχους.
 
Τα άλλα δύο αρχαία φίδια, το Diablophis gilmorei που βρέθηκε στο Κολοράντο των ΗΠΑ ζούσε πριν από επίσης 155 εκατ. χρόνια ενώ το Parviraptor estesi που ανακαλύφθηκε στην Αγγλία είχε μήκος 60 εκατοστών και ζούσε πριν από 144 εκατ. χρόνια. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature Communications».
 
Ακίνδυνα
 
Η ανατομία του κρανίου των αρχαίων φιδιών ήταν παρόμοια με των σύγχρονων φιδιών. Κανένα από τα τέσσερα φίδια δεν ήταν δηλητηριώδες. Τα αρχαιότερα γνωστά απολιθώματα δηλητηριωδών φιδιών είναι ηλικίας περίπου 20 εκατ. ετών.
 
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα φίδια εξελίχτηκαν από τις σαύρες, καθώς ορισμένα αρχαία απολιθώματα φιδιών που έχουν ανακαλυφτεί στο παρελθόν, διαθέτουν μικρά πίσω πόδια. Κάτι ανάλογο πιστεύεται ότι είχαν και τα τέσσερα αρχαιότερα φίδια, αλλά οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι, επειδή δεν βρήκαν πλήρη απολιθώματα. Ακόμη κι αν τα πανάρχαια φίδια είχαν πόδια όμως, πιστεύεται ότι δεν περπατούσαν, αλλά σέρνονταν όπως σήμερα και χρησιμοποιούσαν τα μικρά άκρα τους για να γραπώνονται καλύτερα.
 
Το πότε ακριβώς εμφανίστηκαν τα πρώτα φίδια, παραμένει μυστήριο. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό συνέβη πριν από 190 έως 240 εκατ. χρόνια (αν όχι νωρίτερα) και έκτοτε έζησαν στη σκιά των δεινοσαύρων. Όταν όμως οι τελευταίοι εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 65 εκατ. χρόνια, τα φίδια επιβίωσαν μέχρι σήμερα, προκαλώντας τον φόβο, αλλά και τη γοητεία σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.
 
Βήμα Science
 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα