Αρχική iHunt.gr Τι κανουμε αν μας δαγκωσει σκυλος;

Τι κανουμε αν μας δαγκωσει σκυλος;

από iHunt Team
dagkoma

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Της Αθηνάς Θ. Λάνη, Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
 
Όταν τα αγαπημένα τετράποδα αγριεύουν και δαγκώνουν, το τραύμα μπορεί να μολυνθεί και οι συνέπειες για την υγεία του παθόντος μπορεί να αποβούν μοιραίες!
 
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ..
ΠΟΙΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΤΟ ΔΑΓΚΩΜΑ ΑΠΟ ΣΚΥΛΟ;
 
Ο κίνδυνος το τραύμα να μολυνθεί είναι μεγάλος, καθώς στη στοματική κοιλότητα του σκύλου υπάρχει πληθώρα βακτηρίων. Ανησυχούμε περισσότερο για το κλωστηρίδιο του τετάνου και τον ιό της λύσσας.
 
Υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι ο τέτανος προκαλείται μόνο από σκουριασμένα αντικείμενα, γεγονός το οποίο σαφώς και δεν ισχύει αφού η νόσος μπορεί να προκληθεί και από μη σκουριασμένα αντικείμενα, αλλά και από δάγκωμα ή γρατσουνιά ζώου το οποίο δεν έχει εμβολιαστεί έναντι του τετάνου.
 
Όταν δε ένας σκύλος δαγκώνει αδιάκριτα και χωρίς λόγο η σκέψη μας πάει στον ιό της λύσσας. Η λύσσα στην Ελλάδα, από το 1987 έως και τον Οκτώβριο του 2012, είχε εξαφανιστεί. Έκτοτε όμως έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά (από το εργαστήριο Ιολογίας, το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για τη λύσσα, ΚΚΙΑ) αρκετά κρούσματα λύσσας σε ζώα στη χώρα μας, εκ των οποίων κάποια αφορούσαν και σκύλους.
 
ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ;
 
• Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια καθώς πρέπει να γίνει εκτίμηση του τραύματος και σχολαστικός καθαρισμός με οξυζενέ και αντισηπτικά από ιατρό. Εάν κριθεί απαραίτητο θα χρειαστεί και χειρουργικός καθαρισμός. Τα δήγματα από ζώα καθώς θεωρούνται εξ’ αρχής μολυσμένα, χρήζουν αντιβιοτικής θεραπείας.
 
• Σε περίπτωση που το τραύμα αιμορραγεί πιέστε το, ώστε να περιοριστεί η αιμορραγία έως ότου φτάσετε στο πλησιέστερο κέντρο παροχής ιατρικής βοήθειας.
 
• Έχετε μαζί σας το βιβλιάριο εμβολίων ώστε ο ιατρός να κρίνει εάν χρειάζεται να εμβολιαστείτε.
 
• Αναφέρετε με λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά του σκύλου (π.χ. ανήσυχος, επιθετικός, νευρικός, σιελόρροια)
 
• Αναφέρετε το συμβάν στην κτηνιατρική υπηρεσία.
 
• Ο σκύλος πρέπει να τεθεί υπό κτηνιατρική παρακολούθηση για 15 ημέρες, ακόμα κι αν πρόκειται για δεσποζόμενο κατοικίδιο.
 
• Η καλύτερη φροντίδα είναι η πρόληψη!
 
• Συνίσταται ο πλήρης προληπτικός εμβολιασμός όλων των σκύλων.
 
• Σε περίπτωση τραυματισμού από ζώο να αναζητείται άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.
 
Πηγή : Iatropedia.gr

SVESTONOF


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα