Αρχική » Grid with Sidebar » Τι προβλέπεται για τις καλύβες στο Δέλτα του Έβρου

Τι προβλέπεται για τις καλύβες στο Δέλτα του Έβρου

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
 
 
Συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, στόχος του οποίου είναι η αντιμετώπιση των πρωταρχικών αιτίων που οδήγησαν στη δημιουργία ενός άναρχου και αυθαίρετου δομημένου περιβάλλοντος στη χώρα μας.
 
Η κα. Γκαρά υπογράμμισε  αρχικά τις σοβαρές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη αλόγιστη αυθαίρετη δόμηση και τους κατηγόρησε για την πολιτική τους επιλογή να οδηγήσουν τους πολίτες στην εύκολη, αλλά διόλου νόμιμη οδό της φοροδιαφυγής, της αυθαιρεσίας και της ασυδοσίας.
 
Υποστήριξε το σχέδιο νόμου, που πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα, σημειώνοντας πως πρόκειται για ακόμη μια πρωτοβουλία κυβερνητική και νομοθετική με διαφορετική όμως προσέγγιση και λογική. Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπουν την αναθεώρηση του μηχανισμού ελέγχου και τις μεθόδους αντιμετώπισης αυθαίρετης δόμησης. Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουν την απλοποίηση και τη σημαντική επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης και ελέγχου των διαδικασιών δόμησης, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία και τη διευκόλυνση των πολιτών, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.
 
Ιδιαίτερο βάρος όμως έριξε στη διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά τη νομιμοποίηση για τις καλύβες στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, μια απαίτηση των τελευταίων χρόνων που ικανοποιείται προς όφελος των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και δίνει τέλος στο καθεστώς αυθαιρεσίας που λειτουργούσε μέχρι τώρα.
 
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 122 του νομοσχεδίου προβλέπεται πρώτον η αναστολή για δύο έτη των προστίμων και των πράξεων κατεδάφισης για τις καλύβες του Δέλτα και αναμένεται, δεύτερον, στο διάστημα αυτό η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα αφορά τη συνολική προστασία της περιοχής και θα δίνει οριστικό τέλος στη έλλειψη νομιμότητας που ισχύει μέχρι σήμερα.
 
Έκτοτε, βασιζόμενοι στους όρους αυτού του διατάγματος και της αρχιτεκτονικής μελέτης, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου και του Φορέα Διαχείρισης νομιμοποιούνται οι καλύβες, οι οποίες θα καλύπτουν τους απαιτούμενους όρους.
 
Η δυνατότητα αυτή που δίνεται στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αξίζει να σημειωθεί πως έρχεται να ικανοποιήσει το αίτημα πολλών χρόνων καθώς όπως ανέφερε και η κα. Γκαρά οι άνθρωποι αυτού ζούσαν σε ένα καθεστώς αυθαιρεσίας,με τον μόνιμο φόβο της κατεδάφισης, χωρίς να φταίνε ουσιαστικά σε τίποτα.
 

SVESTONOF

Πηγή : https://faros-24.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ