Αρχική iHunt.gr Τουφεκωντας υδροβια με ατσαλινα σκαγια

Τουφεκωντας υδροβια με ατσαλινα σκαγια

από iHunt Team
duck-hunting-085

Το άρθρο που ακολουθεί είναι του Phil Bourjaily από το fieldandstream και προσπαθεί ο αρθογράφος να μας μεταφέρει τις εμπειρίες που έχει από τις τουφεκιές με ατσάλινα σκάγια σε υδρόβια. 

Δεδομένου ότι έχουμε μιλήσει τον τελευταίο καιρό  για της ευρείας – και μικρής- εμβέλειας σκοποβολής των υδροβίων , έχουν υπάρξει μερικοί αμυδροί έπαινοι και μερικές εντελώς επικρίσεις για το ατσάλι μεταξύ των παρατηρήσεων . Είναι αλήθεια ότι το ατσάλι δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ο μόλυβδος, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει μια πολύ επιλεκτική μνήμη μεταξύ των κυνηγών αρκετά μεγάλη για να θυμηθούμε τις ημέρες του μολύβδου .

Ακόμη και η HeviShot , η οποία φέρει αναμφισβήτητα τα  ποιο θανατηφόρα φυσίγγια μολύβδου που έγιναν ποτέ , δεν σκοτώνουν τα πάντα ακαριαία . Την περασμένη σεζόν έπρεπε να ξαναρίξω δεύτερη βολή στα 60 μέτρα  σε μία χήνα που χτύπησα  με HeviShot 2s . Επικεντρώθηκα σε άλλο πουλί σε 15 μέτρα πιο πέρα, με HeviShot 4s  και το μόνο που κατάφερα είναι να χτυπήσει το πουλί  στο έδαφος το οποίο στη συνέχεια σηκώθηκε και προσπάθησε να φύγει  με τα πόδια . Αυτό δεν συμβαίνει συχνά με HeviShot , αλλά συμβαίνει .

Το θέμα είναι , πιστεύω, ότι τα  ατσάλινα σκάγια παίρνουν  αυτόματα το φταίξιμο για κάθε πουλί που πετάει μακριά , είτε φταίει είτε όχι το ατσάλι . Κατά τις πρώτες ημέρες του χάλυβα, το πρόβλημα που είχαν μαζί του τόσο οι κυνηγοί όσο και οι εταιρείες των πυρομαχικών ήταν ότι δεν είχαν ακόμα συνειδητοποιήσει ότι οι πυροβολισμοί με  μεγαλύτερα σκάγια ήταν το κλειδί για την επιτυχία της χρήσης του .

Στην πραγματικότητα, τα σύγχρονα ατσαλένια σκάγια είναι αρκετά καλά  και αποτελεσματικά στα 50 μέτρα , αν χρησιμοποιείτε αρκετά μεγάλη βολή .Η βελτιωμένη ατσαλένια βολή*  είναι μαζί μας για πολύ καιρό . Παρατήρησα πρώτη φορά τη βελτίωση στα ατσαλένια σκάγια  σε ένα ταξίδι στην Αλμπέρτα το 1998 , δύο χρόνια μετά που η  Winchester εισήγαγε αυτό που εξακολουθεί να είναι διαχρονικά αγαπημένο ατσαλένιο φυσίγγι μου : το Supreme High Velocity . Το όνομα έκτοτε έχει αλλάξει σε ” Drylok Super Steel”, διότι, ενώ τα 1.450 fps ήταν σούπερ δύναμη για  το 1998 , είναι πλέον αρκετά αργά με τα σημερινά πρότυπα 

Τέλος πάντων , ένα μεγάλο μέρος της θήρας στον Καναδά γίνεται σε γιγάντια , γυμνά , ξηρά εδάφη , ώστε να μπορείς να βρεις ένα πουλί αν σαλπάρεις κάποιο . Εξαιτίας αυτού του γεγονότος , θα χρειαστούν μακρύτεροι πυροβολισμοί στον Καναδά από ό, τι θα κάνω στο σπίτι . Με πυροβολισμούς  με  3 – ιντσών Supremes στα μπιζελοχώραφα της  Αλμπέρτα , θα μπορούσα να σκοτώσω χήνες στα 50 μέτρα , χωρίς να υπάρχει πρόβλημα . Το έχω κάνει ήδη κάθε φορά που πήγα στον Καναδά από τότε,  χρησιμοποιώντας συνήθως τα Supreme me μαύρο κέλυφος, αλλά και τα  3 ½ ιντσών Winchester Xperts και τα Federal 3 – ιντσών  ” μπλε κουτί “, τις περισσότερες φορές με εργαστηριακά τροποποιημένα τσοκς.

Η μόνη φορά που είχα πρόβλημα να σκοτώσω χήνες με ατσάλινα φυσίγγια  στον Καναδά ήταν σε ένα κυνήγι όταν πυροβολήσαμε  το τότε – νέο 1,700 fps Remington HyperSonics . Αυτή ήταν η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα , δεδομένου ότι το μόνο μέγεθος που είχαμε στη διάθεσή μας για να πυροβολήσουμε ήταν  2 ατσαλένια .

Πραγματικά πιστεύω ότι η επιλογή ΒΒ ή BBB για τις Καναδικές χήνες και τίποτα μικρότερο από 2sα ατσαλένια για πάπιες και χήνες χιονιού είναι καθοριστικό για σίγουρες θηρεύσεις με ατσάλι .

Από όσα ειπώθηκαν, εάν το αποτέλεσμα της μετάβασης σε ατσάλινα σκάγια είναι ότι οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι σκοτώνει σε μεγάλη εμβέλεια και κάνουν μικρότερες βολές , τότε αυτό είναι ένα καλό πράγμα για μας και για τα πουλιά .

Απόδοση στα Ελληνικά iHunt.gr

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα