Αρχική iHunt.gr Το εκτροφείο ορεινής πέρδικας της Γ’ΚΟΠ….VIDEO

Το εκτροφείο ορεινής πέρδικας της Γ’ΚΟΠ….VIDEO

από iHunt Team
graeca

Εδώ και περίπου τρία περίπου χρόνια ένας από τους μεγαλύτερους στόχους των διοικήσεων της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου έγινε πραγματικότητα και φυσικά μιλάμε για το εκτροφείο ορεινής πέρδικας.
 
Τελικά μετά από πολύ κόπο ο πρόεδρος της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ κατάφεραν να ξεπεράσουν όλα τα προβλήματα και να είναι σε θέση να εμπλουτίζουν τα βουνά της Πελοποννήσου με την ορεινή πέρδικα ή Alectoris graeca graeca.
 

 
 
Το «ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ» βρέθηκε στο εκτροφείο θηραμάτων της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου στην Κρήνη Αχαΐας, όπου συστεγάζεται και το εκτροφείο της ορεινής πέρδικας, και μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Κώστα Μαρκόπουλο. «To εκτροφείο θηραμάτων της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και περίπου 30 χρόνια ενώ οι εγκαταστάσεις για την εκτροφή της ορεινής πέρδικας graeca graeca ολοκληρώθηκαν πριν τρία χρόνια και το 2014 δέχθηκε τους πρώτους πληθυσμούς.» μας λέει ο κ. Μαρκόπουλος και συνεχίζει «και παλαιότερα είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες, από άλλα διοικητικά συμβούλια, όμως δυστυχώς δεν ήταν επιτυχημένες.
 
Εμείς ως Διοικητικό Συμβούλιο με τη βοήθεια έμπειρων επιστημόνων, που πλέον διαθέτουμε, αλλά και με πείσμα καταφέραμε να “βγάλουμε” τα πρώτα δικά μας πουλιά και συνεχίζουμε. Η αναπαραγωγή και η απελευθέρωση ορεινής πέρδικας είναι στοίχημα ζωής για εμάς» τονίζει ο κ. Μαρκόπουλος.Ομως από μόνη της μια εκτροφή ορεινής πέρδικας είναι αρκετή για να γεμίσουν πέρδικες τα βουνά της Πελοποννήσου;
 
«Η μεγάλη δυσκολία στην εκτροφή της ορεινής πέρδικας ήταν η μεγάλη θνησιμότητα που υπήρχε στους νεοσσούς τις πρώτες ημέρες της ζωής τους. Αφού τελικά οι επιστημονικοί συνεργάτες μας σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του εκτροφείου Καρπενησίου κατάφεραν και περιόρισαν αυτό το πρόβλημα τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πιο εύκολα.
 
 
Αλλά το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να μειώσουμε τη θνησιμότητα των απελευθερωθεισών περδίκων. Δεν γίνεται απλά να πάρουμε τις πέρδικες και να τις απελευθερώσουμε στη φύση, γιατί αν το κάνουμε αυτό στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πέρδικες αυτές θα γίνουν εκλεκτός μεζές για τις αλεπούδες.
 
Σε ειδικούς κλωβούς
 
Πρέπει οι νεοσσοί να έχουν τη λιγότερο δυνατή επαφή με τους ανθρώπους και αφού μεγαλώσουν στις εγκαταστάσεις μας, πριν την απελευθέρωσή τους, να προσαρμοστούν σε ειδικούς κλωβούς προσαρμογής τους στο φυσικό περιβάλλον που πρόκειται να απελευθερωθούν. Μετά σειρά έχει η απελευθέρωση. Εμείς στην Γ’ ΚΟΠ ακολουθούμε όλες τις επιστημονικές προδιαγραφές απελευθέρωσης θηραμάτων ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι πέρδικες που θα απελευθερωθούν θα έχουν αρκετά μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης στην άγρια φύση αφού ήδη έχουν προσαρμοστεί σε αυτή και μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Ηδη έχουμε πραγματοποιήσει την πρώτη απελευθέρωση και τις παρακολουθούμε ώστε να διαπιστώσουμε το ποσοστό της προσαρμοστικότητάς τους στη φύση. Είμαστε σε καλό δρόμο…» τονίζει ο κ. Μαρκόπουλος.
 
Επιστημονικές μελέτες
 
Το εκτροφείο είναι εφοδιασμένο με σύγχρονα μηχανήματα επώασης και εκκόλαψης καθώς επίσης και με ειδικές φωλιές , όπου οι γεννήτορες αλλά και οι νεοσσοί παρακολουθούνται συνεχώς από το μόνιμο προσωπικό του εκτροφείου. Ευελπιστούμε ότι τα φετινά αποτελέσματα αναπαραγωγής της ορεινής πέρδικας θα είναι ακόμη καλύτερα και θα έχουμε τη δυνατότητα συμπλήρωσης της πετροπέρδικας όπου κρίνεται απαραίτητο.
 
Κλείνοντας ο κ. Μαρκόπουλος εξέφρασε το παράπονό του για την καθυστέρηση με την οποία κάνουν δεκτές οι υπηρεσίες της περιφέρειας τις επιστημονικές μελέτες για τις απελευθερώσεις, που έχει ως συνέπεια να έχουμε μεγάλες απώλειες στα θηράματα που είναι προς απελευθέρωση. Μόνο πέρυσι, περίπου 2.000 φασιανοί πέθαναν εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης.
 
«Ελπίζω κάποια στιγμή το νερό να μπει στο αυλάκι και να καταλάβουν όλοι ότι εμείς δεν υποκαθιστούμε καμία υπηρεσία ούτε στα θέματα των απελευθερώσεων ούτε στα θέματα της θηροφύλαξης. Εμείς συνεπικουρούμε την πολιτεία και τις υπηρεσίες. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Ο εθελοντισμός μας έχει φτάσει στον ανώτατο βαθμό, πλην όμως όταν αυτός ο εθελοντισμός αντιμετωπίζεται με αδιαφορία και καχυποψία, τότε τα αποτελέσματα είναι δυστυχώς αρνητικά…» λέει κλείνοντας ο κ. Μαρκόπουλος.
 
ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ

ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ

 

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα