Αρχική iHunt.gr Το κυνηγι του αγριοχοιρου…ΜΕΡΟΣ Α

Το κυνηγι του αγριοχοιρου…ΜΕΡΟΣ Α

από iHunt Team
parea

demobanner

 Αυτό το κείμενο είναι γραμμένο από τον κ. Δημήτρη Ευμοιρίδη, μέλος του ΔΣ της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ και το έγραψε για το έντυπο της ΣΤ’ΚΟΜΑΘ “ΠΑΝ-ΘΗΡΑΣ”. Ο κ. Ευμοιρίδης έχει μεγάλη εμπειρία κα γνώση στο κυνήγι του αγριογούρουνου και πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο “Το κυνήγι του αγριόχοιρου στην Ελλάδα”. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ http://www.devmiridis.gr

 

Ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας εντοπισμού και προσέγγισης του αγριόχοιρου προϋποθέτει την συνεργασία πολλών κυνηγών μαζί και χαρακτηρίζεται ομαδικό κυνήγι. Σημαντικό ρόλο παίζει σε μία ομάδα, η αποτελεσματικότητα, η γνώση, η κυνηγετική παιδεία, η νομιμότητα που διακατέχει τα μέλη που την πλαισιώνουν.

 Έτσι λοιπόν το να δημιουργηθεί μία ομάδα σε σωστή βάσει είναι το ζητούμενο και το σημαντικότερο.

Προϋποθέσεις της ιδανικής ομάδας είναι:

 

• Όλα τα μέλη να αγαπούν και να σέβονται το θήραμα και το περιβάλλον

• Να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν τον νόμο περί Θήρας και τον ’ Ιπποτικό κώδικα του κυνηγού ‘• Να τηρούν τους κανόνες της ομάδας, σεβασμός στην ιεραρχία και αλληλοσεβασμός των μελών μεταξύ τους.

• Οι έμπειροι της ομάδας να εκπαιδεύουν και να βοηθούν συνεχώς τους νέους. Απλόχερα να τους προσφέρουν τις γνώσεις, να επισημαίνουν διαρκώς τους κινδύνους προς αποφυγή ατυχημάτων.

• Οι νέοι της ομάδας να ακούν με προσοχή τους έμπειρους, να ρωτούν συνεxώς για την επίλυση των αποριών τους, να είναι πρόθυμοι στις απαιτήσεις της ομάδας και να τυπώνουν καλά τις γνώσεις των έμπειρων.

• Από την στιγμή που ο κυνηγός εντάσσεται σε μία ομάδα, βασική προϋπόθεση είναι να αφήνει πίσω του τυχόν εγωισμούς, ανταγωνιστικές διαθέσεις και προσαρμόζεται στους κανονισμούςτης ομάδας.

• Ο αριθμός των μελών της ομάδας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 12 άτομα.

• Η φυσική κατάσταση των μελών θεωρείται απαραίτητη.

 Για να λειτουργήσει όμως αυτή η ομάδα, όπως και κάθε μορφής ομάδα, σημαντικό ρόλο παίζει η ικανότητα του αρχηγού της. Μεγάλη η ευθύνη του αρχηγού. Η ικανότητα, η γνώση, η κυνηγετική παιδεία, η εμπειρία του, είναι τα στοιχεία εκείναπου χαρακτηρίζουν την ποιοτική λειτουργία της ομάδας.

Δυστυχώς για τους Έλληνες κυνηγούς, στην Ελλάδα η απόκτηση άδειας Θήρας και άδεια κατοχής όπλου, δεν προϋποθέτουν ούτε καν στοιχειώδη εκπαίδευση, αλλά χορηγούνται αβασάνιστα σε όλους. Το βάρος της εκπαίδευσης επωμίζονται οι ίδιοι κυνηγοί και ειδικότερα στο κυνήγι του αγριόχοιρου εξ ορισμού οι αρχηγοί των ομάδων.

 

Βλέπει κανείς την κάθε κυνηγετική ομάδα σαν ένα μικρό σχολείο, δίνοντας την δυνατότητα στον κυνηγό να μαθαίνει τους βασικούς κανόνες του κυνηγίου, να εξασκείται, να αποκτά εμπειρίες, με δάσκαλοτον αρχηγό της παρέας.

 Ο κυνηγός δαπανά αρκετά χρήματα για να απολαμβάνει τα οφέλη και να ανταπεξέλθει στις όποιες απαιτήσεις. Σημαντικό κεφάλαιο ο εξοπλισμός ενός κυνηγού και μιας ομάδας.

 

• Η μετάβαση στον ορεινό όγκο προϋποθέτει κατάλληλα μεταφορικά μέσα, που να ανταποκρίνονται στις δυσκολίες των διαδρομών του ορεινού όγκου και των ακραίων καιρικών συνθηκών, εφοδιασμένα με κατάλληλα εξαρτήματα όπως (αντιολισθητικές αλυσίδες, τσεκούρι, κασμά, φτυάρι κ.α.λ.).

• Η ένδυση, υπόδηση κατάλληλη με τις καιρικές συνθήκες και την διαμόρφωση του εδάφους.

 • Γιλέκο και καπέλο έντονου χρώματος, κατά προτίμηση πορτοκαλί προς αποφυγή τυχαίου δυσάρεστου γεγονότος.

• Όπλο λειόκανο με νόμιμη άδεια κατοχής καλά συντηρημένο, εντός θήκης κατά την μεταφορά με όχημα.

 

 Ένα σακίδιο που θα περιέχει απαραίτητα:

 

1. Μικρό φαρμακείο εφοδιασμένο με (γάζες αποστειρωμένες, ελαστικό επίδεσμο, βαμβάκι, λευκοπλάστη, παυσίπονο, αντιπυρετικό, αντισταμινική αλοιφή, ιώδιο, αντιόξινα για το στομάχι και ενέσιμο σκεύασμα κορτιζόνης, 

2. Μαχαίρι

3. Ένα κομμάτι σχοινί 

4. Πλαστική σακούλα

5. Ένα μπουκαλάκι νερό,

6. Λίγο ψωμί

7.Χάρτη της περιοχής

8. Πυξίδα.

9. Την άδεια Θήρας

 

Το βάρος του σακιδίου δεν ξεπερνά τα 2,5 με 3 κιλά.

  • Τέλος απαραίτητη η συμμετοχή σκύλου. Ο σκύλος είναι ο φίλος, ο συνεργάτης, το εργαλείο του κυνηγού και δεν νοείται κυνηγετική ομάδα χωρίς να έχει στην κατοχή της τον τετράποδο σύντροφο.

Έτσι λοιπόν δημιουργείται και οργανώνεται η ομάδα, η οποία τηρώντας και εφαρμόζοντας όλα τα προαναφερόμενα, είναι έτοιμη να απολαύσει τα οφέλη από την άσκηση κυνηγίου του αγριόχοιρου.

Οι βασικοί άξονες, πάνω στους οποίους στηρίζεται η ποιοτική διαδικασία άσκησης, στο κυνήγι του αγριόχοιρου, μετά την δημιουργία μιας ομάδας είναι:

 

• Η προετοιμασία καθορισμός της περιοχής και μετάβαση στον καταυλισμό.

• Ανεύρεση και εντοπισμός των αγριόχοιρων – αξιολόγηση των ιχνών

• Επιλογή και οριοθέτηση της παγάνας -τοποθέτηση των καρτεριών

• Επιλογή των παγανιέριδων και ο τρόπος πραγματοποίησης μιας παγάνας

• Τι πρέπει να γνωρίζουν τα καρτέρια

• Πυρομαχικά

• Παρακολούθηση και αντιμετώπιση του τραυματισμένου ζώου

• Ο τρόπος καθαρίσματος του νεκρού ζώου και η μεταφορά του.

 

1. Προετοιμασία, καθορισμός της περιοχής και μετάβαση στον καταυλισμό

 

Η προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα με την αγορά τροφίμων, η επιλογή τοποθεσίας μετά από πολύωρες συζητήσεις καί η μετάβαση στον τόπο καταυλισμού, απεικονίζουν την αρχή της όμορφης αυτής διαδικασίας.

Τα μέλη της ομάδας αφήνοντας πίσω τους τα όποια προβλήματα, άγχη, αφοσιώνονται αποκλειστικά γύρω από το αγαπημένο τους άθλημα. Με ατέλειωτες συζητήσεις, παρέα με τσιπουράκι και ουζομεζέδες , περνάνε οι ώρες ευχάριστα στον καταυλισμό τους. Ξημερώνοντας η ομάδα είδη είναι πανέτοιμη για δράση.

 

2. Ανεύρεση και εντοπισμός των αγριόχοιρων – αξιολόγηση των ιχνών

 

Ο εντοπισμός των αγριόχοιρων έχει πρωταρχικό λόγω. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σταθώ λίγο και να επισημάνω τον τρόπο με τον οποίο αναζητούμαι και εντοπίζουμε τους αγριόχοιρους με επιτυχία. Τα τροχοφόρα οχήματα τύπου 4X4 μας μεταφέρουν στον τόπο που θα δραστηριοποιηθούμε, αλλά μέχρι εκεί.

Άσκηση του σώματος δεν γίνεται διανύοντας χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο προσπαθώντας να εντοπισθούν τα ίχνη πάνω από αυτό. Αφενός ο εντοπισμός των ιχνών από αυτοκίνητο όχι μόνον δεν έχει ουσιαστικό και ποιοτικό αποτέλεσμα, αλλά αφετέρου τα οχήματα κατά την μετακίνησή τους δημιουργούν θόρυβο προδίδονταςτην ανθρώπινη παρουσία στους αγριόχοιρους, οι οποίοι με την σειρά τους αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνο , τρέπονται σε φυγή πριν καλά-καλά εντοπισθούν. Ο εντοπισμός των ιχνών είναι μια από τις σημαντικότερες ικανότητες μιας ομάδας. Ο τρόπος είναι ένας και μοναδικός, ο παραδοσιακός.

 

Διανύοντας εκατοντάδων μέτρων περπατώντας οι κυνηγοί , παρατηραηαας προσεκτικά τις πιθανές διαβάσεις, ελέγχοντας εξονυχιστικά τα πεσμένα φύλα των δέντρων , ψάχνοντας έδαφος μαλακό ή μικρά κομμάτια του εδάφους καλυμμένα με χώμα, υγρασίες, αναζητούν λάσπες γνωρίζοντας την αδυναμία των αγριόχοιρων για λασπόλουτρα. Αφού γίνει όλη αυτή η διαδικασία από τους έμπειρους κυνηγούς, ακολουθούμενοι πάντα από τους νεότερους, συγκεντρώνονται. Αξιολογούν με μεγάλη προσοχή τα ίχνη που εντόπισαν και αποφασίζουν την παγάνα που θα πραγματοποιήσουν.

 

Τέλος πρώτου μέρους….

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα