Αρχική » Grid with Sidebar » Το παραπανίσιο βάρος αιτία πρόωρου θανάτου στα σκυλιά

Το παραπανίσιο βάρος αιτία πρόωρου θανάτου στα σκυλιά

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Η υπερβαρότητα αιτία πρόωρου θανάτου και στα σκυλιά. Όσα είναι παχιά, μπορεί να πεθάνουν μέχρι και δυόμιση χρόνια νωρίτερα, από εκείνα που έχουν υγιές βάρος. 
 
Eρευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ εξέτασαν τη διάρκεια ζωής 50.000 σκύλων από 12 δημοφιλείς φυλές, που μεταφέρθηκαν στα 900 νοσοκομεία Banfield Pet στις ΗΠΑ μεταξύ 1994 και 2015.
 
Όπως ανακάλυψαν, σκυλιά από όλες τις φυλές, που ζύγιζαν παραπάνω από το κανονικό, έζησαν λιγότερο – από τουλάχιστον πέντε μήνες οι Γερμανικοί Ποιμενικοί, μέχρι δύο χρόνια και έξι μήνες τα αρσενικά Yorkshire Terriers. Τα σκυλιά, που είναι υπέρβαρα, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα όπως η αρθρίτιδα, από αναπνευστικά προβλήματα και από καρκίνο, καθώς και να έχουν χειρότερη ποιότητα ζωής, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής τους, πιστεύουν οι ερευνητές.
 
Ο Alex German, καθηγητής ιατρικής μικρών ζώων στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, δήλωσε: “Για πολλούς ιδιοκτήτες, το να δίνουν φαγητό, ιδιαίτερα νόστιμα μεζεδάκια από το τραπέζι, είναι ο τρόπος τους να δείχνουν στοργή για τα κατοικίδιά τους.
 
Οι ιδιοκτήτες συχνά δεν γνωρίζουν ότι το σκυλί τους είναι υπέρβαρο και πολλοί μπορεί να μην συνειδητοποιούν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτό στην υγεία. Το να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι δίνετε στα σκυλιά σας να φάνε, θα μπορούσε να τα κρατήσει σε καλή κατάσταση και να τους επιτρέψει να είναι μαζί σας για πολλά χρόνια”.
 
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ενώ ένα υγιές Labrador θα μπορούσε να να ζήσει για περίπου 13,3 χρόνια, το υπερβολικό σωματικό βάρος θα του στοιχίσει πέντε λιγότερους μήνες ζωής. Ομοίως, η διάρκεια ζωής ενός Chihuahua μειώθηκε από 16 χρόνια σε 13,9 και ενός Shih Tzu από 14,5 σε 13,8 χρόνια. Υπέρβαρα Beagles πέθαναν περίπου δύο χρόνια νωρίτερα.
 
Οι κτηνίατροι κρίνουν εάν ένα ζώο είναι υπέρβαρο, με τη βοήθεια κάποιων δοκιμασιών, που δείχνουν ποια είναι η κατάσταση του σώματός του.
 
Περίπου ένα στα τέσσερα νοικοκυριά στη Βρετανία έχει σκυλί. Την ίδια ώρα η παχυσαρκία των σκύλων αυξάνεται και πέρυσι το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ βρήκε ότι το 65% των κατοικίδιων σκύλων είναι υπέρβαρο και το 9% παχύσαρκο.
 
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Veterinary Internal Medicine.

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ