594

Αγρότες μαζί με αντιπροσωπεία του Γεωπονικού Συλλόγου Τρικάλων επισκέφτηκαν το Δασαρχείο Τρικάλων, για να αναφέρουν ζημιές που προκλήθηκαν από αγριογούρουνα σε καλαμπόκι και δέντρα
Με το «καλημέρα» της άνοιξης και αρκετά νωρίς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια τα παράπονα που μεταφέρουν αγρότες της Φαρκαδόνας και του νομού γενικότερα, σχετικά με την εμφάνιση των αγριόχοιρων σε καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι αρκετά. Αγρότες χωριών του νομού, εμφανίζονται παραπονούμενοι, επισημαίνοντας ότι αγριογούρουνα δημιουργούν ζημιές σε καλλιεργούμενες εκτάσεις με καλαμπόκι και δενδρώδεις καλλιέργειες, εκφράζοντας τους φόβους τους για την περίοδο του καλοκαιριού, όταν ο αραβόσιτος θα βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης και της καρποφορίας. Με αφορμή τα προαναφερόμενα προβλήματα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Γεωπονικού Συλλόγου Τρικάλων και αντιπροσωπία παραγωγών και προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων υπέβαλαν στον Δασάρχη Τρικάλων κ. Κουλουκούρα Χρήστο ενημερωτικό σημείωμα σχετικό με τις ζημιές που έχουν προκαλέσει αγριόχοιροι. Στη συζήτηση που ακολούθησε ενημερώθηκαν για την σχετική νομοθεσία και ανέλυσαν τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν οι αρμόδιοι φορείς για να περιοριστούν άμεσα οι ζημιές που προκαλούνται.
Το ενημερωτικό σημείωμα προσκομίστηκε από παραγωγούς των Τ.Κ. Πρίνους, Δενδροχωρίου, Γοργυρίου, Κοτρωνίου (Αγ.Κωνσταντίνος), Ροπωτού, Παλαιομοναστήρου, Κρήνη, Ζάρκο, Πηνειάδα, Καλαμπάκας με την υποστήριξη του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Τρικάλων. Παράλληλα οι προαναφερόμενοι κάλεσαν προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά και παραγωγούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, να υπογράψουν το ενημερωτικό σημείωμα που υπέβαλαν στον Δασάρχη για να οργανωθούν το συντομότερο δυνατό τα σχέδια δράσης από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.
Όπως γινόταν γνωστό μέσω του εγγράφου το πρόβλημα άρχισε να γίνεται πιο έντονο από την περσινή καλλιεργητική περίοδο, όμως φέτος προμηνύεται ότι θα λάβει διαστάσεις, αφού ήδη τις τελευταίες 10 ημέρες 500 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων αραβόσιτου ιδίως στις κοινότητες Βαλτινού, Δενδροχωρίου, Γενεσίου, Πρίνους, Πιαλείας, Αγ.Βησσαρίωνα, Ελευθεροχωρίου, Διαλεκτού και Μεγάρχης κ.α. και 100 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων με δενδρώδεις καλλιέργειες (μηλιές, ροδακινιές, καρυδιές, φουντουκιές και αμυγδαλιές) στα πιο ορεινά έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκαία ακόμη και επανασπορά. Αυτό φυσικά οδηγεί σε οικονομική καταστροφή των εκμεταλλεύσεών, αλλά και γενικότερα στο σύνολο της παραγωγής και της ποιότητας των προϊόντων του νομού. Για τον άμεσο περιορισμό του προβλήματος μέσα από νόμιμες διαδικασίες προστασίας του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής αιτούνται την αποτελεσματική παρέμβαση των υπηρεσιών βάσει αρμοδιότητας προς τα συναρμόδια ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΚΑ για την λήψη κατάλληλων μέτρων ελέγχου των τοπικών πληθυσμών αγριόχοιρου, ένταξη της συγκεκριμένης κατηγορίας ζημιών από τον ΕΛΓΑ/ΠΣΕΑ στο πρόγραμμα ασφάλισης και αποζημιώσεων με έναρξη από την φετινή καλλιεργητική περίοδο.
Πηγή : http://krinitrikalon.gr/