Αρχική Τρυγόνι (Streptopelia turtur)

Τρυγόνι (Streptopelia turtur)

από iHunt Team
streptopelia_turtur

 

 

Το Τρυγόνι (Steptopelia Turtur) είναι το γνωστότερο από τα τριάντα περίπου είδη του γένους στρεπτοπηλία. Το διεθνές όνομά του  Turtus-ris το πήρε από το μαλακό και μονότονο γουργουρητό του «τουρ τουρ τουρ». Στην Ελλάδα είναι πουλί διαβατικό με την επιστημονική του ονομασία Στρεπτοπηλία η κοινή, κν. τρυγόνι ή τουρτούρα. Πρόκειται για αποδηματικό πουλί το οποίο διαχειμάζει στη Νότια Αφρική, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες συναντάται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, στη βόρεια Αφρική και στη δυτική Ασία.

Περιγραφή

Το μήκος τους σώματός του δεν ξεπερνά τα 30 εκατ. και το άνοιγμα των φτερών του τα 50 εκατ. Είναι όμορφο πουλί, με αρμονικούς χρωματισμούς. Το φτέρωμά του είναι γενικά γκρίζο-μπλε στο κεφάλι και στη ράχη, λευκορόδινο στο λαιμό και λευκό κοιλιακά· σε κάθε πλευρά τ0υ λαιμού φέρει από μια χαρακτηριστική κηλίδα με μαύρες και λευκές ρίγες. Οι φτερούγες του είναι χαλκόχρωμες με μαύρες κηλίδες, το ράμφος του μαύρο και τα πόδια του κόκκινα. Αναγνωρίζεται, επίσης, από την εντυπωσιακή σφηνοειδή ουρά του, η οποία έχει μαύρο χρώμα κεντρικά και λευκό στις άκρες. Πετάει γρήγορα, αθόρυβα και πολύ επιδέξια.

Ανάπτυξη και αναπαραγωγή

Ζουν κατά ζεύγη και είναι περισσότερο συνδεδεμένα την εποχή της αναπαραγωγής. Είναι μονογαμικά και φτιάχνουν τις φωλιές τους στα δένδρα σε μικρό ύψος από το έδαφος. Την κατασκευάζουν πολύ πρόχειρα με λίγα ξερά κλαδια βαλμένα αραιά μεταξύ τους. Το Μάιο το θηλυκό γεννά 4-5 αυγά που τα επωάζουν και οι δύο γονείς. Μπορεί να ζήσει σε αιχμαλωσία όπου αναπαράγεται και ζει πολλά χρόνια.

Τροφή

Τρέφεται με σπόρους αγριόχορτων, δημητριακά και βίκο, δείχνει δε ιδιαίτερη προτίμηση στους ηλιόσπορους. Περιστασιακά καταναλώνει και ζωϊκή τροφή που αποτελείται από σκουλήκια, προνύμφες, έντομα και μικρά σαλιγκάρια.
 

Κυνήγι

Το κυνήγι του τρυγονιού είναι συναρπαστικό και σε μερικές περιοχές αποτελεί  παραδοσιακό κυνήγι (νότια και δυτική Ελλάδα). Τον Αύγουστο το κυνήγι του περιορίζεται στους πληθυσμούς που αναπαράγονται στη χώρα μας και εντοπίζονται κυρίως στη Μακεδονία και Θράκη. Το Σεπτέμβριο, όταν αρχίζουν τα περάσματα, το κυνηγάμε με καρτέρι. Για το κυνήγι του χρησιμοποιούμε συνήθως ελαφριάς γόμωσης φυσίγγια  με σκάγια Νο 8 και καλοζυγισμένο όπλο γιατί χρειάζεται πολύ γρήγορη επώμιση και σκόπευση.

Πηγή : Wikipedia

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα