Αρχική iHunt.gr Τσαι : Τα ανθη των ορεων…

Τσαι : Τα ανθη των ορεων…

από iHunt Team
tsai

demobanner

Οι παλιοί έλεγαν ότι το τσάι δεν πρέπει να μαζεύεται πριν από τις 20 Ιουλίου, πριν δηλαδή από τη γιορτή του Αϊ-Λια. Η πραγματικότητα, όμως, θέλει να εξασφαλίσει ότι το τσάι δεν θα πρέπει να μαζεύεται πριν από την πλήρη ανθοφορία του και αφού έχει σποριάσει.
 
Ετσι, λοιπόν, βρεθήκαμε την περασμένη εβδομάδα στα βουνά της Πελοποννήσου για να μαζέψουμε το τσάι που θα χρειαστούμε για τον χειμώνα που μας έρχεται. Τα βουνά ερημωμένα, αφού η κτηνοτροφία έχει εγκαταλειφθεί προ πολλού και οι μόνοι επισκέπτες των βουνών είναι οι κυνηγοί και οι λιγοστοί κάτοικοι των κοντινών χωριών, μόνο όταν είναι η εποχή συλλογής του τσαγιού.
 
 
Το τσάι, αλλά και γενικότερα τα περισσότερα από τα αρωματικά που ευδοκιμούν στη χώρα μας, βρίσκονται σε κίνδυνο, αφού τα τελευταία χρόνια είναι πολύ της «μόδας» η χρήση τους και οι έμποροι στέλνουν «συνεργεία» στα βουνά όπου πραγματικά αποψιλώνουν τα πάντα.
 
Συλλογή σιδερίτη
 
Συλλέγονται τα ανθοφόρα στελέχη και μέρος του βλαστού 5-6 cm. Η συλλογή γίνεται όταν έχουμε πλήρη ανθοφορία με μαχαίρι ή δρεπάνι. Ακολουθεί ξήρανση σε σκιαζόμενο χώρο για περίπου δέκα ημέρες και το τσάι είναι έτοιμο. Το τσάι είναι πολυετές φυτό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κόβεται από τη ρίζα, γιατί έτσι καταστρέφεται. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι κάτοικοι των ορεινών χωριών της χώρας μας και είναι πολύ προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο το συλλέγουν, σε αντίθεση με τα οργανωμένα συνεργεία των εμπόρων που στην προσπάθειά τους να μαζέψουν όσο περισσότερο μπορούν ξεριζώνουν τα φυτά.
 
 
«Το τσάι δεν είναι χασίς»
 
Τα δασαρχεία για να προστατέψουν το τσάι εκδίδουν κάθε χρόνο διατάξεις που αφορούν τη συλλογή του τσαγιού. Αλλα δασαρχεία επιτρέπουν τη συλλογή μιας μικρής ποσότητας ανά άτομο και άλλα απαγορεύουν τελείως τη συλλογή, αφού θεωρούν ότι το τσάι στην περιοχή ευθύνης τους βρίσκεται σε κίνδυνο.Απαγορευτικές διατάξεις έχουν εκδοθεί για το τσάι που φύεται στο όρος Δίρφυς στην Εύβοια!!!
 
Τη δική του παρέμβαση έκανε ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, αναφορικά με τις έρευνες δασικών υπαλλήλων στο Μετόχι Διρφέος για «παράνομο» τσάι και ρίγανη, την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014.
 
Για το θέμα αυτό, ο κ. Μαρκόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: Την Παρασκευή εμφανίστηκαν στο Μετόχι Δίρφεος δασικοί υπάλληλοι και έκαναν έρευνες για «παράνομο» τσάι και ρίγανη. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες καταμαρτυρούν και παρουσία εισαγγελέα. Αντιλαμβάνομαι ότι η τήρηση των νόμων είναι υποχρέωση για όλους. Ακόμα και αν οι νόμοι είναι λαθεμένοι, η ισχύς τους υπάρχει μέχρι να τους αλλάξουμε.
 
Κατακρίνω, ωστόσο, ευθέως την τακτική του Δασαρχείου που έχει μάλλον μπερδέψει το τσάι με το χασίς και τους χασισοκαλλιεργητές με τους φιλήσυχους και υπερήφανους κατοίκους της Δίρφεος που χρόνια τώρα μαζεύουν τσάι και ρίγανη. Η δασική υπηρεσία οφείλει να γνωρίζει ότι η αλλαγή νόμων και η απαγόρευση συλλογής τσαγιού δεν φθάνει σε μηδενικό χρόνο παντού.
 
Η υποχρέωση της δασικής υπηρεσίας είναι κατά πρώτον να ενημερώνει και μετά να ασκεί προανακρίσεις και επιχειρήσεις κατασχέσεων και εκκαθαρίσεων στη βάση ανώνυμων καταγγελιών. Ολίγη λογική αρκεί, για να μην προσβάλλεις τους ανθρώπους, αλλά φαίνεται ότι η λογική είναι πιο σπάνια και από το σπάνιο τσάι της Δίρφεος.
 
Οι απαγορεύσεις συνιστούν αβίαστη ομολογία ανικανότητας, αδυναμίας ή άρνησης εφαρμογής της εκάστοτε ορθής διαχείρισης. Το τσάι και η ρίγανη αν ήταν να εξαφανιστούν θα είχαν εξαφανιστεί, διότι αυτές τις απαγορεύσεις αφενός μεν κανείς δεν τις υποστηρίζει ελεγκτικά ως προς την εφαρμογή, αφετέρου δε παντού και πάντα θα πιάνουν τους τελευταίους ρομαντικούς φυσιολάτρες, γνώστες Ελληνες και όχι εγχώριους και αλλοδαπούς εμπόρους που κατεβάζουν τόνους από τα βουνά.
 
Κάπου θα πρέπει να σταματήσει αυτή η κοροϊδία με πάσης φύσεως απαγορεύσεις σχετικά με την επαφή των Ελλήνων με την ελληνική φύση.
 
Μόνο το παράδειγμα των πυρκαγιών αρκεί. Εχουν απαγορευτει το άναμμα φωτιάς, το ελεύθερο κάμπινγκ και πολλά αλλα που συνδέουν τον πολίτη με τη φύση και παρ’ όλα αυτά έχει κατακαεί η χώρα…
 
Οσοι επιμένουν να στερούν στους πολλούς και συνειδητοποιημένους την ελληνική φύση με πρόσχημα την «προστασία» της, είτε άσχετοι είναι είτε διαπλεκόμενοι. Και καμία από αυτές τις δύο εκδοχές δεν είναι αποδεκτή από υπηρεσιακούς παράγοντες…
 
Το τσάι του βουνού, ο σιδερίτης όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, έχει πατρίδα του τη Μεσόγειο και ανήκει στην οικογένεια των αρωματικών φυτών Lamiaceae. Είναι φρύγανο, πολυετές και ευδοκιμεί σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.
 
 
Τα σπουδαιότερα αυτοφυή είδη σιδερίτη στην Ελλάδα είναι:
 
Sideritis athoa (τσάι Αθω): Πολυετής πόα, ύψους έως 40 εκ. Ο βλαστός είναι όρθιος απλός ή διακλαδισμένος και ξυλώδης στη βάση του. Φύλλα λογχοειδή. Ανθη χρώματος κίτρινου. Κάλυκας κωδωνοειδής
 
Sideritis cladestina (τσάι Ταϋγέτου): Πολυετής πόα ύψους 40 εκ. Ο βλαστός του είναι απλός ή διακλαδισμένος. Φύλλα χνουδωτά, σταχτόχροα, επιμήκη – λογχοειδή, ακέραια ή πριονωτά, τα κατώτερα με μίσχο και τα ανώτερα επιφυή ή με μίσχο. Ανθη χρώματος κίτρινου. Κάλυκας κωδωνοειδής που σκεπάζεται από πυκνές τρίχες.
 
Sideritis euboea (τσάι Ευβοίας): Πολυετής πόα ύψους 30-50 εκ., με πυκνό και λευκό χνούδι σε όλα τα μέρη του. Βλαστός ισχυρός, απλός ή μερικές φορές διακλαδισμένος. Φύλλα επιμήκη. Ανθη χρώματος κίτρινου. Κάλυκας σωληνοειδής που καταλήγει σε δόντια και έχει χνούδι.
 
Sideritis raeseri (τσάι Παρνασσού): Πολυετής πόα ύψους έως 40 εκ. Βλαστός λεπτός. Φύλλα λογχοειδή. Ανθη χρώματος κίτρινου. Κάλυκας που καταλήγει σε δόντια.
 
Sideritis scardiaca (τσάι Ολύμπου): Είναι πολυετής πόα, με βλαστό απλό ή διακλαδισμένο. Φύλλα λογχοειδή, ακέραια ή ελαφρώς πριονωτά, με λευκό χνούδι. Ανθη χρώματος κίτρινου. Κάλυκας μάλλον κωδωνοειδής που σκεπάζεται από πυκνές τρίχες.
 
Sideritis syriaca (Μαλοτήρα): Είναι πολυετής πόα, ύψους 50 εκ. Εχει βλαστό συνήθως απλό, ισχυρό, όρθιο, που καλύπτεται με πυκνό άσπρο χνούδι. Φύλλα επιμήκη – λογχοειδή. Ανθη χρώματος κίτρινου. Κάλυκας σωληνοειδής που καταλήγει σε δόντια.
 
Κλίμα – έδαφο
 
Ευδοκιμεί σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών με pH 6,0-8,0. Συνήθως προτιμά βραχώδη και ασβεστολιθικά εδάφη. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε πετρώδη εδάφη.
 
Ιδιότητες – χρήσεις
 
Χρησιμοποιείται με μορφή αφεψήματος. Παρουσιάζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αντιθρομβωτική, αντιυπερτασική, σπασμολυτική, αντιμικροβιακή, ηρεμιστική και αντιοξειδωτική δράση. 
 
Χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη της αναιμίας.
 
Δρα σαν αναστολέας της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Ο Sideritis euboea παρουσιάζει υψηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών και κυρίως της luteolin και της apigenin.
 
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
 
Σε αντίθεση με τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει στον άνθρωπο, το ίδιο έχει ανάγκη από ελάχιστα.
 
Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα από 14 είδη σιδερίτη, και είναι ο μόνος τόπος στον κόσμο μέχρι στιγμής που καλλιεργείται συστηματικά και σύμφωνα με τα πρότυπα της βιοκαλλιέργειας ? έτσι, όπως έχει διδάξει η
ίδια η φύση. Το τσάι του βουνού, σε αντίθεση με το μαύρο τσάι, δεν χρειάζεται καμία επεξεργασία για την καλλιέργεια και τη συντήρησή του. Οταν κάποιος πίνει τσάι του βουνού, απολαμβάνει το άρωμα και τη γεύση του αληθινού λουλουδιού, καθώς είναι αυτοφυές, ανθεκτικό και η όλη διαδικασία παρασκευής του γίνεται με απόλυτα φυσικό τρόπο.
 
Kωνσταντίνος Λούρης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κωνσταντίνος Λουρής
 Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα