Αρχική Τσικνόπαπια (Aythya fuligula)

Τσικνόπαπια (Aythya fuligula)

από iHunt Team

 

tsiknopapia

Διαστάσεις

 

Μήκος σώματος: 40 – 47 cm
Άνοιγμα φτερών:  67 – 73 cm
Βάρος αρσενικού:  400 – 1028 gr.
Βάρος θηλυκού:  650 – 925 gr.

Γνωρίσματα

 

Αρσενικό: Ασπρόμαυρη γενικά πάπια με μαύρο το πάνω μέρος  του σώματος και του στήθους και  σκοτεινόχρωμο  κεφάλι με μια φούντα από φτερά που κρέμονται πίσω.

Θηλυκό: Καστανό με μια λευκή λωρίδα στη βάση του ράμφους και ατροφική φούντα από φτερά στο κεφάλι.

Γεωγραφική εξάπλωση

Αναπαράγεται στην κεντρική, βόρεια και δυτική Ευρώπη και στη βόρεια και ανατολική Ασία. Ξεχειμωνιάζει στην νότια και δυτική Ευρώπη, βόρεια και ανατολική Αφρική και νότια και ανατολική Ασία.

Ενδιαίτημα – αναπαραγωγή

Είδος μεταναστευτικό. Αναπαράγεται σε ανοιχτές και βαθιές λίμνες γλυκού νερού,  σε μικρές συγκεντρώσεις νερού χωρίς επιπλέουσα βλάστηση και  σε ταμιευτήρες νερού. Φωλιάζει σε μικρά νησάκια στο έδαφος, κοντά στο νερό. Η φωλιά κατασκευάζεται από το θηλυκό και στρώνεται με βλάστηση και πούπουλα. Γεννάει μια φορά το χρόνο 8-11 αβγά χρώματος ανοιχτού πρασινογκρί . Τα αβγά επωάζονται μόνο από το θηλυκό για 25 περίπου μέρες και εκκολάπτονται ταυτόχρονα. Οι νεοσσοί τρέφονται από το θηλυκό και είναι έτοιμοι να πετάξουν σε 40 -45 μέρες. Ξεχειμωνιάζει σε μεγάλα κοπάδια νότια και δυτικά από τις περιοχές αναπαραγωγής, σε ανοιχτά νερά, σε τεχνητές λίμνες και ταμιευτήρες.

Τροφή

Τρέφεται με υδρόβια φυτά, ασπόνδυλα, βατράχια, γυρίνους και μικρά ψάρια που αναζητάει κάτω από το νερό, κάνοντας καταδύσεις στον πυθμένα των λιμνών. Οι νεοσσοί τρέφονται κυρίως με ασπόνδυλα και έντομα.

Κυνήγι

Εγκαταλείπουν σπάνια τη θάλασσα και τις βαθιές λίμνες γιατί εκεί, ως καταδυτικές πάπιες, αναζητούν την τροφή τους.   Μπορούμε να τη κυνηγήσουμε με καρτέρι από την όχθη όπου θα περιμένουμε υπομονετικά να πλησιάσουν κάποια πουλιά. Τις περισσότερες φορές θα τα χτυπήσουμε μέσα στο νερό για αυτό είναι απαραίτητη η παρουσία θηραματοφόρου σκύλου που θα μπαίνει στα παγωμένα νερά. Χρειάζεται καλή κάλυψη, ζεστά ρούχα και μεγάλη υπομονή. Στη χώρα μας που απαγορεύεται το κυνήγι στους περισσότερους υγροτόπους είναι πολύ δύσκολο να την κυνηγήσουμε γιατί δεν βγαίνει στα χωράφια και τα ρηχά νερά. Για το κυνήγι της συνιστώνται όπλα τσοκαρισμένα, ενώ τα φυσίγγια που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι ενισχυμένης γόμωσης με σκάγια Νο 5 – 6.

Πηγή: ΣT Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα