Αρχική iHunt.gr Τσιρώνης : Οι κυνηγοί είναι υπεύθυνοι για τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων

Τσιρώνης : Οι κυνηγοί είναι υπεύθυνοι για τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων

από iHunt Team
7a412edf619c42580b631abd37043f4a_xl

Ο ανεξέλεγκτος και λαθεμένος εμπλουτισμός της ελληνικής πανίδας με αγριογούρουνα, ο οποίος έχει γίνει από κυνηγετικούς συλλόγους, προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην ελληνική πανίδα, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οικολόγος, Γιάννης Τσιρώνης, κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα τις προηγούμενες ημέρες. Όπως τόνισε, από τις επιμιξίες των άγριων με τα ήμερα γουρούνια έχει δημιουργηθεί ένα υβριδικό είδος, ξένο προς την ελληνική πανίδα, το οποίο κάθε χρόνο γεννάει πολλά νέα ζώα, αντί για ένα με δύο που γεννούν τα καθαρά άγρια γουρούνια. Ο Γιάννης Τσιρώνης ανέφερε ότι πρέπει να γίνει μια γονιδιακή μελέτη προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι οι νέοι πληθυσμοί γουρουνιών είναι ξένοι προς την ελληνική φύση και αν συμβαίνει αυτό να συγκροτηθούν από τα Δασαρχεία εξειδικευμένα συνεργεία για να εξοντώσουν τα «εισβάλοντα είδη»…
 
Ειδικότερα ο κ. Τσιρώνης δήλωσε στους δημοσιογράφους της Καλαμάτας που τον ρώτησαν σχετικά: «Από όσο έχω πληροφορηθεί υπήρξε ανεξέλεγκτος, λαθεμένος, πριν από κάποια χρόνια, εμπλουτισμός αγριογούρονων από κυνηγετικούς συλλόγους. Μιλώντας ως οικολόγος επιμένω ότι απαγορεύεται κατά τις οικολογικές αρχές οποιοσδήποτε εμπλουτισμός, οποιουδήποτε είδους, οπουδήποτε στον κόσμο. Εκτός από είδη που βρέθηκαν τραυματισμένα σε ένα σημείο και αφού γίνει η περίθαλψή τους αφήνονται στο ίδιο σημείο. Αυτό απαντάει στις μυθολογίες ότι οι οικολόγοι εμπλουτίζουν διάφορα είδη. Δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει κανένας στο οικοσύστημα και να εμπλουτίζει».
 
Αναφερόμενος ειδικότερα στην υπόθεση με τα αγριογούρουνα ο κ. Τσιρώνης σημείωσε: «Αυτοί οι εμπλουτισμοί δημιούργησαν μια κατάσταση και απ’ όσο ξέρω σε κάποιες περιοχές υπήρξαν επιμιξίες με ήμερα ζώα. Άρα δημιουργήθηκαν υβρίδια που είναι ξένα προς την ελληνική φύση, γεννούν υπέρμετρο αριθμό πληθυσμών. Ενώ τα γνήσια γενούν μόνο ένα με δύο το χρόνο, τα υβριδικά γεννάνε πολύ περισσότερα, όπως τα ήμερα, με αποτέλεσμα να έχουμε πρόβλημα υπερπληθυσμού».
 
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης ο κ. Τσιρώνης σημείωσε: «Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου είναι να γίνει μια μελέτη των πληθυσμών και μια γονιδιακή μελέτη να δούμε αν όντως υπάρχουν εισβάλοντες πληθυσμοί που δεν είναι θετικοί για την ελληνική πανίδα. Και από εκεί και πέρα τα Δασαρχεία με συνεργεία εξειδικευμένα να εξοντώσουν τα εισβάλοντα είδη για να αποκατασταθεί η αρχική προγενέστερη ιστορία».
 
Στ.Μ.
 
Πηγή : http://www.kalamatajournal.gr/

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα