Αρχική iHunt.gr Τσοκ: Μαγεια ή Επιστημη…Μερος Α’

Τσοκ: Μαγεια ή Επιστημη…Μερος Α’

από iHunt Team
choke

demobanner

Αχ, αυτά τα τσοκάκια… Πόσες γνώμες, πόσοι «ειδικοί», πόσα άρθρα, πόσες επιστημονικές αποδείξεις και μαρτυρίες! Αν μπείτε στο συνηθισμένο άρθρο ή σελίδα βιβλίου για τσοκ, θα δείτε τον παρακάτω (ή κάποιο αντίστοιχο) πίνακα: 

 ΤΣΟΚ

 ΣΥΣΦΙΞΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΒΟΛΗΣ 
 ΚΥΛΙΝΔΡΟΣ (CYLINDER)

 0

 20m

 ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΣ(IMPROVED CYLINDER)

 0,25mm

 25m

 ΜΙΣΟ (MODIFIED) 0,50mm

30m

 ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ ΜΙΣΟ(IMPROVED MODIFIED)

 0,75mm

 35m

ΦΟΥΛ(FULL CHOKE) 1,00mm

40m

Ε λοιπόν, τα παραπάνω είναι γραμμένα με τόσο κοντόφθαλμο και απόλυτο τρόπο που είναι μπούρδες! Το γιατί, θα το καταλάβετε στη συνέχεια… Ας ξεκινήσουμε από την αρχή:

Ιστορική αναδρομή

Σχεδόν ταυτόχρονα με την κατασκευή των λειόκαννων όπλων που χρησιμοποιούσαν σκάγια, έγινε εμφανής η ανάγκη για έλεγχο της συγκέντρωσης των σκαγιών. Ανάλογα με την απόσταση βολής και το θήραμα θέλουμε και διαφορετική συγκέντρωση: Πενταπλό τραύμα στα μεγάλα ζώα, τριπλό ή τετραπλό στα μικρότερα. Περισσότερα τραύματα καταστρέφουν το θήραμα, λιγότερα δεν καταφέρνουν άμεση ακινητοποίηση. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της σύσφιξης ή «πνιξίματος» (choke) στο εμπρός μέρος της κάννης, η οποία ανάλογα με το μέγεθος της έδινε καλή συγκέντρωση σε συγκεκριμένη απόσταση. Σιγά σιγά λοιπόν γεννήθηκαν τα τσοκ όπως τα γνωρίζουμε σήμερα:

 1. Σταθερό τσοκ: Η κάννη είναι κατασκευασμένη με στάνταρ σύσφιξη. Για να αλλάξουμε τσοκάρισμα αλλάζουμε και κάννη. Καθόλου πρακτικό και πολύ ακριβό όπως καταλαβαίνετε… Η κάννη τυχαίνει να είναι το ακριβότερο μέρος του όπλου!
 2. Αποσπώμενο ή κινητό (mobile) τσοκ: Η κάννη διαθέτει πάσο στο οποίο βιδώνουμε έναν σωλήνα με τη σύσφιξη που επιθυμούμε. Πρακτική και λογική λύση, που μας επιτρέπει να έχουμε μαζί με το όπλο και όλες τις συσφίξεις του.
 3. Ρυθμιζόμενο τσοκ: Μια παλιά ιδέα που κατά καιρούς βγαίνει στην επιφάνεια, αλλά ποτέ δεν δούλεψε σωστά: Σε αυτήν ο σωλήνας καταλήγει σε μερικά «δάκτυλα» τα οποία «ανοιγοκλείνουν» με κάποιο παξιμάδι, μεταβάλλοντας τη σύσφιξη. Η λύση αυτή πάσχει και στη θεωρία και στην πράξη, αφού τα κενά μεταξύ των «δακτύλων» δημιουργούν αρκετές μικροπαραμορφώσεις στα σκάγια για να κάνουν την κατανομή τους πιο χαοτική, πιο απρόβλεπτη και λιγότερο αποτελεσματική…Κινητό τσοκ έσω – έξω

 

Πρώτο Συμπέρασμα

Όπως καταλαβαίνετε, η μονή περίπτωση που αξίζει την προσοχή μας είναι το mobile τσοκ. Έχει κι αυτό τις λεπτομέρειες και τις κατηγορίες του:

Α. Ως προς την τοποθέτηση, χωρίζεται σε:

 1. Εξωτερικό, γιατί βιδώνεται εξωτερικά της κάννης. Εξέχει μπροστά και γύρω από την κάννη, δίνοντας άσχημο αισθητικό αποτέλεσμα και δυσαρεστώντας ορισμένους κατά τη σκόπευση. Παλαιομοδίτικη λύση που σπανίζει στις μέρες μας.
 2. Εσωτερικό, το οποίο βιδώνεται σε μια ειδική κοιλότητα της κάννης που υπάρχει μπροστά. Η πιο ωραία λύση στο μάτι, αλλά κάποιες φορές το μειωμένο μήκος αυτών των τσοκ επηρεάζει αρνητικά την απόδοση τους, ιδιαίτερα στις μεγάλες συσφίξεις. Είναι το μοναδικό είδος που δεν επιτρέπει αύξηση του μήκους κάννης με την αλλαγή του.
 3. Εσωτερικό – Εξωτερικό (έσω – έξω), το οποίο βιδώνεται μέσα στην κάννη αλλά εξέχει και λίγο (ως πολύ) έξω από αυτή, διατηρώντας το σωστό μήκος. Χαλάει κάπως το οπτικό αποτέλεσμα – δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα…

Β. Ως προς το εσωτερικό σχήμα, χωρίζεται σε: 1. Κωνικό, δηλαδή ένας κώνος που σφίγγει σταδιακά από την αρχή ως το τέλος. Συνηθίζεται από ορισμένους σύγχρονους κατασκευαστές, αλλά και από εξειδικευμένες βιοτεχνίες «αγωνιστικών» τσοκ.
 2. Κωνικό – Παράλληλο (conical – parallel), το οποίο αποτελείται από έναν κώνο που συγκεντρώνει τα σκάγια και μετά έναν κοντό κυλινδρικό σωλήνα που τα «κρατά» σταθερά στο σχήμα που πήραν από τον κώνο. Ίσως η πιο στάνταρ λύση με τις περισσότερες εφαρμογές.
 3. Σύνθετου σχήματος, που μπορεί να είναι υπερβολή (hyperbolic) ή κάτι αντίστοιχο αντί για τον κλασσικό κώνο. Μοντέρνα λύση που φαίνεται να δουλεύει καλά.
 4. «Καμπάνα» ή bell choke, δηλαδή ανάποδος κώνος που ανοίγει αντί να κλείνει. Σε κάποιες μορφές είναι απλά κύλινδρος, αλλά λίγο μεγαλύτερος από την πραγματική διάμετρο του αυλού της κάννης – τυπικά κατά περίπου 0,2mm. Είναι ένα είδος τσοκ που αυξάνει τη διασπορά και χρησιμοποιείται κυρίως σε ατσάλινα σκάγια για να καταπολεμήσει την πολύ πυκνή τους συγκέντρωση σε κοντινές αποστάσεις.
 5. Tula (Τούλα τσοκ). Πήρε το όνομα του από την πόλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην οποία σχεδιάστηκε, και έδωσε αμέσως άριστα και ιστορικά αποτελέσματα στο σκοπευτήριο. Αποτελείται από ένα μεγάλο άνοιγμα σε σχέση με τη διάμετρο του αυλού της κάνης, με μήκος περίπου 15cm (θάλαμος διαστολής). Στη συνέχεια το τσοκ κλείνει πάλι, παραμένοντας όμως λίγο πιο ανοικτό από τον αρχικό αυλό. Το ανορθόδοξο αυτό σχήμα (αν έχουμε αρκετά σκάγια – πάνω από 30 γραμμάρια) δίνει άριστη κατανομή για βολές σε πολύ κοντινές αποστάσεις, όπως αυτές στο skeet. Για την ακρίβεια δίνει φαρδιά κατανομή και μεγάλη ουρά στην άτρακτο των σκαγιών, διορθώνοντας μικρά λάθη στην προσκόπευση με φράγμα πυρός. Η επιτυχία του Tula και των Ρώσων σκοπευτών ήταν τέτοια, που τώρα το ολυμπιακό skeet διεξάγεται υποχρεωτικά με 24 γραμμάρια σκάγια! Τα Tula είναι σταθερά τσοκ κατά κανόνα, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν και ως κινητά (αλλά όχι εσωτερικά).
 6. Ραβδωτό. Έχει ελικοειδείς ραβδώσεις εσωτερικά και χρησιμοποιείται με ειδικά σχεδιασμένα μονόβολα. Αυξάνει το ωφέλιμο βεληνεκές και την ακρίβεια του όπλου. Είναι παράνομο στην Ελλάδα.

Γ. Ως προς το υλικό, χωρίζεται σε:

 1. Χρωμιομολυβδενιούχου χάλυβα. Πρακτικά χρησιμοποιεί υλικό κάννης. Φτηνή λύση που δουλεύει, αλλά σκουριάζει κιόλας…
 2. Ανοξείδωτου χάλυβα. Χρησιμοποιούνται ειδικά κράματα που έχουν προδιαγραφές σωλήνων πυρηνικών αντιδραστήρων! Ακριβό σχετικά, αλλά το καλό πράγμα στοιχίζει.
 3. Τιτανίου. Είναι πανάκριβα λόγω της περιορισμένης παραγωγής τους (το τιτάνιο δεν είναι απαραίτητα πιο ακριβό από ένα ειδικό ατσάλι). Χρησιμοποιούνται για να ελαφρώσουν λιγάκι το εμπρός μέρος του όπλου, από επαγγελματίες σκοπευτές που ζητούν το απόλυτο. Βλητικά δεν έχουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα.
 4. Κρυογενούς χάλυβα. Ψύχονται κάτω από τους -190 βαθμούς Κελσίου για να αποκτήσουν πιο γερή και ομοιόμορφη κρυσταλλική δομή. Καλή η θεωρία, αλλά δεν έχω διαπιστώσει κάποια διαφορά όταν τα χρησιμοποίησα.
 5. Ενισχυμένου χρωμιομολυβδενιούχου χάλυβα. Σχετικά νέο φρούτο αυτό, μας προέκυψε με τα ατσάλινα σκάγια που μας επιβάλλονται σιγά σιγά. Τα σκάγια αυτά περνούν τρομερές πιέσεις στα τσοκ, οπότε χρειαζόμαστε ειδικά υλικά αν πρόκειται να χρειαστούμε μεγάλη σύσφιξη. Ακριβά και ογκώδη ορισμένες φορές, σπάνια αποτελούν την ιδανική λύση.
   

Αύριο το 2ο μέρος μέρος….

του Ραξή Επιτρόπου από το site amynastospiti.gr

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα