Αρχική iHunt.gr Τσοκ: Μαγεια ή Επιστημη…Μερος Β’

Τσοκ: Μαγεια ή Επιστημη…Μερος Β’

από iHunt Team
Trulock_Ti_chokes

 

Για να διαβάσετε το πρώτο μέρος του άρθρου πατήστε ΕΔΩ.

 

Τι χαρακτηριστικά έχει ένα καλό τσοκ:

 • Ένας είναι ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ για τα τσοκ: Δεν υπάρχει κανόνας. Ξέρουμε ότι κάποια πράγματα δουλεύουν και κάποια όχι, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμα μια τέλεια συνταγή. Κάθε κάννη, κάθε τσοκ, κάθε φυσίγγι, ακόμα κι αν είναι ίδια μοντέλα, λειτουργούν ελαφρώς διαφορετικά. Κρατήστε αυτό σαν νόημα του όλου άρθρου.
 • Σύμφωνα με το ΧΡΥΣΟ ΚΑΝΟΝΑ, οι βιοτεχνίες που κατασκευάζουν κατά παραγγελία τσοκάκια για πρωταθλητές μπορεί να φτιάξουν 15 τσοκ για να πουλήσουν 5 που δουλεύουν τέλεια σε 5 διαφορετικές αποστάσεις με το ίδιο φυσίγγι. Φυσικά τα τσοκ δοκιμάζονται στο συγκεκριμένο όπλο και με τα φυσίγγια που χρησιμοποιεί ο συγκεκριμένος σκοπευτής.
 • Μακρύ & αποτελεσματικό έσω – έξω full τσοκΤο μήκος είναι βασικότατο για το τσοκ μας, ιδιαίτερα στις έντονες συσφίξεις. 5cm μπορεί να είναι αρκετά για έναν κύλινδρο, που πρακτικά δεν κάνει σημαντική δουλειά, αλλά 10cm μπορεί να μην φτάνουν για να δουλέψουμε σωστά με σύσφιξη 1mm. Εκεί θέλουμε ο κώνος να κλείνει αργά για να μην παραμορφώσει τα σκάγια και χαλάσει την συγκέντρωση τους.
 • Η καλή εσωτερική λείανση γνωρίζουμε ότι κάνει δουλειά: Όταν τα σκάγια «ρέουν» σωστά μέσα σε μια γλιστερή επιφάνεια δεν παραμορφώνονται πολύ και πετούν στη συνέχεια πιο ομοιόμορφα, δίνοντας καλύτερη κατανομή πάνω στο στόχο.
 • Το βασικό στοιχείο της σωστής κατανομής, το φυσίγγι, είναι ανεξάρτητο από το τσοκ… Η τοποθέτηση εξωτικών και πανάκριβων φυσιγγίων σε μη ποιοτικά τσοκ και το αντίστροφο δεν δουλεύει, αυτό το ξέρουμε. Πρέπει να υπάρχει μια σταθερή καλή ποιότητα σε όλα. Τα σφικτά τσοκαρίσματα απαιτούν και ποιοτικά φυσίγγια με σκληρό κράμα μολύβδου. Διαφορετικά η συγκέντρωση μπορεί να ανοίξει αντί να κλείσει!
 • Κάποιοι θεωρούν ότι οι θυρίδες στα τσοκ μειώνουν την ανάκρουση του όπλου. Είναι κάτι που ισχύει στη θεωρία αλλά δεν επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό στην πράξη…

 

Ένα τσοκ με θυρίδες (ported choke)

 

Θέλουν τα τσοκάκια μας συντήρηση;

 

Βεβαίως και θέλουν!

 

 1. Όταν καθαρίζουμε και λιπαίνουμε εσωτερικά την κάννη μας (τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ακόμα κι αν το όπλο δεν έχει ρίξει) κάνουμε αναγκαστικά το ίδιο και στο τσοκ που είναι μέσα…
 2. Μετά βγάζουμε το τσοκ, για να μην κολλήσει από τυχόν σκουριές, το καθαρίζουμε από την κάπνα, το λιπαίνουμε και εξωτερικά (προτείνω λίγο λάδι αυτοκινήτου, ή ελάχιστο γράσο χαλκού για τους πολύ «ψείρες») και το επανατοποθετούμε. Προσοχή να μην γίνει ζημιά στο σπείρωμα του.
 3. Προσοχή χρειάζεται και το εσωτερικό ή το έσω – έξω τσοκ, που έχουν ευαίσθητη πλευρά και δεν πρέπει να πέσουν από τα χέρια μας στο σκληρό πάτωμα, γιατί κινδυνεύουν να παραμορφωθούν! Για το λόγο αυτό τα κρατάμε πάντα σε θήκη…

 

Απαραίτητο αξεσουάρ η θήκη για τα τσοκ. Πάνω της σημειώνω τις μετρήσεις διαμέτρου…

 

Τι σύσφιξη χρειάζομαι για τα φυσίγγια μου

Σας επαναφέρω στον ΧΡΥΣΟ ΚΑΝΟΝΑ: Δεν ξέρω! Τι κάνουμε λοιπόν:

 1. Καταλήξτε σε μια ιδανική απόσταση βολής και σε τύπο φυσιγγίου.
 2. Βάλτε ένα χαρτόνι 1Χ1m ή μεγαλύτερο στην απόσταση βολής και δοκιμάστε. Καλή κατανομή θεωρείται μια ομοιόμορφη διασπορά του 75% των βολίδων μέσα σε ένα κύκλο διαμέτρου 75cm – αν έχουμε σημαδέψει σωστά φυσικά.
 3. Τα σκάγια γενικά «ακούνε» τα τσοκ σε ικανοποιητικό βαθμό, ιδιαίτερα στα ποιοτικά φυσίγγια.
 4. Τα δράμια είναι περισσότερο επιλεκτικά και περίεργα ζώα. Πρέπει να δοκιμάσετε όλες τις συσφίξεις για να δείτε ποια δουλεύει καλύτερα.
 5. Τα μονόβολα θέλουν πάντα κύλινδρο. Δουλεύουν και με άλλες συσφίξεις (τα περισσότερα), αλλά στραβώνουν τα «φτεράκια» τους και χαλάει η ακρίβεια τους.
 6. Τα ατσάλινα σκάγια θέλουν εγκεκριμένα τσοκ για ατσάλι και συνήθως τη μισή σύσφιξη από το κανονικό για να δουλέψουν σωστά.

Ποιά διάμετρος αυλού δουλεύει καλύτερα με τα τσοκ;

 

 • Τα 12ρια λειόκαννα έχουν διάμετρο αυλού κάννης συνήθως από 18,2 μέχρι 18,9mm, με πιο συνηθισμένη τα 18,4 – 18,6mm. Ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ επαναλαμβάνεται: Όλες οι διαστάσεις λειτουργούν σωστά, αν το φυσίγγι που επιλέξαμε συνεργάζεται σωστά με τον αυλό και το τσοκάρισμα. Διαφορετικά, όλες οι διαστάσεις είναι λάθος.
 • Την ουσιαστική δουλειά την κάνει η διαφορά διαμέτρου ανάμεσα στον αυλό της κάννης και την έξοδο του τσοκ, και όχι μεμονωμένες η μία ή η άλλη διάμετρος. Για να γνωρίζουμε τι μας γίνεται λοιπόν, μετράμε τον αυλό σε έναν οπλουργό, μετράμε όλα τα τσοκάκια μας, και ξεκινάμε από εκεί.

 

Κάνει για ατσάλινα σκάγια και είναι Full, λέει πάνω. Το μέτρησα και είναι ΜΙΣΟ (0,4mm σύσφιξη)…

 

Τώρα που γνωρίζουμε, ας κάνουμε έναν νέο «πίνακα» συσφίξεων, εξειδικευμένο σε ποιοτικά (και σκληρά) μολύβδινα σκάγια. Σας παρουσιάζω το όνομα του τσοκ / την πραγματική – μετρημένη σύσφιξη (κατά προσέγγιση!) / την ιδανική απόσταση βολής:

 

 1. TULA / ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ ΣΥΣΦΙΞΗ / 19m
 2. BELL (ή ΚΑΜΠΑΝΑ – μοναδική εξαίρεση για ατσάλινα σκάγια) /  -0,2mm / 20m
 3. ΚΥΛΙΝΔΡΟΣ (ή CYLINDER) / 0mm / 20m
 4. SKEET (24g ΓΟΜΩΣΗΣ) / -0,1mm ΕΩΣ +0,2mm /  19m
 5. ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΣ (ή IMPROVED CYLINDER) / 0,2mm ΕΩΣ 0,3mm / 25m
 6. ΜΙΣΟ (ή MODIFIED ή ΝΤΕΜΙ) / 0,4mm ΕΩΣ 0,6mm / 30m
 7. ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ ΜΙΣΟ (ή IMPROVED MODIFIED) / 0,6mm ΕΩΣ 0,75mm / 35m
 8. ΦΟΥΛ (ή FULL CHOKE) / 0,7mm ΕΩΣ 1,1mm / 40m
 9. ΕΞΤΡΑ ΦΟΥΛ (EXTRA FULL CHOKE ή TURKEY CHOKE*) / 1,1mm ΕΩΣ 2,0mm / 45m ΕΩΣ 65m

* Ο όρος Turkey Choke αναφέρεται στη χρήση, αφού χρησιμοποιείται στο κυνήγι άγριας γαλοπούλας.

 

Συμπέρασμα

 

Είδατε το φώς; Εγώ όχι ακόμα, αλλά το ψάχνω! Περιμένω τα σχόλια σας…

του Ραξή Επιτρόπου από το site amynastospiti.gr

 

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα