Αρχική iHunt.gr Υπόμνημα από τους κατοίκους της Άνω Μεσσηνίας για τις ζημιές από τα αγριογούρουνα

Υπόμνημα από τους κατοίκους της Άνω Μεσσηνίας για τις ζημιές από τα αγριογούρουνα

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΑΝΩ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

SVESTONOF

ΠΡΟΣ: Δασαρχείο, Τμήμα Θήρα

ΚΟΙΝ: Βουλευτές Νομού, Λαμπρόπουλος Ιωάννης, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς,
Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Αναστασόπουλος Ευστάθιο – Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ. Τσουκαλά Ανδρέα, Διεύθυνση Γεωργίας, Δήμο Οιχαλία κ. Δήμαρχο Γεωργακοπούλου Παναγίωτα – Αντιδήμαρχο Καθαριότητας – Ηλεκτροφωτισμού και Περιβάλλοντος κ. Αντωνόπουλο Ιωάννη-Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Οιχαλίας-Πρόεδρο Κυνηγετικού συλλόγου Μελιγαλά

Θέμα: Καταστροφή καλλιεργειών από αγέλες αγριόχοιρων

Αξιότιμοι Κύριοι και Κυρία,

Για μια ακόμα φορά επανερχόμαστε ως καλλιεργητές της περιοχής της Άνω Μεσσηνίας και συγκεκριμένα των χωρίων Πολίχνης, Καλλιρρόης, Μαντζαρίου, Ανδανιάς , Μάλτας, Λουτρού, Ζευγολατειού και Μαγούλα να σας κάνουμε γνωστό ότι συνεχίζεται και για την φετινή χρονιά με αμείωτη ένταση το πρόβλημα της καταστροφής των καλλιεργειών μας (αμπέλια, αραβόσιτος, μυδική – τριφύλλι και ελιές) από τα αγριογούρουνα.

Οι ζημιές που προκαλούνται από τα αγριογούρουνα, όπως μπορούμε να αναφέρουν είναι ανυπολόγιστες και αφορούν:
α) στη σημαντική μείωση έως και μηδενισμό της παραγωγής των καλλιεργειών τους,
β) στην καταστροφή των συστημάτων άρδευσης,
γ) στα προβλήματα που δημιουργούνται στους κτηνοτρόφους λόγω εκφοβισμού και ανταγωνισμού στα λιβάδια με τα παραγωγικά ζώα, και
δ) στη μεταφορά πλήθους εδαφογενών μυκητολογικών ασθενειών προς υγιή φυτά και δένδρα.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε οτι το ζήτημα του υπερπληθυσμού τους έχει συζητηθεί αρκετές φορές μέχρι τώρα. Επιπλέον, αποτελούν αιτία και για τροχαία ατυχήματα, μιας και έχουν θεαθεί να κινούνται ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφασίστηκε να ξεκινήσει η δίωξη των αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων. Ήδη έχει υπογραφεί και η σχετική απόφαση από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο.

Επιπλέον από το 2018 δόθηκε η δυνατότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε ορισμένες περιοχές, όπως είναι η Πελοπόννησος, η Εύβοια, η Καρδίτσα, η Λάρισα, η Δυτική Μακεδονία, τα Ιωάννινα κ.ά., όπου παρατηρείται πολύ μεγάλος αριθμός αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων η θήρευσή τους να αυξηθεί στα δέκα άτομα από τα έξι που ίσχυε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αλλά και πάλι δεν κατάφεραν να μειωθεί ο αριθμός των αγριογούρουνων.

Παρακαλούμε για δικές σας ενέργειες και ελπίζουμε να είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να προλάβουμε να σώσουμε κάτι αυτή την φορά.

Πληττόμενοι παραγωγοί των χωριών της Άνω Μεσσηνίας


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα