Αρχική iHunt.gr Φυτοφάρμακο η αιτία της μείωσης των αγριοκούνελων στη Λήμνο

Φυτοφάρμακο η αιτία της μείωσης των αγριοκούνελων στη Λήμνο

από iHunt Team
8f758eb522e0364f8d67f0ffb0b45d17_l

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Μεγάλος ντόρος είχε προκληθεί ένα χρόνο πριν στη Λήμνο, όταν διαπιστώθηκε πως ο πληθυσμός των αγριοκούνελων έχει μειωθεί δραματικά, μετά από πολλά χρόνια.
 
Το γεγονός είχε επισημανθεί και από τους κυνηγούς του νησιού, κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, με τον Κυνηγετικό Σύλλογο να ζητά από τα μέλη του να μεταφέρει στα γραφεία του δείγματα νεκρών κουνελιών που πιθανόν εντοπίσουν, προκειμένου να σταλούν για εργαστηριακή εξέταση.
 
Τότε είχαν εντοπιστεί και αποσταλεί στο Ινστιτούτο Βιοχημείας, Τοξικολογίας και Παθολογίας διατροφής των ζώων 3 δείγματα, στα οποία έγινε τοξικολογική εξέταση, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύουν, αυτό που ψιθυρίζονταν… Τα αγριοκούνελα δηλητηριάζονταν.
 
Συγκεκριμένα στα 2 από τα 3 αγριοκούνελα εντοπίστηκε το φυτοφάρμακο «endosulfan», το οποίο πιθανότατα να αναμείχθηκε σε καρπό και να λειτούργησε ως δόλωμα για τα αγριοκούνελα.
 
Ως φαίνεται, κάποιοι αγρότες βλέποντας τις σοδειές τους να καταστρέφονται από τα αγριοκούνελα, αποφάσισαν να «αναλάβουν δράση», εξουδετερώνοντας μόνοι τους τον πληθυσμό, χωρίς όμως να αναλογιστούν τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει η χρήση του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου.
 
Αξίζει να αναφερθεί πως το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο, έχει επηρεάσει την πανίδα της ανατολικής Λήμνου και ιδιαίτερα τα πτηνά που τρέφονται από σάρκες νεκρών ζώων, αλλά η κατανάλωση σε μεγάλη δόση από τον άνθρωπο μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα και να προκαλέσει σπασμούς και γαστρεντερικά συμπτώματα.
 
Πηγή : https://www.limnosfm100.gr

SVESTONOF


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα