Αρχική Χουλιαρόπαπια (Anas clypeata)

Χουλιαρόπαπια (Anas clypeata)

από iHunt Team

 

Διαστάσεις

Μήκος σώματος: 44 – 52 cm
Άνοιγμα φτερών:  70 – 84 cm
Βάρος αρσενικού:  510  – 717 gr.
Βάρος θηλυκού:  470  – 800 gr.

Γνωρίσματα

 

Αρσενικό: Πράσινο κεφάλι με ράμφος σαν κουτάλι και μακρύ, λευκό στήθος, καστανή κηλίδα στην  κοιλιά.

Θηλυκό: Καστανωπή με μακρύ ράμφος σαν κουτάλι.

Γεωγραφική εξάπλωση

Αναπαράγεται στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη και στη βόρεια Ασία ενώ διαχειμάζει στη νότια και δυτική Ευρώπη, βόρεια Αφρική και νότια Ασία.

Ενδιαίτημα – αναπαραγωγή

Είδος μεταναστευτικό. Αναπαράγεται σε μικρές ρηχές λίμνες με  αναπτυγμένη βλάστηση , σε ρηχούς βάλτους και σε υγρολίβαδα. Το θηλυκό χτίζει τη φωλιά στο έδαφος, συνήθως κοντά στο νερό, και τη στρώνει με βλάστηση και πούπουλα που βγάζει από το σώμα του. Γεννάει μια φορά το χρόνο 9 -13 αβγά, χρώματος ανοιχτού κιτρινοπράσινου, τα οποία επωάζει (μόνο το θηλυκό) για 26 -27 μέρες. Τα αβγά εκκολάπτονται όλα συγχρόνως.  Οι νεοσσοί είναι έτοιμοι να πετάξουν μετά από 40 – 45 ημέρες.  Το αρσενικό μένει μαζί το θηλυκό κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της επώασης των αβγών. Διαχειμάζει στη νότια Ευρώπη και βόρεια Αφρική κυρίως σε υγροτόπους με γλυκό νερό.

Τροφή

Τρέφεται με έντομα και ασπόνδυλα καθώς και φυτικά είδη  που αναζητά στα ρηχά βυθίζοντας το κεφάλι της κάτω από την επιφάνεια του νερού ή ψάχνοντας στην επιφάνεια.

Κυνήγι

Τις μέρες με άσχημο καιρό (αέρα και χιονόνερο) μετακινείται όλη τη μέρα. Τέτοιες μέρες  περιμένουμε στα καρτέρια,  συνήθως κοντά στο νερό. Για να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα χρειαζόμαστε καλή κάλυψη, ζεστά ρούχα και υπομονή. Για το κυνήγι της χρησιμοποιούμε συνήθως τσοκαρισμένα όπλα, ενώ τα φυσίγγια πρέπει να είναι βαριάς γόμωσης με σκάγια Νο 5 – 6.

Πηγή: ΣΤ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα