Αρχική » Grid with Sidebar » Χρησιμες πληροφοριες για τη χρηση των ατσαλινων σκαγιων

Χρησιμες πληροφοριες για τη χρηση των ατσαλινων σκαγιων

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2013, σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθ. Η.Π. 37338/1807/Ε.103 (ΦΕΚ 1495/6-9-2010) άρθρο 8 παρ. 4
 
“Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση σκαγιών μόλυβδου για τη θήρα πτηνών σε πάσης φύσεως υγροτοπικά οικοσυστήματα”.
 
Η εφαρμογή αυτού του νόμου ήδη ελέγχεται αλλά θα ελέγχεται πιο αυστηρά και απόλυτα από την επόμενη Κυνηγετική περίοδο 2014 – 2015. 
 
Είτε το θέλουμε λοιπόν είτε όχι, είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε.
 
Μετά από πολλά χρόνια προσεκτικής έρευνας και μελετών έχει αποδειχθεί ότι τα υδρόβια, στην προσπάθειά τους να τραφούν από τον πυθμένα των υγροβιότοπων, μαζί με την τροφή τους ενδέχεται να αναρροφήσουν και μερικά μολύβδινα σκάγια, τα οποία, επειδή είναι μαλακά, εν συνεχεία αλέθονται στον πρόλοβο και στο στομάχι του
πουλιού, τα συστατικά του μόλυβδου περνούν στην κυκλοφορία του αίματος αντικαθιστώντας το ασβέστιο και τελικά επηρεάζουν το νευρικό του σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά του. Επίσης σταδιακά καταστρέφει τον πρόλοβο του πουλιού με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τραφεί.
 
Εννοείται ότι δεν πεθαίνουν όλα τα πουλιά αλλά αρκετά επηρεάζονται και έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις από πάπιες, χήνες και ακόμη και από κύκνους που ψόφησαν από μολυβδίαση.
 
Σκοπός αυτού του κειμένου δεν είναι η επιστημονική σύγκριση και ανάλυση των ατσάλινων σκαγιών, αλλά η ενημέρωση των μελών μας τόσο για την προσωπική τους ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια των φίλων και συναδέλφων κυνηγών ώστε να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστα συμβάντα. Πάθος για το κυνήγι ναι, αλλά, ασφάλεια πάνω από όλα!
 
Ειδικά οι βαλτοκυνηγοί, πρέπει να έχουν “κατά νου” ορισμένα βασικά πράγματα σχετικά με τα ατσάλινα σκάγια:
 
Στην αγορά, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμα τα ατσάλινα (μαλακού σιδήρου (soft iron)) και τα (βολφραμίου (σκληρό και σπάνιο μέταλλο) wolfram -(tungsten-heavy shot)) σε διάφορους τύπους και βισμούθιο (βαρύ και εύθραυστο μέταλλο). Θέμα για επιστήμονες λοιπόν!
 
Το σημερινό ατσάλι κατασκευάζεται συνήθως στην Κίνα σε περίπου 1 εκατομμύριο τόννους ετήσια, από την Winoa Group και το ατσάλινο σκάγι είναι ένα προϊόν φτιαγμένο από μέταλλο πιο σκληρό από τις παλιές κάννες των όπλων μας και σχεδόν τόσο σκληρό όσο και οι νέες, μοντέρνες κάννες μας. Σαν μέταλλο είναι πολύ λιγότερο πυκνό από το μολύβι και έτσι χρειάζεται μεγαλύτερο μέγεθος σκαγιού και πιο υψηλή ταχύτητα για να έχει καλή απόδοση. Η πραγματικότητα αυτή είναι ακριβώς αυτό στο οποίο δεν πρέπει να υποβάλλουμε τις παλιές κάννες μας.
 
Πλειοψηφικά, τα λειόκαννα όπλα που χρησιμοποιούν οι κυνηγοί μας σήμερα έχουν κατασκευαστεί αποκλειστικά για μολύβδινα σκάγια.
 
Τα φυσίγγια με ατσάλινα σκάγια πρέπει να ρίχνονται μόνο από όπλα που: 1. Οι κάννες τους έχουν κατασκευαστεί μετά το 1997 και σε εργοστάσια χωρών που είναι μέλη του CIP ( International Proof Commission). 2. Οι κάννες τους έχουν θαλάμη 89mm (3 ½ ίντσες) και οι κατασκευάστριες χώρες είναι μέλη του CIP (δηλαδή όπως οι: Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ρωσία, Σλοβακία, Τσεχία, Φιλανδία και Χιλή). 3. Οι κάννες τους έχουν σφραγίδα με το παρακάτω σύμβολο:
 
Τα ατσάλινα σκάγια φτιάχνονται από σίδηρο αλλά είναι ελαφρύτερα από τα μολύβδινα. Το συνηθισμένο μολύβδινο σκάγι είναι 45% πιο βαρύ από το αντίστοιχο ατσάλινο με την ίδια διάμετρο. Χρειαζόμαστε σχεδόν 1,5 ατσάλινο σκάγι για να φτάσουμε το βάρος ενός μολύβδινου.
 
Τα ατσάλινα όμως, σε σύγκριση με τα μολύβδινα, στην αντίσταση του αέρα, χάνουν την ταχύτητά τους πολύ πιο γρήγορα λόγω της χαμηλότερης πυκνότητάς τους και φυσικά του βάρους τους. Η διαφορά είναι σημαντική. Ένα χρήσιμο συμπέρασμα είναι ότι εάν ρίχνατε π.χ. Νο 4 μολύβδινα σκάγια στα υδρόβια, τώρα με ατσάλινα θα πρέπει να ρίχνετε Νο 2. 
 
Πρέπει επίσης να έχουμε σοβαρά υπόψη μας ότι, ενώ το μολύβδινο σκάγι πλάθεται στην πρόσκρουση σε σκληρό αντικείμενο και σχεδόν παραμορφώνεται, το σκληρό ατσάλινο εξοστρακίζεται πολύ πιο εύκολα. Ακόμη και στο νερό μια βολή σε μικρή γωνία μπορεί να είναι επικίνδυνη για την παρέα μας. (Φανταστείτε τις συνήθως πλατιές πέτρες που ρίχναμε στην επιφάνεια του νερού για να τις κάνουμε να αναπηδήσουν όσες περισσότερες φορές γινόταν όταν ήμασταν πιτσιρικάδες).
 
Ακόμη και στην στεριά τα ατσάλινα σκάγια μπορούν να εξοστρακιστούν προς διάφορες κατευθύνσεις εάν βρουν σκληρό έδαφος ή βράχια.
 
Το ατσάλι είναι επιπρόσθετο πρόβλημα εάν το δαγκάσει κάποιος μέσα σε θήραμα κατά την διάρκεια ενός γεύματος. Η ευχαρίστηση θα ανήκει μόνο στον οδοντίατρο!
 
Συν των προαναφερθέντων, καρφωμένα ατσάλινα σκάγια σε κορμούς δέντρων δεν είναι καθόλου ευπρόσδεκτα όχι μόνο από τα ίδια τα δέντρα αλλά και από τις βιομηχανίες επεξεργασίας ξύλου.
 
Στην ευρωπαϊκή αγορά λέγεται ότι, οι καλλίτερες επιλογές φυσιγγίων χωρίς μολύβδινα σκάγια για παραδοσιακά δίκαννα παραδείγματος χάριν είναι με το Improved Bismuth (Βελτιωμένο Βισμούθιο) που κατασκευάζεται από την Eley και το Tungsten Matrix ™ της Gamebore. Πανάκριβα φυσίγγια και, κατά την ταπεινή γνώμη πολλών, πολύ παρακινδυνευμένη επιλογή για κλασσικά όπλα. Οδηγίες και προειδοποιήσεις βέβαια υπάρχουν στο κουτί αλλά σε περίπτωση ατυχήματος το μόνο που θα γυρίσουν να σας πουν είναι “σας το είπαμε γραπτώς αλλά δεν το εφαρμόσατε!”
 
Όσον αφορά στην Ελληνική αγορά, ακούγεται ότι η Εταιρία Lambro ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει 3 τύπους φυσιγγίων με ατσάλινα σκάγια τα οποία σίγουρα θα έχουν πιο προσβάσιμη τιμή για τους Έλληνες κυνηγούς. Αλλά οι κανόνες, κανόνες!
 
Οπότε ξαναγυρνάμε στις αρχικές συστάσεις για τα παραδοσιακά όπλα. Ενδέχεται ένα καλά συντηρημένο και πανάκριβο όπλο να ρίξει ατσάλι σε κάποια μορφή και τύπο, αλλά, στη αρχή με μεγάλες τριβές στο εσωτερικό της κάννης, μετά ίσως με διαβρώσεις και τελικά μπορεί με ρήξη της κάννης. Έτσι δεν αξίζει να το διακινδυνεύσουμε!
 
Όσον αφορά στα τσόκ, είναι καλό να υπάρχει επάνω τους η ένδειξη “steel shot”. Εάν δεν υπάρχει, χρησιμοποιούμε με ατσάλινα σκάγια μόνο τα τσόκ: με 3 άστρα (ΜOD), με 4 άστρα (IMPROVED CYLINDER) και με τα 5 άστρα (CYLINDER). Επαφή των ατσάλινων σκαγιών με το κοίλο της κάννης και ειδικά με ένα στενότερο στόμιό της (π.χ. 1 άστρο (FULL) μπορεί να προκαλέσει την ρήξη της.
 
Θα ρωτήσετε! “Και τι θα κάνουμε όσοι έχουμε παλιότερα από το 1997 όπλα;”
 
 
Ή δεν θα κυνηγήσετε σε υγροτοπικά οικοσυστήματα ή θα αλλάξετε όπλο και θα πάρετε κατάλληλο για ατσάλινα σκάγια μέχρι να βρεθεί μια ασφαλής λύση για όλα τα όπλα, παλιά και νέα.
 
Στους οικοκράτες δεν αρέσει το ατσάλινο σκάγι και σχεδιάζουν να το ξεφορτωθούν! Εάν αυτό συμβεί, τι θα χρησιμοποιήσουμε; Ο χρυσός και το ασήμι θα ήταν αποδεκτά αλλά ποιος παλαβός θα τα έριχνε σε σκάγια; Στην Σκανδιναβία έχουν δοκιμάσει και ακόμη, μερικές φορές, χρησιμοποιούν κασσίτερο (καλάϊ). Ο ψευδάργυρος (τσίγκος) έχει επίσης δοκιμαστεί αλλά εγκαταλείφθηκε όταν ανακάλυψαν την τοξικότητά του. Δοκίμασαν μέχρι και απεμπλουτισμένο ουράνιο με περιβαλλοντικές συνέπειες και ακόμη, πιστέψτε το, και ξύλο!
 
Θα ξαναρωτήσετε!! “Και ποιες περιοχές είναι χαρακτηρισμένες σαν υγροτοπικά οικοσυστήματα;” “Είναι μόνο αυτές που συμπεριλαμβάνονται στην Συνθήκη Ramsar;”
 
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα μας και θα σας την δώσουν “οι σοφοί” που μας κυβερνούν.
 
Αλλά μέχρι τότε Ασφάλεια Πάνω από Όλα!
 
Επιμέλεια: Γ.Χ.Ι.Πασχαλίδης
 
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ