3.4K


«Eχω παντρέψει τη μορφολογία με το κυνήγι!»
Oταν μιλάμε για Πόιντερ στην Ελλάδα σίγουρα το εκτροφείο του Χρήστου Ψυχάρη έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στην παρουσία της συγκεκριμένης ράτσας στους ελληνικούς κυνηγότοπους. Ο ίδιος αγάπησε τα Πόιντερ και αφοσιώθηκε με πάθος στην εκτροφή τους και όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει εξαιρετικά σκυλιά στους Ελληνες κυνηγούς. Γι’ αυτό μόνο τυχαία δεν είναι τα θερμά λόγια που θα ακούσεις για τον Χρήστο Ψυχάρη.
Το ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στο εκτροφείο που διατηρεί στην Κερατέα και μίλησε μαζί του για τα Πόιντερ. Η σχολαστικότητα στην καθαριότητα και στην τάξη είναι το πρώτο πράγμα που μπορεί να διακρίνει κάποιος που μπαίνει στους χώρους του εκτροφείου μετά την επιβλητική παρουσία των Πόιντερ. Μετά μια σύντομη ξενάγηση στους χώρους του εκτροφείου άρχισε η «ανάκριση» στον Χρήστο Ψυχάρη.
Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τα Πόιντερ;
«Με τα Πόιντερ άρχισα να ασχολούμαι το 1983 και το πρώτο σκυλί της συγκεκριμένης ράτσας ήταν η Μαίρη, ένα Πόιντερ που είχα πάρει από τον συγχωρεμένο τον Μπασουράκο. Τη σκύλα αυτή τη ζευγάρωσα με έναν εξαιρετικό σκύλο από την Ιταλία και το αποτέλεσμα ήταν να πάρω μια άριστη και πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της εποχής «τοκετοομάδα».
Αυτή ήταν η αρχή του ταξιδιού μου με τα Πόιντερ. Αρχισα να ψάχνομαι περισσότερο και έβαλα στην εκτροφή μου τα αίματα CLASTIDIUM. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ο ΚΟΕ, αλλά εγώ πάντα προσπαθούσα οι σκύλοι μου να έχουν γενεαλογικό χάρτη και έτσι τα δήλωνα στον Μπασουράκο. Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990 έπεσε στα χέρια μου ο HIVI POSTSCHWAIGE, ένας εξαιρετικός σκύλος, με πάθος, μεγάλη αίσθηση θηράματος και πολλές αντοχές.
Αποφάσισα να επισκεφτώ το εκτροφείο VON DER POSTSCHWAIGE του Klaus Ulrich Werchau και μάλιστα για πραγματοποιήσω αυτό το ταξίδι πήρα ένα δάνειο 500.000 δραχμών. Τόση ήταν η τρέλα μου.
Πάντα έψαχνα για το καλύτερο. Τελικά γύρισα πίσω με την IRA POSTSCHWAIGE και την KIWI POSTSCHWAIGE.

Oι Ιταλοί έβαλαν την ταμπέλα αγωνόσκυλα στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την ταχύτητα των Πόιντερ για να είναι πιο αποδοτικά στους αγώνες και έτσι δημιούργησαν σκυλιά που περισσότερο έμοιαζαν με λεβριέ!
Επόμενο βήμα στην εκτροφή μου ήταν το ζευγάρωμα της IRA με τον Ardido del Vento έπειτα από προτροπή του Αλέκου Φιλιππή την εποχή που κανένας δεν ήξερε τι σημαίνει Ardido del vento.
Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας τοκετοομάδας στην οποία δεν υπήρχε μέτριο σκυλί. Η PSIHARIS VENTUS ALORA κόρη της IRA VON DER POSTSCHWAIGE και του Ardido del Vento έγινε η πρώτη Διεθνής Πρωταθλήτρια Μεγάλης Ερευνας στην Ελλάδα και ακολούθησαν πολλές άλλες διακρίσεις.

Αγάπησε τα Πόιντερ και αφοσιώθηκε με πάθος στην εκτροφή τους και όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει εξαιρετικά σκυλιά στους Ελληνες κυνηγούς
Ο PSIHARIS VENTUS MODO είναι κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος στιλίστας σκύλος που πέρασε από την Ελλάδα.
Ακολούθησαν και αρκετά ταξίδια στην Ιταλία απ’ όπου έφερα αρκετά Πόιντερ από τον GIORGIO GUBERTI. Μου έλειπε όμως η μορφολογία. Ας είναι καλά ο Giuseppe Grasso που με τη βοήθειά του πήρα την OLGA, μια άκρως κυνηγετική Πόιντερ (αλλά και εξαίρετη μορφολογικά) και έφτιαξα τις γενεαλογικές μου γραμμές. Επίσης πάλι μέσω του Giuseppe Grasso πήρα τη MUTINENSIS ZIGARA, έναν «ογκόλιθο» στην εκτροφή μου. Οφείλω πολλά σε αυτή τη θηλυκιά.

Κάποιοι ερασιτέχνες εκτροφείς που ζευγαρώνουν σκυλιά, απλώς και μόνο για να πουλήσουν κουτάβια και να βάλουν λεφτά στο παντελόνι. Ετσι δημιουργούνται σκύλοι με πολλά προβλήματα.
Από εκεί και πέρα άρχισα να βασίζομαι στις δικές μου γραμμές. Εχω παντρέψει τη μορφολογία με την εργασία και δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια το εκτροφείο PSIHARIS VENTUS πρωταγωνιστεί στις εκθέσεις μορφολογίας».
Νέα αίματα μπαίνουν στο εκτροφείο;
«Ενα Πόιντερ που πληροί τις προδιαγραφές που θέτω, ξέρω από πού προέρχεται και έτσι κρίνω ότι μπορεί να “παντρευτεί” με τα δικά μου αίματα. Αυτό το Πόιντερ έχει θέση μέσα στο εκτροφείο μου. Αυτό μπορεί να είναι και ένα σκυλί ενός απλού κυνηγού.
Εξάλλου, πάντα ένας εκτροφέας πρέπει να ψάχνει για το καλύτερο. Αυτή είναι μια αναζήτηση που δεν σταματάει ποτέ».
Υπάρχουν μυστικά στην εκτροφή;
«Σαφώς και υπάρχουν».
Τα οποία φαντάζομαι ότι δεν θέλεις τα μοιραστείς μαζί μας;
«Κάποια μυστικά έχουν βγει στη φόρα. Αλλά όποιος εκτροφέας έχει ψαχτεί, έχει προβληματιστεί, έχει αφιερώσει χρόνο και έχει χάσει χρήμα για να φτάσει η εκτροφή στο επίπεδο που αυτός επιθυμεί, να είστε σίγουροι ότι δεν θα σας πει ποτέ όλα του τα μυστικά».

Οποιος εκτροφέας έχει ψαχτεί, έχει προβληματιστεί, έχει αφιερώσει χρόνο και έχει χάσει χρήμα για να φτάσει η εκτροφή στο επίπεδο που αυτός επιθυμεί, να είστε σίγουροι ότι δεν θα σας πει ποτέ όλα του τα μυστικά.
Υπάρχει κάτι που θέλεις να βελτιώσεις στην εκτροφή σου;
«Χωρίς να θέλω να φανεί ως εγωιστικό, πιστεύω ότι η εκτροφή βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Δεν υπάρχει σκυλί στο εκτροφείο που να μην ανήκει στην κατηγορία από εξαίρετο και πάνω. Εχω «παντρέψει» τη μορφολογία με το κυνήγι. Μέσα από αυτά τα ζευγαρώματα μου βγαίνουν και σκυλιά μεγάλης έρευνας. Οπως είναι ο PSIHARIS VENTUS TUKO (3oς στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πόιντερ στην Ισπανία το 2014), ο οποίος είναι γεννημένος για να τρέχει στους αγώνες μεγάλης έρευνας αλλά ξεκίνησε μέσα από το κυνήγι».
Πιστεύεις ότι το Πόιντερ περνάει κρίση;
«Γι΄ αυτούς που θέλουν να υπάρχει κρίση, ναι! Γι΄ αυτούς όμως που δεν θέλουν, δεν υπάρχει. Επισημαίνεις τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν και προσπαθείς να τα λύσεις. Ενώ πάντα πρέπει να κοιτάς μπροστά. Πάντως αυτό που θεωρώ εγώ ότι έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εκτροφή των Πόιντερ στη Ελλάδα είναι κάποιοι ερασιτέχνες εκτροφείς που ζευγαρώνουν σκυλιά, απλώς και μόνο για να πουλήσουν κουτάβια και να βάλουν λεφτά στο παντελόνι. Ετσι δημιουργούνται σκύλοι με πολλά προβλήματα και δεν αφήνουν τη φυλή να πάει μπροστά.
Υπάρχουν όμως και ερασιτέχνες εκτροφείς που έχουν κάνει πολύ καλές επιλογές και έχουν φτιάξει αξιόλογα και ικανά Πόιντερ.
Σε γενικές γραμμές, τα Πόιντερ στην Ελλάδα βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Παρουσιάζονται άριστα Πόιντερ και στους αγώνες αλλά και στα χέρια απλών κυνηγών.
Δεν πρέπει να σας διαφεύγει ότι το Πόιντερ είναι ένα σκυλί ψυχολογίας και για να μπορέσει κάποιος να κυνηγήσει παρέα με ένα Πόιντερ πρέπει πρώτα να καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί του. Εάν δεν το καταφέρει αυτό καλύτερα να αλλάξει σκύλο. Ενα Πόιντερ θέλει άξιο ιδιοκτήτη».
Τι γίνεται με τα πόιντερ στην Ευρώπη;
«Τα τελευταία χρόνια οι Ιταλοί έβαλαν την ταμπέλα αγωνόσκυλα στα Πόιντερ και χάθηκε λίγο το παιχνίδι. Στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την ταχύτητα των Πόιντερ για να είναι πιο αποδοτικά στους αγώνες δημιούργησαν σκυλιά που περισσότερο έμοιαζαν με λεβριέ παρά με Πόιντερ.
Μιλώντας πρόσφατα με τον Pino Dellatore μου είπε ότι όλοι προσπαθούν να αλλάξουν όλα όσα που έκαναν μόνο κακό στη φυλή. Ετσι τώρα υπάρχει η τάση να δώσουν όγκο και μέγεθος ώστε το πόιντερ να γίνει αυτό που ήταν κάποτε».
Συνήθως ό,τι γίνεται στην Ιταλία επηρεάζει τους περισσότερους Ελληνες εκτροφείς. Αλλά από ό,τι βλέπω μάλλον δεν επηρεάστηκες από τη νέα ιταλική μόδα.
«Καθόλου, και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτό. Δεν είναι δυνατόν να βλέπεις ένα αρσενικό Πόιντερ 56 πόντους να τρέχει μεγάλη έρευνα και να επιδιώκεις ζευγάρωμα με αυτό τον σκύλο».
Βοηθούν οι αγώνες στη δημιουργία κυνηγετικών Πόιντερ;
«Φυσικά. Γι΄ αυτόν τον λόγο γίνονται οι αγώνες. Ολοι οι αγώνες είναι απαραίτητοι για τη δημιουργία καλών κυνηγετικών σκύλων. Και η μεγάλη έρευνα και η έρευνα κυνηγιού και φυσικά οι αγώνες πρακτικού κυνηγιού».
Και ο ρόλος του ΟΚΑΔΕ;
«Είναι σε καλό δρόμο. Υπάρχουν πολλά άτομα με όρεξη και γνώσεις που μπορούν να βοηθήσουν πολύ.
Βέβαια πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, αλλά από ό,τι βλέπω υπάρχει η όρεξη. Είναι απαραίτητο να διοργανωθούν περισσότεροι αγώνες και ιδιαίτερα αγώνες πρακτικού κυνηγιού ώστε να δοθεί η ευκαιρία και στον απλό κυνηγό να μπορεί να δείξει τον σκύλο του.
Το Πόιντερ ως φυλή είχε την τύχη να μελετηθεί από εξαιρετικά άτομα και γι΄ αυτόν τον λόγο είναι η μόνη κυνηγετική φυλή που έχει τα πλέον οριοθετημένα στάνταρ. Βέβαια, σχεδόν σε όλες τις φυλές δεικτών κυλάει αίμα από Πόιντερ στις φλέβες τους. Η εκτροφή μου δεν έχει να ζηλέψει τίποτα και από κανέναν.
Οι σκύλοι μου πρωταγωνιστούν τόσο στο πραγματικό κυνήγι στα χέρια απλών κυνηγών όσο και στους αγώνες πρακτικού κυνηγίου, μεγάλης έρευνας αλλά και στη μορφολογία…
Η προσπάθεια για το καλύτερο συνεχίζεται!!!»
Κωνσταντίνος Λουρής
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κωνσταντίνος Λουρής
1 σχόλιο
θα ηίθελα να μαθω την αποψη
θα ηίθελα να μαθω την αποψη σας σχετικα μετο τον χωρο διαβηοσης που εχω τα σκυλια μου ρατσας αγγληκου ποιντερ.Βρήσκονται πολή κόντα σε κοτετση οπου σχετικα σε μικρα διαστηματα καθημερινος μισοφερμαρου στα κοτοπολλα. θα έχουν καπιες αρνητηκές επιπτοσεις κατη τη αναπτηξη τους αφου εινα σχετικα μικρα η κατα τη κυνηγετικη περιοδο
Τα σχόλια είναι κλειστά