Αρχική » Grid with Sidebar » Ψηφίστηκε η πλήρης απαγόρευση μολύβδινων σκαγίων στους υγροτόπους από την επιτροπή REACH της Ε.Ε

Ψηφίστηκε η πλήρης απαγόρευση μολύβδινων σκαγίων στους υγροτόπους από την επιτροπή REACH της Ε.Ε

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Οι κυνηγοί σε όλη την Ευρώπη έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο κέντρο αποφάσεων των Βρυξελλών, όχι μόνο λόγω της πρόθεσης της σταδιακής κατάργησης των μολύβδινων σκαγιών σε υγρότοπους, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι η πρόταση ήταν απαράδεκτη.

SVESTONOF

Η ψηφοφορία για την απαγόρευση ή όχι των μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους στην επιτροπή REACH πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου μέσω διαδικτυακής συνάντησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των εκπροσώπων των κρατών μελών.

Παρά τις τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες, η νέα πρόταση υποβλήθηκε ξανά στην επιτροπή REACH χωρίς να διασφαλιστεί αν το τελικό κείμενο ήταν εφαρμόσιμο για τους κυνηγούς, τους αθλητές και τους αγρότες της Ευρώπης.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ιδίως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη με τους πολίτες της Ευρώπης παρά να δημιουργήσουν ευρεία σύγχυση και νομική αβεβαιότητα.

Τι θα αλλάξει;

23 κράτη μέλη έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση μολύβδινων σκαγίων  (μεταξύ αυτών και η χώρα μας) για το κυνήγι σε υγρότοπους, οπότε κανονικά δεν θα προκύψει τεράστια διαφορά από αυτήν την απόφαση, εάν επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να τροποποιήσουν την ισχύουσα (εφαρμόσιμη) νομοθεσία τους σε συμμόρφωση με τον κανονισμό, αλλά εκατομμύρια πολίτες και θηροφύλακες θα μπερδευτούν εντελώς στη ερμηνεία του νόμου.

Αναφερόμενος στην απόφαση, ο Γενικός Γραμματέας τηςFACE, Δρ David Scallan δήλωσε: «Η διαδικασία λήψης αποφάσεων θα μπορούσε να είχε συμφωνηθεί πριν από χρόνια με μια λογική πρόταση. Αντί αυτού, βασικές συμβουλές από τους οργανισμούς της ΕΕ αγνοήθηκαν, η εμπιστοσύνη στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ καταστράφηκε και θα ακολουθήσουν εκτεταμένα νομικά προβλήματα για 7 εκατομμύρια κυνηγούς στην Ευρώπη ».

Επόμενα βήματα:

Η πρόταση θα υποβληθεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τριμηνιαίο έλεγχο. Το θεσμικό όργανο της ΕΕ – πρόκειται να ασκήσει προσεκτικά τα προνόμια ελέγχου του. Έχει τη δύναμη να απορρίψει αυτή την ανεφάρμοστη πρόταση, για να διασφαλίσει ότι τα προβλήματα επιλύονται συμβάλλοντας έτσι στη σωστή νομοθεσία.

Η FACE θα συνεχίσει να ασχολείται με αυτό το θέμα τους επόμενους μήνες για να διασφαλίσει ότι θα επιτευχθεί ένα λογικό αποτέλεσμα.

Επόμενο βήμα θα είναι η προσπάθεια πλήρους απαγόρευσης των μολύβδινων σκαγίων σε όλα τα κυνήγια.

Η συντακτική ομάδα του iHunt.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ