Αρχική » Grid with Sidebar » Άδεια έρευνας και σύλληψης νυχτερίδων στην Κέρκυρα

Άδεια έρευνας και σύλληψης νυχτερίδων στην Κέρκυρα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Άδεια χορήγησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε βρετανούς επιστήμονες για σύλληψη και έρευνα …νυχτερ’ιδων σρην Κέρκυρα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει η απόφαση :
 
“Τη χορήγηση άδειας έρευνας και σύλληψης νυχτερίδων, στη νήσο της Κέρκυρας. Η σύλληψη των νυχτερίδων θα γίνει με δίχτυα, με παγίδες τύπου άρπας και με τα χέρια. Αφού κρατηθούν για μικρό χρονικό διάστημα ώστε να ταυτοποιηθούν και να συλλεχθούν τα βιομετρικά δεδομένα τους και δείγμα ιστού από τις πτέρυγες για αναλύσεις DNA, στη συνέχεια θα απελευθερώνονται άθικτες, ενώ τα δείγματα DNA θα στέλνονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
 
Επίσης θα επισυναφθούν φωτεινές ετικέτες (κάψουλες χημειο-φωταύγειας) που θα βοηθήσουν στην απόκτηση καλής ποιότητας ηχογραφήσεων, των συγκεκριμένων ειδών, ενώ θα κοπεί μικρή ποσότητα γούνας ώστε να καταστεί δυνατή η ταυτοποίηση, σε
περίπτωση που θα συλληφθούν ξανά τα ίδια άτομα κατά τη διάρκεια της έρευνας, αλλά και να χρησιμοποιηθούν τα δείγματα γούνας για πιθανή μελλοντική έρευνα ισοτόπων.
 
Τέλος, σε λίγα άτομα θα επισυναφθούν ραδιοπομποί οι οποίοι θα επιτρέψουν την παρακολούθηση των εν λόγω ατόμων προκειμένου να μελετηθεί η τροφοληπτική τους δραστηριότητα και να εντοπιστούν τα καταφύγιά τους.
 
Οι επιστήμονες που θα συμμετέχουν στις απαιτούμενες εργασίες είναι οι Jacqueline Billington, Rachel Bates, Jonathan Durward, Adrian Bailey, Stephen Davidston, Laura Holmes, Dave Cove, Simon Barnard, Toby Hart, υπό την καθοδήγηση του Geoff Billington και τη συνεργασία του Δρ. Παναγιώτη Γεωργιακάκη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
 
Τα δεδομένα της έρευνας θα αξιοποιηθούν σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ενώ θα μεταφορτωθούν στη βάση δεδομένων του Δικτύου Natura 2000, για να είναι επωφελής για τη γνώση της διανομής και της διατήρησης των νυχτερίδων στην Ελλάδα.
 
Η παρούσα άδεια ισχύει για δυο χρονικά διαστήματα, αρχικά από 3 – 10 Iουνίου 2019 και σε δεύτερη φάση 7 ημέρες του Οκτωβρίου 2019, λόγω του μεγέθους του νησιού της Κέρκυρας, είναι δε ανεξάρτητη από άδειες ή πιστοποιητικά, που τυχόν απαιτούνται από άλλες υπηρεσίες ή στρατιωτικές αρχές.
 
Πριν από την έρευνα & συλλογή στο πεδίο, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Δασών Κέρκυρας και τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Καλαμά – Αχέροντα – Κέρκυρας, για να οριστούν από κοινού, ο χρόνος και οι τοποθεσίες των επισκέψεων.
 
Η έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί με τρόπο που να εξασφαλίζει τη λιγότερο δυνατή όχληση στα είδη της άγριας πανίδας και των ενδιαιτημάτων της.
 
Μετά το πέρας των εργασιών, παρακαλούμε να αποστείλετε περίληψη των αποτελεσμάτων της έρευνας σας, καθώς και ένα πλήρες αντίγραφο, μετά την ολοκλήρωσή της, για το αρχείο της Υπηρεσίας μας, καθώς και στον οικείο Φορέα Διαχείρισης, ώστε να είναι δυνατή η επαναδειοδότηση σας.
 
Η Δασική Αρχή, στην οποία κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλείται να παρακολουθήσει και να εποπτεύσει τη διαδικασία και να επιβάλλει, εφόσον ειδικοί λόγοι το απαιτήσουν, τυχόν συμπληρωματικούς
όρους, για αποφυγή ενδεχόμενης αρνητικής επίπτωσης στα οικοσυστήματα των περιοχών αρμοδιότητάς της.”

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ