Αρχική » Grid with Sidebar » Άδειες κυνηγίου:Όσα αλλάζουν από σήμερα – To κόστος ανά κατηγορία

Άδειες κυνηγίου:Όσα αλλάζουν από σήμερα – To κόστος ανά κατηγορία

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

ΚΥΠΡΟΣ : Αναβρασμός επικρατεί στον κυνηγόκοσμο, με το χρόνο πλέον να κυλάει αντίστροφα ενόψει της «επίσημης πρώτης» της νέας κυνηγετικής χρονιάς. Από σήμερα, 01/08/21, οι κυνηγοί θα μπορούν να ανανεώσουν ή να εκδώσουν τις άδειες κυνηγίου τους, μία διαδικασία που άλλαξε άρδην σε σχέση με την παραδοσιακή διαδικασία έκδοσης / ανανέωσης άδειας κυνηγίου.

SVESTONOF

Η μεγάλη αλλαγή αφορά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που εγκαινίασε πιλοτικά από το 2020 η Υπηρεσία Θήρας Και Πανίδας, η οποία ρίχνεται και επίσημα «στη μάχη» από σήμερα. Πλέον, όλοι οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν ή να ανανεώσουν τις άδειές τους μέσω της εν λόγω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με μοναδική εξαίρεση τους κυνηγούς που δεν εξορμούν με σκύλο, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τη φετινή χρονιά την πατροπαράδοτη μέθοδο. Σημειώνεται πάντως ότι και η συγκεκριμένη κατηγορία κυνηγών, από του χρόνου θα υποχρεούται να εκδίδει ή να ανανεώνει άδεια κυνηγίου, αποκλειστικά με την ηλεκτρονική πύλη της Υπηρεσίας Θήρας.

Ωστόσο, για όσους κυνηγούς εξορμούν με συνοδεία σκύλου, η διαδικασία έκδοσης / ανανέωσης άδειας κυνηγίου επιβάλλεται να γίνει από φέτος μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Κάτι που προκύπτει λόγω του ότι από φέτος κάθε κυνηγός θα υποχρεούται να δηλώσει τον αριθμό του Microchip του σκύλου που τον συνοδεύει.

Σ’ επικοινωνία που είχε η Brief με τον Πρόεδρο της Υπηρεσίας Θήρας, Πέτρο Αναγιωτό, μας αναφέρθηκε ότι «πιθανόν να διαπιστωθούν κάποιες δυσκολίες κατά την αρχική εγγραφή νέων χρηστών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και αυτό προκύπτει λόγω των αυστηρών ασφαλιστικών δικλείδων που λήφθηκαν για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των κυνηγών».

Πάντως αφού ολοκληρωθεί η εγγραφή τα πράγματα απλοποιούνται σε μεγάλο βαθμό, καθώς θ’ αποθηκεύονται στην πλατφόρμα τα στοιχεία του κυνηγού και πλέον η χρήση της θα καθίσταται πολύ πιο εύκολη.

Το κόστος έκδοσης άδειας κυνηγίου ανά κατηγορία

Μικρές αλλαγές έρχονται και σ’ ότι αφορά στο κόστος έκδοσης άδειας κυνηγίου. Οι σχετικές αλλαγές αφορούν στο ποσό που θα υποχρεούται να καταβάλλει κάθε κυνηγός ανά σκύλο που τον συνοδεύει στις εξορμήσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

– Για κυνηγούς, ηλικίας 18 – 65 ετών, η τιμή της έκδοσης άδειας κυνηγίου ανέρχεται στα 77 ευρώ.

– Για κυνηγούς, ηλικίας 65-80 ετών, τιμή της έκδοσης άδειας κυνηγίου ανέρχεται στα 43 ευρώ.

– Για κυνηγούς ηλικίας από 80 ετών και άνω, η έκδοση άδειας κυνηγίου παραχωρείται δωρεάν.

– Κάθε κυνηγός που ανήκει στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή ηλικίας 18 – 65, ο οποίος θα συνοδεύεται από σκύλο στις εξορμήσεις του, καλείται να πληρώσει το επιπρόσθετο ποσό των 10 ευρώ. Ποσό το οποίο καλύπτει τα Microchip μέχρι δύο σκύλους. Σε περίπτωση που κάποιος κυνηγός συνοδεύεται από περισσότερους σκύλους, τότε υπάρχει επιπρόσθετη χρέωση 1 ευρώ ανά σκύλο. Για παράδειγμα, κυνηγός ο οποίος συνοδεύεται από πέντε σκύλους, θα κληθεί να πληρώσει το ποσό των 13 ευρώ (10 ευρώ για τους πρώτους δύο σκύλους, και από ένα ευρώ για τους υπόλοιπους τρεις).

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους κυνηγούς στην εξοικείωσή τους με τη νέα πλατφόρμα, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, που εξηγεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία εγγραφής νέου χρήστη στην παλτφόρμα.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Έρχονται περιορισμοί στο κυνήγι για τρυγόνι

Η σημαντική μείωση που καταγράφει ο πληθυσμός του τρυγονιού ανά το παγκόσμιο, έφερε κινητοποίηση στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ επέβαλε στα κράτη – μέλη σειρά μέτρων ή περιορισμών που αφορούν στο κυνήγι για το τρυγόνι, που αναπόφευκτα δεν άφησαν ανεπηρέαστη ούτε την Κύπρο. Μάλιστα σε συγκεκριμένες χώρες, όπως στην Γαλλία και την Ισπανία, το κυνήγι για το τρυγόνι ήδη απαγορεύτηκε εντελώς για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν επίκειται απαγόρευση του κυνηγίου τρυγονιού, εντούτοις όμως αναμένεται να τεθούν περιορισμοί, οι οποίοι αναμένεται να αναλυθούν λεπτομερώς εντός των επόμενων ημερών από το Ταμείο Θήρας και Πανίδας.

Πηγή :https://www.brief.com.cy/


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ