Αρχική » Grid with Sidebar » Άρση απαγόρευσης θήρας στον Όλυμπο

Άρση απαγόρευσης θήρας στον Όλυμπο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Με ένα Προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου στην εφημερίδα της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται ο Όλυμπος ως Εθνικό Πάρκο σε αυτό οριοθετούνται και καθορίζονται ζώνες προστασίας, χρήσης γης, όροι και επιτρεπόμενες δραστηριότητες.

SVESTONOF

Ο Όλυμπος πλέον χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες. Στις ζώνες Α και Β που είναι περιοχές προστασίας της φύσης και απαγορεύονται σχεδόν όλες οι δραστηριότητες και το κυνήγι. Όμως η έκταση που περιλαμβάνουν οι ζώνες Α και Β είναι Εθνικός Δρυμός όποτε το κυνήγι απαγορευόταν και πριν το Προεδρικό Διάταγμα.

Στη Ζώνη Γ όπου περιλαμβάνει μια τεράστια έκταση του βουνού και είναι μια ζώνη στην οποία ασκείται  θήρα, αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα  ότι: επιτρέπεται η θήρα, μετά από έκδοση απόφασης από την αρμόδια υπηρεσία και γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης κατόπιν ειδικής μελέτης που θα προσδιορίζει τα θηρεύσιμα είδη, την κάρπωση και την κατά χώρο και χρόνο άσκηση της δραστηριότητας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις έναντι των οποίων μπορούν να τίθενται και αυστηρότεροι περιορισμοί.

Αυτό σημαίνει ότι από την δημοσίευση του Π.Δ  απαγορεύεται η θήρα στις περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στην Ζώνη Γ, μέχρι να εκδοθεί διαφορετική απόφαση από την αρμόδια αρχή.

Όσο αφορά τη Ζώνη Δ’ επιτρέπεται η θήρα σύμφωνα με τη ρυθμιστική, ζητείται όμως η γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.

Η αντίδραση των Κυνηγετικών οργανώσεων ήταν άμεση: ήρθαν σε συνεννόηση με  το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το οποίο  σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό  της ΚΣΕ και της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ και της Ζ΄ΚΟΘ κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να συγκεντρώσει τα απαραίτητα επιστημονικά και τεχνικά στοιχεία και τελικά να  εκπονήσει την απαιτούμενη ειδική μελέτη για τη θήρα στη Ζώνη Γ’.

Ο φορέας διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, αντίθετα με το περιεχόμενο της ειδικής μελέτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  πρότεινε να επιτραπεί στη Ζώνη Γ’ ΜΟΝΟ η θήρα του αγριόχοιρου! Τελικά μετά από εισήγηση της Δασικής υπηρεσίας και βάσει της εμπεριστατωμένης ειδικής μελέτης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η θήρα των  θηραμάτων που διαβιούν  στην Ζώνη Γ.

Η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί άλλες, παρόμοιες αποφάσεις θα χρειαστεί να υπογραφούν και στο σύντομο μέλλον, μετά την ολοκλήρωση της εκπόνησης των ΕΠΜ  και των Προεδρικών Διαταγμάτων σε όλες τις περιοχές Natura.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του Κ.Σ. Κατερίνης, των τοπικών φορέων αλλά και των περισσότερων βουλευτών του νομού.

Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί αύριο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Προφητικό ήταν το βίντεο του Προέδρου της Δ’ ΚΟΣΕ που καλούσε όλους τους φορείς σε συ στράτευση στον αγώνα για τις ΕΠΜ των περιοχών Natura…….

Η συντακτική ομάδα του iHunt.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ