Αρχική » Grid with Sidebar » Ένα περιστατικό λαθροθηρίας που δείχνει το ζήλο των Ομοσπανδιακών θηροφυλάκων

Ένα περιστατικό λαθροθηρίας που δείχνει το ζήλο των Ομοσπανδιακών θηροφυλάκων

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Η κυνηγετική περίοδος έληξε και επίσημα στις 10/3/2017. Αυτό όμως δε σημαίνει πως οι κυνηγοί και οι Κυνηγετικές Οργανώσεις αποσύρονται από την ενεργό δράση. Το αντίθετο. Πρώτα και καλύτερα με την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, η οποία παραμένει στις επάλξεις νύχτα μέρα για την πρόληψη αλλά και την καταστολή οποιασδήποτε περιβαλλοντικής παράβασης, συνεχίζουμε να είμαστε παρόντες στη φύση καθόλη τη διάρκεια του έτους.
 
Το έργο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, της Θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων δηλαδή, είναι πλούσιο, αξιόλογο και διαρκές. Και τις περισσότερες φορές μένει και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μιας και τα μη κυνηγετικά Μ.Μ.Ε. δεν «παίζουν» τις ειδήσεις που προβάλλουν το εθελοντικό έργο των κυνηγών τόσο όσο προβάλλουν άλλους, που καυχώνται πως προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον της χώρας, χωρίς στην πράξη να κάνουν τίποτα.
 
Μία περίπτωση επιτυχούς δράσης της Θηροφυλακής της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, έλαβε χώρα λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Αν και έχει περάσει αρκετός χρόνος από τότε, κρίναμε σκόπιμο να αναφερθεί έστω τώρα, ως ενδεικτική των παραπάνω.
 
Στις 14/12/2016 δύο κυνηγοί πήγαν για κυνήγι μπεκάτσας σε περιοχή κοντά στη Βέροια απομεσήμερο. Κυνηγήσανε δυόμιση ώρες, όσο είχε φως δηλαδή και μετά επιστρέψανε στο αυτοκίνητο τους κατά τις 17.30. Είχανε βάλει όλα τα πράγματα μέσα στο αυτοκίνητο και είχε σουρουπώσει για τα καλά όταν ξαφνικά πριν αποχωρήσουν ακούσανε σε σχετικά κοντινή απόσταση, μέσα στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Κουστοχωρίου, που βρισκόταν απέναντι από τους, μία ντουφεκιά. Καλέσανε άμεσα τον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα της περιοχής, τον κ. Πετράκη.
 
Ο κ. Πετράκης βρισκόταν σε υπηρεσία και τους είπε πως σε πέντε λεπτά θα έφτανε στο σημείο. Ζήτησε να παρακολουθήσουνε λίγο την περιοχή μήπως δούνε καμία ύποπτη κίνηση αυτοκινήτου μέχρι να έρθει. Στην περιοχή κοντά στη ντουφεκιά, όσο περιμένανε οι κυνηγοί, ακούσανε πέντε-έξι λύκους να ουρλιάζουν τρείς φορές πριν έρθει ο κ. Πετράκης, σε απόσταση πολύ κοντά σε αυτούς, προς την κατεύθυνση που ακούσανε την ντουφεκιά. Ήταν η δεύτερη νύχτα της πανσελήνου του Δεκέμβρη.
 
Ο κ. Πετράκης όντως σε πέντε λεπτά έφτασε στο σημείο. Μιλήσανε στο τηλέφωνο ξανά με τους κυνηγούς και πρότεινε να φύγουν για να μη δίνουν στίγμα σε περίπτωση που ο λαθροθήρας ήταν ακόμη στο καταφύγιο.
 
Σύντομα έφτασε προς ενίσχυση και ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας με έδρα τον Κ.Σ. Νάουσας, ο κ. Γιτόπουλος.
 
Η ώρα πέρασε και κατά τις εννέα, τρεις ώρες μετά την ντουφεκιά, ένα αυτοκίνητο με σβηστά φώτα επιχείρησε να μπει στο καταφύγιο και έπεσε πάνω στους θηροφύλακες. Ο οδηγός αν και κυνηγός, δήλωσε άγνοια για το συμβάν και είπε πως είδε φώτα (μένει πολύ κοντά στην περιοχή που έλαβε χώρα το συμβάν) και ανέβηκε. 
 
Στον έλεγχο που του έγινε δε βρέθηκαν όπλα ή άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία, οπότε αφέθηκε ελεύθερος, παρά το γεγονός πως η κίνησή του ήταν μάλλον ύποπτη. 
 
Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες συνέχισαν μετά τότε προς αναζήτηση του λαθροθήρα ή του αγριόχοιρου που πιθανά είχε σκοτωθεί, νύχτα, παρέα με τους λύκους με τη θερμοκρασία να βρίσκεται πλέον στους -5 βαθμούς κελσίου.
 
Τελικά κατά τις 23.00, πέντε ολόκληρες ώρες δηλαδή μετά το περιστατικό λαθροθηρίας,  και εκεί που όλα έδειχναν πως ούτε ο λαθροθήρας ούτε χτυπημένο θήραμα υπήρχε στην περιοχή, στο τελευταίο μέρος που είχαν αφήσει άψαχτο οι θηροφύλακες μας, έπεσαν πάνω στο λαθροθήρα! Οι κυνηγοί που άκουσαν τη ντουφεκιά, αν και ήταν κοντά, δε μπόρεσαν να προσδιορίσουν ακριβώς το σημείο από το οποίο προήλθε, λόγω μίας ράχης που παρεμβαλλότανε, με αποτέλεσμα οι δύο Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες να ερευνήσουν την περιοχή λίγες δεκάδες μέτρα μακρύτερα από το λαθροθήρα. 
 
Ο λαθροθήρας είχε κάτσει τόσες ώρες κρυμμένος στο βουνό σε θερμοκρασία κάτω του μηδενός και είχε παγώσει για τα καλά. Αμέσως ομολόγησε την πράξη του και δήλωσε  πως αστόχησε και δε χτύπησε το γουρούνι.
 
Ήταν συνεργάσιμος και παρέδωσε το όπλο και όλα τα σύνεργα της λαθροθηρίας τα οποία κατασχέθηκαν. Αυτοκίνητο δεν είχε, δήλωσε πως είχε πάει με τα πόδια στο καταφύγιο από το διπλανό χωριό του οποίου είναι κάτοικος. Οι Θηροφύλακες βλέποντας το λαθροθήρα σε εξαιρετικά κακή κατάσταση και με πιθανή υποθερμία, τον μετέφεραν άμεσα με το υπηρεσιακό τους αυτοκίνητο στο σπίτι του, αποδεικνύοντας έτσι με τον πλέον περίτρανο τρόπο πως πάνω από όλα είναι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά!
 
Οι κ. Πετράκης και Γιτόπουλος, παρά τη σύλληψη του λαθροθήρα, την κατάσχεση των πειστηρίων και τη μεταφορά του στο διπλανό οικισμό, συνέχισαν για μία ώρα ακόμη μέσα στο τσουχτερό κρύο να ψάχνουν για τυχόν σκοτωμένο θήραμα, επικεντρωμένοι πλέον στη θέση που εντόπισαν το λαθροθήρα. Αφού πείστηκαν πως δεν υπήρχε θήραμα στην περιοχή αποχώρησαν μετά τα μεσάνυχτα.
 
Κατατέθηκε μήνυση την επόμενη μέρα και η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης. Αξίζει να σημειώσουμε πως η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση των θηροφυλάκων μας από τους νόμιμους κυνηγούς του περιστατικού, έπαιξε καθοριστικό ρόλο και οδήγησε τελικά στη σύλληψη του λαθροθήρα. 
 
Στο σύνολό τους οι Θηροφύλακες των Κυνηγετικών Οργανώσεων παράγουν  τεράστιο έργο, και η συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύει τα μέγιστα την προσπάθεια των ανθρώπων αυτών  για την αντιμετώπιση και την πάταξη της λαθροθηρίας. Αναδεικνύει τα μέγιστα και την πρόθεση των Κυνηγετικών Οργανώσεων και των νόμιμων κυνηγών της χώρας να προστατέψουν το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας και να περιορίσουν όσο το δυνατό περισσότερο την παράνομη θήρα.
 
Κανένας άλλος ιδιωτικός φορέας δεν έχει την αρμοδιότητα ούτε την επιχειρησιακή επάρκεια, να επιδείξει τέτοιου υψηλού επιπέδου δράση και αποτελεσματικότητα απέναντι στη λαθροθηρία. Κανένας ελεγκτικός υπάλληλος, οποιουδήποτε φορέα, δε θα καθόταν έξι ολόκληρες ώρες άοπλος να
ψάχνει σε συνθήκες ισχυρού παγετού μέσα στη νύχτα, τα πειστήρια της λαθροθηρίας με τους λύκους να κάνουν βόλτες γύρω του.
 
Παρόλα αυτά, διάφοροι αυτοχαρακτηριζόμενοι προστάτες της φύσης, ενώ δεν έχουν να επιδείξουν ούτε στο ελάχιστο κάτι αντίστοιχο, πιέζουν προς πάσα κατεύθυνση για την κατάργηση των Κυνηγετικών Οργανώσεων και της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, την οποία ιδρύσανε και χρηματοδοτούν.
 
Αξίζουν τα θερμά μας συγχαρητήρια οι κ. Πετράκης και Γιτόπουλος, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη επιτυχία, αλλά για το σύνολο της δράσης τους. Γιατί ακόμη και όταν δε συλλαμβάνουν λαθροθήρες, ενεργούν με το ίδιο πάθος και την ίδια προσήλωση στο καθήκον τους που δεν είναι άλλο από την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
 
Αξίζουν τα θερμά μας συγχαρητήρια και όλοι οι νόμιμοι κυνηγοί που δίνοντας τον οβολό τους στις Κυνηγετικές Οργανώσεις, στηρίζουν έμπρακτα τις προσπάθειες για πάταξη της λαθροθηρίας.
 
O iHunter
 
 
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ