Αρχική » Grid with Sidebar » Έφοδος θηροφυλάκων στο παζάρι του Σχιστού

Έφοδος θηροφυλάκων στο παζάρι του Σχιστού

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Ένα ακόμα ηχηρό πλήγμα στο κύκλωμα παράνομης παγίδευσης και πώλησης των άγριων οδικών πτηνών κατάφερε την Κυριακή στο παζάρι του Σχιστού, μια επιχείρηση που είχε ως «αιχμή του δόρατος» 13 θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος.
 
Στην «έφοδο» που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν, επίσης, κλιμάκιο του Δασαρχείου Αιγάλεω, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης  «ΑΝΙΜΑ», υπάλληλοι του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), και δύναμη υποστήριξης από το Αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου…
 
 
Το υπαίθριο παζάρι του Σχιστού αποτελεί εδώ και χρόνια έναν τόπο όπου «πουλιοπιάστες» από κάθε περιοχή της χώρας, συγκεντρώνουν και μεταπωλούν σε ένα… ευρύ καταναλωτικό κοινό,  πουλιά που πιάνουν πιάσει με τις ξόβεργες και τις παγίδες τους.
 
Η επιχείρηση της Κυριακής ήταν μια από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί εκεί για την καταστολή του φαινομένου, γι’ αυτό παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια τους ήταν ο Πρόεδρος της Δ΄ΚΟΣΕ Νίκος Σταθόπουλος και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Γιανναράς, μαζί με τον πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη και τον Διοικητή του Α/Τα Χαϊδαρίου, αστυνόμο Γιάννη Πάρνο.
 
 
Χρησιμοποιώντας συμβατικά και υπηρεσιακά οχήματα για να προσεγγίσουν το χώρο, η δύναμη των θηροφύλακων πέτυχε  τον απόλυτο αιφνιδιασμό των δεκάδων ατόμων που πουλούσαν εκεί το παράνομο «εμπόρευμα» τους, προχωρώντας σε εκατοντάδες κατασχέσεις πουλιών, καθώς και σε μηνύσεις και συλλήψεις …
 
Συγκεκριμένα:
 
  • κατασχέθηκαν … 468 αγριοπούλια, στην πλειοψηφία τους σπίνοι, σκαθάρια, καρδερίνες, φλώροι, λούγαρα και αηδόνια… Ανάμεσα στα πουλιά βρέθηκαν και δύο σπάνια νυχτόβια αρπακτικά (γκιώνηδες)!
  • κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 80 κλουβιά, 65 καπαντζέδες, 3 δίχτυα και… ένα αυτοκίνητο!
  • υποβλήθηκαν  μηνύσεις κατά 20 συνολικά ατόμων, ενώ 4 άτομα προσήχθησαν στο Α/Τα Χαϊδαρίου για εξακρίβωση στοιχείων.
Λίγες ώρες αργότερα τα περισσότερα πουλιά απελευθερώθηκαν στον ασφαλή χώρο του Βοτανικού Κήπου του Χαϊδαρίου, μπροστά στα μάτια εκατοντάδων περιπατητών και μικρών παιδιών, που βρίσκονταν εκεί την περασμένη Κυριακή.
Αρκετά, πάντως, ήταν και εκείνα που εξαιτίας των άθλιων συνθηκών στα οποία ήταν στοιβαγμένα, χρειάστηκε να μεταφερθούν για φροντίδα και νοσηλεία στις εγκαταστάσεις της «ΑΝΙΜΑ».
 
Η παράνομη παγίδευση αγρίων ωδικών πτηνών με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, αποτελεί για δεκαετίες μια μεγάλη πληγή της ελληνικής πανίδας.
 
 
Η αδυναμία, μάλιστα, της επίσημης Πολιτείας να ελέγξει αποτελεσματικά το φαινόμενο, δημιούργησε την ανάγκη συνεργασιών και κοινών δράσεων μεταξύ κυνηγετικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων για να υποκαταστήσουν το κενό των ελέγχων…
 
Όπως, πάντως, επισήμανε  ο πρόεδρος της Δ΄ΚΟΣΕ Ν. Σταθόπουλος, μια ολοκληρωμένη κατά το δυνατόν προσπάθεια περιορισμού του παράνομου εμπορίου αγρίων πουλιών στη χώρα μας, θα πρέπει να περιλαμβάνει και την παράλληλη ευαισθητοποίηση του κοινού που τα αγοράζει, διαμορφώνοντας έτσι και τις συνθήκες ζήτησης…
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ