Αρχική » Grid with Sidebar » Ανταπόκριση περασμάτων : Ο απολογισμός της έναρξης….4/9/2021

Ανταπόκριση περασμάτων : Ο απολογισμός της έναρξης….4/9/2021

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος και θα προσπαθήσουμε σήμερα να κάνουμε ένα μικρό απολογισμό για τα θηράματα που συνάντησαν οι κυνηγοί τις πρώτες δυο περίπου εβδομάδες.

SVESTONOF

Τρυγόνια

Κλασικοί τρυγονότοποι στη Μακεδονία ήταν άδειοι ή με λίγα πουλιά όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπήρχαν τρυγόνια. Υπάρχουν αρκετά τρυγόνια εκτός ζωνών που επιτρέπεται το κυνήγι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Σε Δράμα, Σέρρες Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Κοζάνη εκτός ζωνών τα τρυγόνια είναι αρκετά. Τις πρώτες δυο ημέρες τα περισσότερα πουλιά τα βρήκαν στην Καστοριά, στις Σέρρες στην Κοζάνη και στη Θεσσαλία (κυρίως στην Μαγνησία). Καμία σχέση όμως με προηγούμενες χρονιές. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι κυνηγότοποι της Βουλγαρίας είναι γεμάτοι τρυγόνια. Όλα αυτά τα τρυγόνια που είναι εκτός ζωνών και όσα είναι ακόμη βορειότερα ελπίζουμε να τα συναντήσουμε στα περάσματα που ήδη άρχισαν.

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ SVESTONOF

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Ορτύκια

Η παρατεταμένη ξηρασία έχει «κρύψει» τα ορτύκια. Ορτύκια ακούγονταν, αλλά ορτύκια δεν έβγαζαν οι κυνηγοί. Οι καιρικές συνθήκες δυσκόλεψαν κυνηγούς και σκύλους και έτσι οι καρπώσεις σε ορτύκια ήταν μικρές στα δύσκολα ντοπιάρικα ορτύκια.

Στο νομό Κιλκίς μέχρι τις αρχές Ιουνίου τα ορτύκια πολλά αλλά οι μεγάλη ξηρασία τα «έσπρωξε» αλλού με αποτέλεσμα στις 20 Αυγούστου οι πληθυσμοί που παρέμειναν να είναι μικροί.

Στις Σέρρες τα πουλιά είναι κρυμμένα μέσα στα μπαμπάκια και τα καλαμπόκια και μόνο μια βροχή θα τα βγάλει προς τα έξω.

Στο νομό Δράμας τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα αλλά καμία σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Στη Φλώρινα ίσως οι κυνηγοί βρήκαν τα πιο πολλά ορτύκια ειδικά τις πρώτες ημέρες.

Και η Θεσσαλία φιλοξενεί αρκετά ορτύκια όμως η ξέρα δυσκολεύει αφάνταστα το κυνήγι

Αλλά επαναλαμβάνουμε, γιατί όλα είναι σχετικά, οι καρπώσεις ήταν πολύ μικρές σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Φάσα

Η χρονιά της φάσας. Της ντοπιάρας φάσας είναι η φετινή. Δεν θυμάμαι στα τόσα χρόνια που κυνηγάω να έχω ακούσει για τόσο μεγάλο αριθμό κοπαδιών ντοπιάρικων φασών.
Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι οι κυνηγοί έψαξαν για φάσες επειδή τα τρυγόνια στους κυνηγότοπους (στις ζώνες) δεν ήταν πολλά. Μπορεί να έχει δίκιο όμως στα βουνά όπου το κυνήγι απαγορεύτεται μέχρις 14 Σεπτεμβρίου οι φάσες είναι ακόμη περισσότερες.

Συμπέρασμα

Η φετινή χρονιά είναι μια περίεργη χρονιά με κύριο χαρακτηριστικό την παρατεταμένη ξηρασία που δημιουργεί προβλήματα σε θηράματα και κυνηγούς. Ελπίζουμε η συνέχει να είναι καλύτερη και το κυριότερο να μπορέσουμε να κυνηγήσουμε χωρίς να έχουμε τα προβλήματα που είχαμε πέρσι.

Θέλω να είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.

Καλή κυνηγετική χρονιά σε όλους….

H συντακτική ομάδα του iHunt.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ