Αρχική » Grid with Sidebar » Ανταπόκριση περασμάτων : Ο χάρτης των ορτυκιών μια εβδομάδα πριν την έναρξη

Ανταπόκριση περασμάτων : Ο χάρτης των ορτυκιών μια εβδομάδα πριν την έναρξη

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Οι εύφοροι κάμποι της Μακεδονίας και της Θράκης φιλοξενούν παραδοσιακά τα περισσότερα ορτύκια που έρχονται στη χώρα μας την άνοιξη και παραμένουν μέχρι τη φθινοπωρινή μετανάστευση.
 
Τα ντοπιάρικα ορτύκια είναι ένα από τα πιο δύσκολα θηράματα που φθάνουν στα όρια σκύλο και κυνηγό. Είναι ένας εξαιρετικός «δάσκαλος» για μικρά και για μεγάλα σκυλιά.
 
Το ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ για μια ακόμη χρονιά βρίσκεται στους ΚΑμπους της χώρας ψάχνοντας για τα ορτύκια της έναρξης. Ακολουθεί ένα μικρό οδοιπορικό στους κάμπους που φιλοξενούν παραδοσιακά τα περισσότερα ορτύκια της έναρξης.
 
Αρκετά πουλιά υπήρχαν τον περασμένο μήνα στα οροπέδια μεγάλων βουνών της χώρας, όπως το Βέρμιο, ο Παρνασσός, ο Ολυμπος, τα Βαρδούσια και αλλού.Τα ορτύκια αυτά άρχισαν να μετακινούνται και ήδη οι φωνές τους ακούγονται στους κάμπους. Οσο περνάνε οι μέρες, τα ορτύκια αυξάνονται στους κυνηγότοπους.
 
Οι ζεστές μέρες που αναμένονται μέχρι την έναρξη αναμένεται να κάνουν δύσκολη τη ζωή κυνηγών και σκύλων, ειδικά αυτών που έχουν λίγα εκπαιδευτικά στα πόδια τους.
 
Κωπαίδα
 
Ο Κάμπος της Κωπαίδας αναμένεται για μια ακόμη χρονιά να φιλοξενήσει πολλούς κυνηγούς ορτυκιών ιδιαίτερα από την Αθήνα. Όπως σας αναφέραμε και στο προηγούμενο τεύχος τα ορτύκια πληθαίνουν και μπορεί να μην έχει παντού ορτύκια αλλά με λίγο ψάξιμο η έναρξη θα αφήσει ικανοποιημένους τους περισσότερους που θα βρεθούν στην Κωπαίδα.
 
Ξυνιάδα
 
Από τους καλύτερους ορτυκότοπους για την έναρξη θεωρείται ο κάμπος της Ξυνιάδας. Αρκετά πουλιά αλλά την ώρα που γράφαμε το κείμενο επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες με μπόρες και χαλάζι και είναι άγνωστο πόσο θα επηρεάσουν τα ορτύκια.
Θεσσαλικός κάμπος
 
Για μια ακόμη χρονιά ο Θεσσαλικός κάμπος δεν έχει τα ορτύκια που θα περίμεναν οι κυνηγοί. Τα τελευταία χρόνια τα ορτύκια δεν προτιμούν τον Θεσσαλικό κάμπο για να αναπαραχθούν και έτσι η έναρξη δεν αφήνει ικανοποιημένους τους κυνηγούς του θεσσαλικού κάμπου. 
 
Κιλκίς
 
Για μια ακόμη χρονιά ο νομός του Κιλκίς φιλοξενεί αρκετά ορτύκια αν και τα περισσότερα είναι σε περιοχές που το κυνήγι ανοίγει στις 15 Σεπτεμβρίου. 
 
Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική
 
Ελάχιστα τα ορτύκια στον κάμπο της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.
 
Δυτική Μακεδονία
 
Η Φλώρινα παραδοσιακός ορτυκότοπος της έναρξης μπορεί να μην “βράζει” από ορτύκια, όμως έχει ορτύκια και με καλό ψάξιμο σίγουρα θα περάσετε καλά στην έναρξη.
 
Οι πρόσφατες βροχές δημιουργούν ιδανικές συνθήκες στην περιοχή κάτι που θα βοηθήσει και τους σκύλους να προσαρμοστούν ευκολότερα στα δύσκολα τερέν της έναρξης.
 
Σε πρόσφατο εκπαιδευτικό του , o Σπύρος Ασπρoγέρακας της ALFAGAME, βρήκε φωλιά μέσα σε μια καλαμιά. Τα ορτύκια συνεχίζουν τις γέννες και αυτό είναι που τα βοηθάει να διατηρούν ακόμη τους πληθυσμούς σε υψηλά επίπεδα παρά το ανελέητο κυνήγι που δέχονται στις χώρες της Αφρικής και της Βαλκανικής.
 
Στην Καστοριά τις τελευταίες ημέρες φάνηκαν λίγα ορτύκια.
 
Ανατολική Μακεδονία
 
Αρκετά ορτύκια στην Ανατολική Μακεδονία με το νομό Σερρών να κρατάει τα πρωτεία και να ακολουθεί η Δράμα. Η ξηρασία όμως είναι μεγάλη και οι σκύλοι δυσκολεύονται αρκετά. Αν τις επόμενες ημέρες που απομένουν μέχρι την έναρξη κάνει μερικές βροχές οι κυνηγοί θα έχουν μια καλή έναρξη.
 
 
Θράκη
 
Λίγα τα ορτύκια στους κάμπους της Θράκης που επικρατεί μεγάλη ξέρα. Μια βροχή μπορεί όμως να αλλάξει τα πάντα μέχρι την έναρξη.
 
Αυτά είδαμε στο πρόσφατο οδοιπορικό μας. ¨Ομως μέχρι την έναρξη όλα μπορεί να αλλάξουν είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Μια βροχή μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Ψάξιμο θέλει…
 
Κώστας Λουρής
 
 
 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ