Αρχική » Grid with Sidebar » Αντιμετωπιση φολας στην κυνηγοτοπο

Αντιμετωπιση φολας στην κυνηγοτοπο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

 

Εκατοντάδες κυνηγόσκυλα χάνουν τη ζωή τους άδικα κάθε χρόνο στην Ελλάδα, επειδή κάποιοι αποφασίζουν να σκορπίσουν το θάνατο, μοιράζοντας φόλες.

 

Ο όρος «φόλα» αναφέρεται σε ένα σύνολο μεθόδων και τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη δηλητηρίαση κυνηγόσκυλων. (γενικά κατοικιδίων)  Οι φόλες συνήθως τοποθετούνται κομμάτια φαγητού που θα θελήσουν να φάνε τα ζώα. Πολλές φορές βέβαια οι δράστες αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν απίστευτα ισχυρά δηλητήρια και αρκεί μια μικρή επαφή με το ζώο για να το βλάψουν. Αν το σκύλος σας φάει φόλα, τα κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει είναι: Έντονος εμετός, υπερβολική σιελόρροια, σπασμοί, αστάθεια και δύσοσμη διάρροια. Αν αντιληφθείτε κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε άμεσα στον κτηνίατρό σας και ενημερώστε τον για το τι μπορεί να προκάλεσε τη δηλητηρίαση.

 

Σε περίπτωση που είμαστε στον κυνηγότοπο πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να ενεργήσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. 

 

Αντιμετώπιση

 

Χορηγούμε ενδομυϊκά ατροπίνη άμεσα και κάποια ένεση που να προκαλεί εμετό. Με τον εμετό θα αποβληθεί η ποσότητα εκείνη του δηλητηρίου που δεν έχει απορροφήσει ο οργανισμός, ενώ η ατροπίνη θα εξουδετερώσει το δηλητήριο που έχει ήδη περάσει στο αίμα. 

 

Αν όμως το ζώο πέσει γρήγορα στο έδαφος με έντονους σπασμούς, τότε η εμετική ένεση αντενδείκνυται, καθώς ο εμετός μπορεί να εισχωρήσει στους πνεύμονες.

Η πρακτική που ενίοτε ακολουθείται για να προκληθεί εμετός, χορήγησης με βία από το στόμα υγρών παρασκευασμάτων όπως γάλα ή νερό με αλάτι, είναι λανθασμένη, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος απορρόφησης μέρος του υγρού στους πνεύμονες με επιβάρυνση της αναπνευστικής λειτουργίας του ζώου.

 

Έτσι η ένεση είναι πιο γρήγορη και αποτελεσματική. 

 

Στη φάση των σπασμών είτε ο σκύλος έχει κάνει εμετό είτε όχι, πρέπει να τού χορηγηθούν ενέσεις ατροπίνης και μόνο και όχι κορτιζόνης, που δεν αποτελεί αντίδοτο στα φυτοφάρμακα.

 

Στη συνέχεια προσπαθούμε να μετεφέρουμε το σκύλο μας όσο πιο γρήγορα γίνεται στον κτηνίατρο.

 

Η ατροπίνη και η απομορφίνη  μια σύρριγγα των 5ml είναι φάρμακα που πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας και να ΜΗΝ τα αφήνουμε στο αυτοκίνητο. Αν μας συμβεί κάτι και έχουμε την ατροπίνη και την απομορφίνη στο αυτοκίνητο το οποίο είναι μακρία από εκεί που έγινε το περιστατικό, μπορεί να είναι μοιραίο για τον σκύλο μας.

 

Δείτε ΕΔΩ το πλήρες φαρμακείο του σκύλου που πρέπει να έχουμε.

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ