Αρχική » Grid with Sidebar » Αντιμετώπιση της σύγκρουσης της εκτατικής κτηνοτροφίας με το λύκο στην Οίτη

Αντιμετώπιση της σύγκρουσης της εκτατικής κτηνοτροφίας με το λύκο στην Οίτη

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη συνάντηση ενημέρωσης-διάχυσης των αποτελεσμάτων των δράσεων για την «Αντιμετώπιση της σύγκρουσης της εκτατικής κτηνοτροφίας με το λύκο στην Οίτη», που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ». Η διήμερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 19 & 20 Νοεμβρίου 2015 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Στυλίδας-Υπάτης, στην Υπάτη.
 
Η σύγκρουση με τα μεγάλα σαρκοφάγα και κυρίως τον λύκο αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που συχνά καλείται να αντιμετωπίσει ο Φορέας Διαχείρισης και το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις επηρεάζει σημαντικά την αποδοχή από τον ντόπιο πληθυσμό των συνολικών προσπαθειών διατήρησης και διαχείρισης που γίνονται στην περιοχή. Για το λόγο αυτό, ο Φ.Δ. ανέθεσε στην Π.Ο. «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» δράσεις καταγραφής της σύγκρουσης της εκτατικής κτηνοτροφίας με το λύκο στην περιοχή της Οίτης, δράσεις καταγραφής του πληθυσμού του φυσικού θηράματος του λύκου (ζαρκάδι) και της κατανομής του στην περιοχή, διαχειριστικές δράσεις αντιμετώπισης της σύγκρουσης εκτατικής κτηνοτροφίας-λύκου όπως π.χ. με τη χορήγηση ποιμενικών σκύλων, καθώς και δράσεις ενημέρωσης-διάχυσης των αποτελεσμάτων.
 
Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης των κτηνοτρόφων και γενικότερα της τοπικής κοινωνίας, πραγματοποιήθηκε η εν λόγω διήμερη συνάντηση, με το ίδιο πρόγραμμα και τις δύο ημέρες, αλλά σε διαφορετικές ώρες (Πέμπτη 19 Νοεμβρίου πρωί και Παρασκευή 20 Νοεμβρίου απόγευμα), προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι (δημόσιες υπηρεσίες, κτηνοτρόφοι, σύλλογοι κ.α.) να μπορέσουν να παρευρεθούν και να ενημερωθούν.
 
Η πρώτη παρουσίαση, από την κα. Πετρίδου Μαρία (Γεωπόνος MSc), αφορούσε τα αποτελέσματα της καταγραφής της σύγκρουσης της εκτατικής κτηνοτροφίας με το λύκο στην Οίτη. Ακολούθησε  ενημέρωση από τον κ. Γιαννακόπουλο Αλέξη (Δρ. Δασολόγος), σχετικά με τους σκύλους φύλαξης κοπαδιών, οι οποίοι αποτελούν τον αποτελεσματικότερο τρόπο φύλαξης των κοπαδιών από τις επιθέσεις του λύκου. Ο κ. Γιαννακόπουλος παρουσίασε επίσης τα αποτελέσματα από τη δράση της χορήγησης ποιμενικών σκύλων σε επιλεγμένους παραγωγούς της Οίτης, ενώ στη συνέχεια έγινε ενημέρωση σχετικά με τη φροντίδα και τις πρώτες βοήθειες για τον ποιμενικό σκύλο από την κτηνίατρο κα. Καντερέ Μαρία. Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν από τον κ. Ηλιόπουλο Γιώργο (Δρ. Βιολόγος), τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα των πειραματικών εργασιών του, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΓΡΟΕΤΑΚ, που αφορούσαν τη χρήση φορητού φράκτη Fladry για την προστασία των κοπαδιών από επιθέσεις λύκου σε εποχικούς χώρους σταβλισμού. Τις ομιλίες έκλεισε η παρουσίαση του κ. Τσαπάρη Δημήτρη (Δρ. Βιολόγος) και της κας. Ντόλκα Ειρήνη (Βιολόγος) σχετικά με την κατανομή και τις πληθυσμιακές πυκνότητες ζαρκαδιού στην Οίτη.
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ