Αρχική » Grid with Sidebar » Αυξήθηκαν πάνω από το όριο κινδύνου οι ιβηρικοί λύγκες σε Ισπανία και Πορτογαλία

Αυξήθηκαν πάνω από το όριο κινδύνου οι ιβηρικοί λύγκες σε Ισπανία και Πορτογαλία

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Ο πληθυσμός του ιβηρικού λύγκα στην Πορτογαλία και την Ισπανία αυξήθηκε πάνω από 1.000 πέρυσι αφού γεννήθηκαν 414 μικρά στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος αναπαραγωγής, σε ένα μεγάλο άλμα προς τη διατήρηση του απειλούμενου είδους, όπως δήλωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ισπανίας.

SVESTONOF

Η πρωτοβουλία άρχισε το 2002 όταν ο αριθμός των ιβηρικών λυγκών, μιας άγριας γάτας που προέρχεται από την Ιβηρική χερσόνησο, έπεσε σε μόλις 94 στην Ισπανία και καμία στην Πορτογαλία, εξαιτίας των καλλιεργειών σε φάρμες, της λαθροθηρίας και των τροχαίων ατυχημάτων.

Μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους υπήρχαν 1.111 ιβηρικοί λύγκες που ζούσαν σε άγριες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων 239 θηλυκών αναπαραγωγής, σύμφωνα με το υπουργείο. Ο αριθμός ήταν ρεκόρ από τότε που άρχισε η παρακολούθηση του είδους.

«Με αύξηση 30% από το 2019, αυτή η δημογραφική καμπύλη μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να σχεδιάσουμε σενάρια που απομακρύνουν τον κίνδυνο εκαφάνισης της μεγάλης ιβηρικής γάτας», ανέφερε το υπουργείο.

Το 2015, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) υποβάθμισε το επίπεδο απειλής για τον ιβηρικό λύγκα, την αγριόγατα με τις βούλες, τη γενειάδα και τις τούφες, σε «επικίνδυνο» από το «κρίσιμα επικίνδυνο», χάρη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες διατήρησης.

Το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής, συνεργάτης του προγράμματος, δήλωσε ότι τα δεδομένα ήταν ενθαρρυντικά.

«Αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία καθώς λίγα είδη είναι σε θέση να ξεφύγουν από μια τόσο κρίσιμη κατάσταση όπως ο ιβηρικός λύγξ», δήλωσε ο επικεφαλής του WWF Ισπανίας Χουάν Κάρλος ντελ Όλμο.

Προκειμένου να χαρακτηριστεί ως μη απειλούμενο είδος ο ιβηρικός λύγξ θα πρέπει να υπάρχουν πάνω από 3.000, συμπεριλαμβανομένων 750 θηλυκών αναπαραγωγής, δήλωσε το WWF.

Ο Ντελ Όλμο είπε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί έως το 2040, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να εξαλειφθούν οι απειλές κατά του ιβηρικού λύγκα, όπως τα τροχαία ατυχήματα και το κυνήγι, και να βελτιωθούν οι διώξεις για τη δολοφονία του λύγκα.

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ