Αρχική » Grid with Sidebar » Βουβαλοβατραχοι καταστρεφουν λιμνη στα Χανια

Βουβαλοβατραχοι καταστρεφουν λιμνη στα Χανια

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Δεν είναι μόνο η ύπαρξη του κροκόδειλου στο φράγμα των Ποταμών στο Ρέθυμνο, είναι και οι καταστροφικοί ξένοι εισβολείς βουβαλοβάτραχοι στη λίμνη της Αγιάς στα Χανιά όπως και πολλά άλλα είδη επικίνδυνων οργανισμών που έχουν εισβάλει τα τελευταία χρόνια σε λίμνες και θάλασσες της Κρήτης.
 
Οι επιστήμονες-ερευνητές του μουσείου φυσικής ιστορίας και της WWF Ελλάς δίνουν έμφαση και επισημαίνουν τη συνεχιζόμενη καταστροφή της προστατευόμενης λίμνης της Αγιάς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του οικοσυστήματός της λόγω της αύξησης του πληθυσμού βουβαλοβάτραχου. Μάλιστα οι ίδιοι κάνουν λόγο για κίνδυνο εξαφάνισης του βιότοπου λόγω της εμφάνισης αυτού του σπάνιου είδους βατράχου, ο οποίος συναντάται κυρίως σε λίμνες της Αμερικής, και που απειλεί και καταστρέφει τους ντόπιους ζωντανούς οργανισμούς.
«Απαιτείται αρκετή δουλειά και μέτρα από κεντρικό επίπεδο για να προστατευτεί ο βιότοπος από την αριθμητική αύξηση του βουβαλοβάτραχου» δηλώνουν οι επιστήμονες.
 
Ο… εξ Αμερικής βουβαλοβάτραχος βρέθηκε όπως λέγεται στη λίμνη από «ανθρώπινο χέρι», και το 2001 άρχισε να πολλαπλασιάζεται σε βάρος των υπολοίπων οργανισμών. Επιτίθεται στα κοινά βατράχια, από τα οποία είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερος. Σύμφωνα με τους ειδικούς ζυγίζει περίπου διακόσια γραμμάρια έναντι 50 γραμμαρίων του ντόπιου και επιτίθεται ακόμα και στα πουλιά της λίμνης.
 
Επιθέσεις
 
«Η καταστροφή από τον ξένο ”εισβολέα” βουβαλοβάτραχο έχει διαταράξει την ισορροπία του οικοσυστήματος της περιοχής αφού οι ντόπιοι βάτραχοι και άλλοι οργανισμοί συνεχώς εξαφανίζονται ενώ γίνονται επιθέσεις και στα πουλιά. Η λίμνη είναι προστατευόμενη, έχει βιοποικιλότητα, είναι προορισμός ορνιθοπαρατηρητών, ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού και άρα χρειάζονται άμεσα μέτρα για την προστασία της» δηλώνει στο «Εθνος» ο επιστημονικός συνεργάτης της WWF Ελλάς στο πρόγραμμα προστασίας των νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας, Καλούστ Παραγκαμιάν.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι πολλές οι περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε λίμνες και ποτάμια με τη ρίψη χρυσόψαρων και άλλων οργανισμών που διαταράσσουν το οικοσύστημα σε πολλές περιοχές. «Χρειάζεται από όλους να υπάρχει συνείδηση και κυρίως από αυτούς που αγοράζουν από pet shop ψάρια, χελώνες, εξωτικούς οργανισμούς κ.ά. που όταν τα… βαρεθούν τα εγκαταλείπουν σε λίμνες, στη φύση» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παραγκαμιάν.
 
Πηγή : ΕΘΝΟΣ

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ