Αρχική » Grid with Sidebar » Γαλλία : Είναι ο λύκος εγγυητής της βιοποικιλότητας;

Γαλλία : Είναι ο λύκος εγγυητής της βιοποικιλότητας;

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα: https://videos-de-chasse.fr/ και δημοσιοποιήθηκε στο FB από την Γαλλική Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή .

SVESTONOF

Όπως βλέπουμε από τις πηγές τα στοιχεία έχουν αντληθεί από το INRAE, (Ιnstitut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement : Εθνικό Ινστιντούτο αγροτικών, διατροφικών και περιβαλλοντικών ερευνών) κάτι ανάλογο του δικού μας ΕΘΙΑΓΕ.

Παρακάτω θα παραθέσουμε το άρθρο σε ελεύθερη μετάφραση και ακολούθως θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποιες συγκρίσεις στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο λύκος σε μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, που στην περίπτωσή μας είναι η Γαλλία.

Ελεύθερη μετάφραση:

Ο λύκος στη Γαλλία. Μερικά στοιχεία

Ο λύκος (επέστρεψε με φυσικό ή μη τρόπο) έγινε το σύμβολο μιας μάχης μεταξύ από τη μια των υποστηρικτών μιας «αναδιαμόρφωσης», συχνά ειλικρινούς, αλλά μερικές φορές αφελούς και από την άλλη των κτηνοτρόφων και των βοσκών, αλλά και πολλών παρατηρητών που σημειώνουν ότι η επιστροφή αυτού του ζώου δεν είναι χωρίς πολλά προβλήματα και ότι δεν “σώζει τα ποτάμια του Yellowstone”, όπως ισχυρίστηκαν ορισμένοι.

1. Κατάσταση της παρουσίας του λύκου στη Γαλλία


Η παραπάνω παράσταση: Στη Γαλλία, ο λύκος κερδίζει έδαφος: Σε 530 (477-576) άτομα έχει εκτιμηθεί ο πληθυσμός του στο τέλος του Χειμώνα 2018-19.
Ποσοστό αναπαραγωγής: 20% / έτος
Παρουσία σε 42 περιφέρειες από τις 96
Σε 97 περιοχές παρατηρείται μόνιμη παρουσία εκ των οποίων στις 80 ήταν σε αγέλες το 2019.

Εάν ο λύκος έχει εγκατασταθεί τόσο καλά στη Γαλλία, οφείλεται στο ότι υπάρχει πληθώρα θηραμάτων (άγρια ή εκτρεφόμενα). Σε αντίθεση με όσα λένε οι άσχετοι σχολιαστές, ο λύκος επιτίθεται σε κοπάδια επειδή είναι ευκαιριακός άρπαγας. Είναι πιο εύκολο να πιάσει ένα πρόβατο στη μάντρα από ένα άγριο ελάφι. Και όχι επειδή υπάρχουν λιγότερα μεγάλα ζώα στα δάση μας λόγω των κυνηγών. Οι πληθυσμοί αυτών των ζώων (οπληφόρα βουνών ή ελάφια πεδινών) αυξάνονται σταθερά εδώ και δεκαετίες. Το ελάφι, για παράδειγμα, καταλαμβάνει το 49% της δασικής έκτασης σήμερα σε σύγκριση με το 25% του 1985.

Ο παρακάτω κινούμενος χάρτης δείχνει την προοδευτική εμφύτευση του λύκου στη γαλλική επικράτεια (κάντε κλικ στην εικόνα που ακολουθεί).


2. Η προστασία κοπαδιών απέτυχε
Ο λύκος προκαλεί μεγάλη ζημιά στα κοπάδια. Τα στοιχεία δείχνουν αυτό και δείχνουν επίσης ότι τα μέτρα προστασίας (σκύλοι, φράκτες κ.λπ.) δεν είναι επαρκή.
Δύο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να θυμάστε:
• 12.500 ζώα σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν το 2019
• Το 90% των επιθέσεων πραγματοποιείται σε εκτροφές που έχουν εφαρμόσει τα προτεινόμενα μέσα προστασίας.

 


Η παραπάνω παράσταση: Παρά τα ευρέως αποδεκτά μέσα προστασίας.
4258 σκυλιά προστασίας επιδοτήθηκαν στους κτηνοτρόφους το 2019. 2722 κτηνοτρόφοι υπέγραψαν συμβόλαιο προστασίας το 2019 έναντι 874 το 2010. 90% των επιτυχών επιθέσεων έγιναν στις εκτροφές που είχαν υπογράψει συμβόλαιο προστασίας και αφότου είχαν θέσει σε λειτουργία τα μέσα προφύλαξης.

 


Η παραπάνω παράσταση: Στην πραγματικότητα όλο και περισσότερα θύματα στην υπαίθρια εκτροφή
12515 ζώα βρέθηκαν σκοτωμένα ή τραυματισμένα θανάσιμα το 2019 (πρόβατα, βοειδή, γίδια, υποειδή..)
Σταθερή αύξηση του αριθμού των θυμάτων: + 1000/ έτος εδώ και 11 χρόνια
+ Περίπου 2500 ζώα εξαφανισμένα κάθε χρόνο συνεπεία των επιθέσεων.


Γράφημα: Αριθμός εκτρεφόμενων ζώων (όλων των ειδών) που θανατώθηκαν ή τραυματίστηκαν θανάσιμα και βρέθηκαν (εξακριβώθηκαν) έπειτα από επιθέσεις λύκων

Πίτα: Αιτίες θανάτων σε εκτρεφόμενα ζώα που ευρέθηκαν (νεκρά) από το 2013 μέχρι το 2016
2% μη οφειλόμενα σε άρπαγες
8% απροσδιόριστα
83% Αρπαγή από λύκο
7% Αρπαγή όχι από λύκο

Μεταξύ των πιθανών συνεπειών, η εγκατάλειψη της εκτατικής κτηνοτροφίας θα ήταν καταστροφική για τη γαλλική γεωργία και για τη διατήρηση των φυσικών περιβαλλόντων.

Για παράδειγμα, ο αγριόκουρκος (capercaillie) χρειάζεται δασικούς χώρους αλλά και ανοιχτούς χώρους (ορεινά λιβάδια). Χωρίς τα κοπάδια το δάσος κερδίζει έδαφος και ο όμορφος βιότοπος των πτηνών εξαφανίζεται σταδιακά. Είναι ο λύκος εγγυητής της βιοποικιλότητας;

Πηγές:
https://www.inrae.fr/actualites/loup-elevage-bilan-27-ans-coexistence
https://inrae.fr/3ecKso0
https://t.co/Ueyq5gkhi1?amp=1

Δικά μας Σχόλια:
Συγκρίνοντας την κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών, δηλ. Γαλλίας και Ελλάδας, βλέπουμε αναπόφευκτα τα εξής:

1. Στην Γαλλία το INRAE (ΕΘΙΑΓΕ) δηλ. δημόσιος φορέας, ασχολείται με τη δυναμική των πληθυσμών του λύκου και των επιδράσεών του στην αγροτική οικονομία και το περιβάλλον. Στην Ελλάδα η δουλειά αυτή γίνεται από κάποιες ΜΚΟ (Αρκτούρος, Καλλιστώ, κλπ) και η πολιτεία απλώς παρακολουθεί ή καμιά φορά κάνει ότι δεν βλέπει.

2. Στη Γαλλία το κράτος επιδοτεί γενναία τις ζημιές των εκτροφών από τον λύκο, αλλά και την πρόληψή τους. Στη χώρα μας προσπαθεί με κάθε τρόπο να το αποφύγει.

3. Στη Γαλλία οι γενναίες αποζημιώσεις των ζημιών, είναι αποτέλεσμα των μαζικών κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων, οι οποίοι παλαιότερα είχαν διαδηλώσει ακόμη και στο κέντρο του Παρισιού, με το σύνθημα: «Λύκος = Άνεργος κτηνοτρόφος».

Διαδήλωση από κτηνοτρόφους στο Παρίσι

Και κλείνουμε με μια ρητορική ερώτηση: Εμείς οι Έλληνες θα δούμε έστω και μια φορά στη ζωή μας το πρόβλημα σ’ όλη του τη διάσταση για να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά; Ή θα το κρύβουμε κάτω από το χαλί, για να μη δυσαρεστήσουμε κάποιες μειοψηφίες οι οποίες όμως κάνουν πολύ θόρυβο;

Η συντακτική ομάδα του iHunt.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ