Αρχική » Grid with Sidebar » Γενετικος ελεγχος πριν την απελευθερωση

Γενετικος ελεγχος πριν την απελευθερωση

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Σήμερα δημοσιεύουμε το τρίτο μέρος της τελευταίας Υπουργικής Απόφασης για τους εμπλουτισμούς θηραμάτων η οποία θα παρουσιαστεί σε 12 ενότητες και αναφέρεται στην υγειονομικό και γενετικό έλεγχο των θηραμάτων καθώς και στην διαδικασία διακίνησής τους.

 

Γ. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

 

Η απελευθέρωση των θηραμάτων πραγματοποιείται, αφού πρώτα κριθούν κατάλληλα, τόσο από υγειονομική όσο και από γενετική άποψη, για τον βιότοπο στον  οποίο προορίζονται. Ο υγειονομικός και ο γενετικός έλεγχος των προς απελευθέρωση θηραμάτων γίνεται στα νομίμως λειτουργούντα εκτροφεία, πριν τη μεταφορά τους προς απελευθέρωση και σύμφωνα με το Παράρτημα Β.

 

Ο υγειονομικός έλεγχος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες κτηνιατρικές διατάξεις, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές για τον κατάλληλο  χρόνο και μέθοδο ελέγχου και πιστοποιείται με βεβαίωση κτηνιάτρου που πρέπει να ισχύει κατά την ημέρα της απελευθέρωσης.

 

Ο γενετικός έλεγχος πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ισχύοντα για την επιστημονική ταυτοποίηση του DNA των θηραματικών ειδών, σε συνεννόηση με σχετικά δημόσια εργαστήρια για τον κατάλληλο χρόνο και μέθοδο ελέγχου και πιστοποιείται με βεβαίωση εργαστηρίου γενετικής του ευρύτερου δημόσιου τομέα (Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ιδρύματα) που πρέπει να ισχύει κατά την ημέρα της απελευθέρωσης.

 

Οι βεβαιώσεις αυτές συντάσσονται εις διπλούν και το μεν ένα αντίγραφο παραμένει στην οικεία δασική αρχή που είναι αρμόδια για τον έλεγχο της απελευθέρωσης, ενώ το δεύτερο αποστέλλεται στην Δ/νση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας.

 

Η απελευθέρωση ματαιώνεται αν διαπιστωθεί ακατάλληλο γενετικό υλικό ή προβλήματα υγείας των προς απελευθέρωση θηραμάτων.

 

Έκτακτες δειγματοληψίες και έλεγχος γνησιότητας του γενετικού υλικού θηραμάτων μπορεί να γίνεται από τις δασικές υπηρεσίες σε οποιοδήποτε εκτροφείο.

 

Δ. ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ

 

Η διακίνηση των θηραμάτων από τα εκτροφεία ή τον τόπο σύλληψης γίνεται με κατάλληλα οχήματα κατά τις πρωινές ή απογευματινές ώρες. Κατά την έξοδο των  οχημάτων από τα εκτροφεία εκδίδεται από το φορέα ή ιδιοκτήτη του εκτροφείου Δελτίο Διακίνησης Θηραμάτων στο οποίο αναφέρεται:

 

α. Ο αριθμός το είδος και το υποείδος των θηραμάτων με τα κοινά και επιστημονικά τους ονόματα.

 

β. Η ημερομηνία και η ώρα εξόδου από το εκτροφείο.

 

γ. Ο προορισμός των θηραμάτων (Παραλήπτης και θέση απελευθέρωσης).

 

δ. Η απόφαση έγκρισης του σχεδίου απελευθέρωσης.

 

Στο δελτίο διακίνησης θα επισυνάπτονται τα πιστοποιητικά της παραγράφου Γ.

 

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ