Αρχική iHunt.gr Γιατι πεθαινει το 20αρι διαμετρημα;

Γιατι πεθαινει το 20αρι διαμετρημα;

από iHunt Team
20gauge

 

Εισαγωγή

 

Ίσως να περνάω γρήγορα σε συμπεράσματα, αλλά για πολύ πάνω από μία δεκαετία βλέπουμε μια ακινησία στην αγορά σε νέα μοντέλα διαμετρήματος 20 – πραγματικά δεν έχει συμβεί τίποτα αξιοσημείωτο στον συγκεκριμένο τομέα – ενώ διαβάζω εδώ και καιρό παράπονα και σε αντίστοιχα site του εξωτερικού.

 

  • Αν δούμε διάφορους μεγάλους και σοβαρούς κατασκευαστές (πχ. Baikal, Beretta και όχι μόνο), φαίνεται αδιανόητο να μην έχουν ούτε ένα 20άρι αυτογεμές στην γκάμα τους το 2013. Πραγματικά δύσκολο να το πιστέψεις: Όπλα – ναυαρχίδες όπως τα Browning Maxus & A5, Benelli Vinci, Beretta A400 και Remington Versa Max δεν δείχνουν καμία κινητικότητα προς το 20…
  • Είναι πλέον προφανές πως όλοι παράτησαν το 20άρι. Δεν βοηθούν καθόλου και τα διαφημιστικά τρικ που μιλούν για 12άρια που «μόνο καφέ δεν ψήνουν», είναι «ελαφριά και κλωτσάνε σαν 20άρια» κτλ. Οι διαφημίσεις αυτές κάνουν καλή δουλειά (ζημιά), αλλιώς δεν θα είχαν και λόγο ύπαρξης θα μου πείτε!
  • Είναι  αξιοσημείωτη και παγκόσμια η τρέλα: Στο παραδοσιακό κυνήγι άγριας γαλοπούλας στις ΗΠΑ, το οποίο γίνεται με 20άρια, διόπτρες και ποιοτικά – εξειδικευμένα τσοκ και φυσίγγια, οι εταιρείες χρόνια τώρα λανσάρουν και προωθούν Super Magnum 12άρια! Αντί δηλαδή να χρησιμοποιεί κάποιος γόμωση κάτω από τα 40g με εξαιρετικά αποτελέσματα, του / της λένε ΟΧΙ: Κάτι δεν κάνεις καλά – ρίξε 64g από το 12άρι και δώσε της να καταλάβει. Με δεδομένο ότι στόχος είναι ο ευπαθής λαιμός / κεφάλι, πόσο ηλίθιο ακούγεται; (Δεν ακούγεται μόνο, είναι κιόλας.) Αναρωτιέμαι ποιος κερδίζει από αυτό… Στα δικά μας τώρα:
  • Περιστεροειδή και μικρά θηράματα: Χρησιμοποιούμε ελαφριές / μεσαίες γομώσεις – συνήθως 28 ως 34g. Το φάσμα αυτό υπερκαλύπτεται από τις πιθανές γομώσεις του 20, αλλά εμείς επιμένουμε στο 12άρι, πρακτικά για να έχουμε την ίδια κατανομή και συγκέντρωση κουβαλώντας περίπου 0,5Kg τσάμπα βάρος περισσότερο. Ο λόγος; Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον!
  • Λαγός: Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων χρησιμοποιούνται γομώσεις 34 – 36g, γομώσεις που εύκολα θα μπουν σε ένα 20άρι 3″. Οι μακρινές βολές που γίνονται με 12άρια semi magnum των 40 γραμμαρίων πρακτικά δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τα 37+ γραμμάρια, που είναι μια βαριά υπάρχουσα γόμωση για το 20. Και αυτοί που ρίχνουν 50 γραμμάρια στο λαγό; Θα πείτε. Ναι, το παραδέχομαι. Το Magnum 12άρι έχει το πλεονέκτημα στο λαγό στα 60m. Ελάτε τώρα όμως, μεταξύ μας είμαστε, πόσοι μπορούν να στοχεύσουν το λαγό μέσα στα χόρτα στα 60m, αν κινείται έστω και λίγο; Ναι, αυτό ακριβώς νόμιζα κι εγώ…

 

 

  • Αγριογούρουνο: Για αυτή τη χρήση προτείνουμε αποκλειστικά μονόβολα (το γιατί μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ), και το 20άρι είναι πολύ αποτελεσματικό σε αυτά! Άλλη μια περίπτωση που κουβαλάμε 0,5Kg παραπάνω όπλο χωρίς λόγο.
  • Το ότι το 20 δεν έχει την κατανομή ή τη συγκέντρωση σκαγιών του 12 είναι απλά μύθος: Με τον κατάλληλο συνδυασμό κάννης – τσοκ – φυσιγγίου μπορούμε πάντα να πετύχουμε την κατανομή που θέλουμε σε λογικές αποστάσεις, ό,τι διαμέτρημα κι αν χρησιμοποιούμε. Αρκεί τα συγκεκριμένα γραμμάρια σκαγιών να χωράνε στα διαμετρήματα προς σύγκριση φυσικά.
  • Υδρόβια: Αν όντως ισχύσει η ευρωπαϊκή οδηγία για τα μολύβδινα σκάγια από φέτος, αμφότερα το 20άρι και το Magnum 12άρι είναι ΑΧΡΗΣΤΑ στο συγκεκριμένο κυνήγι. Με το Super Magnum (ένα σχετικά εξειδικευμένο όπλο που δεν δουλεύει καλά με όλα τα φυσίγγια) να πλησιάζει στο να γίνει μονόδρομος για τέτοια χρήση, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ο Έλληνας κυνηγός του μέλλοντος, αν είναι γνώστης, μπορεί να αναγκαστεί να έχει τουλάχιστον 2 όπλα στον οπλοβαστό του.

Επίλογος

 

Οι περισσότεροι οπλοκάτοχοι από μας (και πρώτος ο γράφων) χρησιμοποιούν 12άρι για να ρίξουν γομώσεις του 20, μαζί με αρκετό αέρα που χωράει στο μεγάλο φυσίγγι. Πόσο έξυπνο είναι κάτι τέτοιο;

Το 20άρι δεν πεθαίνει γιατί είναι κακό όπλο, αλλά γιατί κάποιοι θέλουν να το σκοτώσουν: Είναι πολύ πιο δύσκολο να εξελίσσεις ταυτόχρονα 2 ή και περισσότερα διαμετρήματα…

Το ευχάριστο: Είναι στο χέρι μας να τα αλλάξουμε όλα αυτά: Αγοράστε το επόμενο όπλο σας σε 20 (εγώ σίγουρα θα το κάνω!), και οι εταιρείες θα ακούσουν, θα μελετήσουν, θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

 

του Ραξή Επιτρόπου από το www.amynastospiti.gr

 

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

11 σχόλια

Κωστής Λουλάκης 28 Ιουλίου, 2013 - 12:17

Σε μερικά σημεία το άρθρο σας

Σε μερικά σημεία το άρθρο σας είναι υπερβολικό. 

37γρ. με 20άρι είναι υπερβολικό το κλώτσημα.

Για μπεκάτσα και ορτύκι όμως είναι μια χαρά.

Παρόλα αυτά ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η ελάχιστη ποικιλία φυσιγγιών σε διαμέτρημα 20 και η δυσκολία εύρεσης τους σε πολλά κυνηγομάγαζα. Μόνο σε μεγάλα κεντρικά κυνηγομάγαζα θα βρεις τέτοια φυσίγγια και σε περιορισμένες ποσότητες και ποικιλία. Και σε ακριβή τιμή φυσικά.

Το 20άρι θέλει κα ιδιογόμωση…

Ραξής Επιτρόπου 28 Ιουλίου, 2013 - 17:05

Το 20άρι αεριών ή το

Το 20άρι αεριών ή το αδρανείας με σωστό κοντάκι και πέλμα δεν κλωτσάνε καθόλου. Ούτε με τα 37 γραμμάρια. 20άρια φυσίγγια θα έρθουν  – είναι θέμα το πολύ μηνών, αν αρχίσουμε να τα αγοράζουμε…

Κωστής Λουλάκης 28 Ιουλίου, 2013 - 21:53

Το 12άρι έχει επικρατήσει ως

Το 12άρι έχει επικρατήσει ως όπλο γενικού κυνηγιού γιατί σήμερα μπορεί να ρίχνει με άνεση από 24 ως 64 γρ σκάγια χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το να πάρεις 20άρι για να ρίχνεις 34, 37 και 40γρ σκάγια, είναι σα να παίρνεις πατίνι για να κάνεις μετακομίσεις. Ναι μεν μπορεί να αντέχει αλλά δεν είναι και το ιδανικότερο, βολικότερο και οικονομικότερο…

Το 20άρι είναι ωραίο με γομώσεις 24-28γρ σκάγια.

Ιδανικό για ορτύκι, μπεκάτσα και κουνέλι. Για λαγό, πέρδικα, φάσα, βάλτο υστερεί. Όχι ότι δε σκοτώνει, αλλά υστερεί σε σχέση με το 12άρι.
Τώρα να πάρεις 20άρι για να ρίχνεις γομώσεις μάγκνουμ για 20άρι(τα 34γρ για 20αρι είναι μάγκνουμ γόμωση), το θεωρώ υπερβολικό. Πάρε ένα 12άρι που είναι πιο άνετο. 

Victz 31 Ιουλίου, 2013 - 09:21

Aκριβως οπως τα λεει ο Κωστας

Aκριβως οπως τα λεει ο Κωστας. Το συν ειναι το μειωμενο βαρος, που μπορει να το συναντησει ομως κανεις σε ενα αυτογεμες ή δικανο με βαση ergal επισης διαμετρηματος 12. Το πλην ειναι οτι οι τιμες τους τεινουν να ειναι ιδιες, αν οχι παραπλησιες απο ενα 12αρι. Με αυτο το σκεπτικο, συν οτι το 12αρι εχει απειρως μεγαλυτερη ποικιλια φυσιγγιων (φτανει να κοιταξει κανεις τα sites κατασκευαστων του εξωτερικου) προτιμαται απο την πλειοψηφια των κυνηγων. 

Στο αν ειναι σωστο ή οχι αυτο, ειναι μια αλλη ιστορια. 

Περιστεροειδη και τσιχλοκοτσυφα μια χαρα μπορει να τα κυνηγησει κανεις, ομοιως και ορτυκια, και με φυσιγγια χαμηλων βαρων, σκοπευτικα των 24γρ. Επισης φανταζομαι και σε περδικα-μπεκατσα ειναι μια χαρα, αν και πιθανον να χρειαζεται να καταφυγει κανεις στην ιδιογομωση. Για μονοβολα, εχει επαρκη κινητικη δυναμη για την καταβολη, αλλα δεν ξερω πως θα τα πηγαινε σε θεμα χωρου φυσιγιου για βολιδες-ψηφους και τετοια. 

Αλλο ενα μειον ειναι η δυσκολια εξευρεσης υλικων για οσους γεμιζουν, ειδικα καλυκες. Ειναι σαφως ακριβοτεροι απο του 12αριου, κατι που κανει το κοστος των φυσιγγιων αρκετα ακριβοτερο. 

Τελος η λογικη του να ριχνεις τα ανωτερα βαρη γομωσεων σε ενα μικροτερο διαμετρημα απο το να χρησιμοποιεις τα χαμηλοτερα βαρη του αμεσως μεγαλυτερου διαμετρηματος ειναι λιγο παραλογη απο μονη της. Αν παω πχ με φυσιγγια 24 γρ για τσιχλες, το πιθανοτερο οτι θα εχω απειρως μικροτερη καταπονηση απο τα αντιστοιχα φυσιγγια του 20αριου. Αν απαλλαγουμε απο τις ιδεοληψιες περι γρ σκαγιων ανα θηραμα (ειδικα στα μικρα πτερωτα), θεωρω οτι το 12αρι εχει απειρως μεγαλυτερη ποικιλια και γκαμα γομωσεων.  

Αν πραγματικα ψαχναμε ενα all around οπλο θα επρεπε να αναρωτηθουμε τι απεγινε το κλασσικο 16αρι που για τα κυνηγια μας εδω ειναι υπεραρκετο. Φυσικα με το θεμα της νομοθεσιας περι μολυβδινων σκαγιων, αλλαζει πολλα στο συγκεκριμενο, αλλα με τα μεχρι τωρα δεδομενα ισχυει.  

Ραξής Επιτρόπου 31 Ιουλίου, 2013 - 10:56

To 16άρι είναι άλλο ένα πολύ

To 16άρι είναι άλλο ένα πολύ ωραίο διαμέτρημα που πολλοί δεν αλλάζουν ακόμα και σήμερα.

Κανείς δεν αμφισβητεί το οτι το 12άρι δεχεται τεράστια γκάμα γομώσεων  – το αντίθετο. Αλλα είναι ανόητο να κουβαλάμε βαρύτερο και πιο ογκώδες όπλο και να το χρησιμοποιούμε σε γομώσεις του 20. (του 20 αυτογεμους αεριων, εστω!)

Ναι, στην ιδιογόμωση υπαρχει πλεονέκτημα στο 12 – ελάχιστοι ασχολούνται σοβαρα ομως.

Υπάρχουν φτηνα φυσιγγια και για 20, αρκει να ψαξει κανεις – Φυσικα και υπάρχουν προβλήματα σε γκαμες και εισαγωγες, αφου καποιοι βρηκαν ευκαιρια να σκοτωσουν το 20, τα ιδια θα λεμε; Cognitive dissodance – ξανα…

Victz 31 Ιουλίου, 2013 - 11:26

Aυτο ειπα, οτι οι

Aυτο ειπα, οτι οι περισσοτερες εταιριες φυσιγγιων του εξωτερικου, σε ολες τις γκαμες των φυσιγγιων τους, εχουν και ενα 20αρι, και καποιες πολυ εξειδικευεμενες ισως και περισσοτερα. Οπου πχ υπαρχουν 5-6 ισως και παραπανω επιλογες για σκοπευτικα φυσιγγια 12αριου, υπαρχει και μια για 20αρι. Μια για ολες τις περιπτωσεις, ενω το 12αρι, ακομα και κει εχει περισσοτερη εξειδικευση. Αρα, οι εταιριες φυσιγγιων εκ των πραγματων δεν υποστηριζουν με την ποικιλια που του αξιζει το 20αρι (για μενα ενα θαυμασιο διαμετρημα)

Οι εταιριες οπλων δεν δινουν την ποικιλια που πρεπει σε αυτο το διαμετρημα, ειτε γιατι η αγορα δεν ειναι μεγαλη, ειτε γιατι δεν τις συμφερει να εξελισουν διαφορετικα προιοντα που δεν “μοιραζονται” κοινα μερη (δες βιομηχανιες αυτοκινητων)

Και οι κυνηγοι που εσφαλμενα κατα τη γνωμη μου αγοραζουν οπλο με γνωμονα τη “δυναμη πυρος” αλλα δεν ξερουν ουτε να το χειριζονται, ουτε και τι ακριβως ειναι δυνατον να κανει αν σκοπευεις σωστα.

Το μελλον δε ξερω τι θα ειναι, ετσι εξαφανιστηκε το 16αρι, και νεα μοντελα βλεπεις σπανια ή καθολου, ετσι εξαφανιστηκε το 10αρι επισης, το 24, το 32 κλπ. Δυστυχως το μελλον δε το κρινει η αγορα, αλλα οι βιομηχανιες. Γιατι κινδυνευεις να μη θες να αποχωριστεις το αγαπημενο σου 24αρι στο κυνηγι του ορτυκιου, και να μη μπορεις να βρεις οχι φυσιγγια να αγορασεις, αλλα ουτε υλικα να γεμισεις.  

Κωστής Λουλάκης 28 Ιουλίου, 2013 - 21:58

Βέβαια για παιδιά, γυναίκες,

Βέβαια για παιδιά, γυναίκες, εφήβους και μικροκαμωμένους άντρες, είναι ένα ιδανικό όπλο. Αλλά δεν είναι όπλο γενικής χρήσης.

Ραξής Επιτρόπου 30 Ιουλίου, 2013 - 17:26

To νοήμα του όλου άρθρου ήταν

To νοήμα του όλου άρθρου ήταν πως δεν υπάρχει όπλο γενικής χρήσης…

Ναι, το 12άρι ρίχνει 64 γραμμάρια. Αν είναι κάποιος ανόητος, ή αν γέμισε τυραννόσαυρους η αυλή μας!

Κι εγώ δεν θα έριχνα 37 γρ. με ένα 20άρι δίκαννο – θα συμφωνήσω απόλυτα. Αλλά πάλι, δεν θα έριχνα τίποτα στο κυνήγι με δίκαννο, εφόσον υπάρχει το αυτογεμές με το αμυδρό λάκτισμα – αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Περί ορέξεως ουδείς λόγος.

Αν μη τι άλλο, το άρθρο προβλημάτισε, προκαλώντας αντιδράσεις – και αυτό για μένα είναι ό,τι καλύτερο. Καλά κυνήγια σε όλους μας!

Παντελής Τερζής 30 Ιουλίου, 2013 - 18:42

Κατ΄  αρχάς δεν υπάρχει

Κατ΄  αρχάς δεν υπάρχει κανένα νόημα να ρίχνει κάποιος 34 γρ με 20αρι, κλπ κλπ.

Η κλασσική γόμωση για 20αρι είναι τα 24 γραμμάρια. 

Το ολο θέμα είναι ότι γενικά δεν υπάρχουν προσιτά οικονομικά όπλα που να είναι 20αρια πραγματικά και μιλάμε μόνο για πλάγιο ή αλληλεπίθετο, Δεν υπάρχει κανενα νόημα για καραμπίνα 20αρα. Να την κάνεις τι την 3η σφαίρα???

Οπώς δεν υπάρχουν και 28αρια γιατί το έψαξα πολύ το θέμα.

Τα 24 γραμμαρια είναι μια χαρούλα για το 90% των κυνηγίων που κάνει ο μέσος Ελληνας κυνηγός, και τα θηράματα που απευθύνεται. Απλά χρειάζεται να ψαχτείς λίγο με τα φυσίγγια και να ανέβεις ένα τσοκ. 

Ποιά είναι όμως η λογική απόκτησης ενός 20αριου  με περισσότερα χρήματα από ένα παρόμοιας ποιότητας 12αριου. με βαρός όσο ένα 12αρι στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Είναι αρκετός ο μικρότερος όγκος στις κάννες  γιατί οι βάσεις είναι από 12αρια.

Αυτή είναι η λογίκη γιατί  παρά την φιλότιμη προσπάθεια κατά καιρούς που γίνεται δεν τσουλάει όχι το 20αρι αλλά οτιδήποτε αλλο εκτός από 12αρι.

Ραξής Επιτρόπου 30 Ιουλίου, 2013 - 21:28

Ολα τα καλα 20άρια είναι μισο

Ολα τα καλα 20άρια είναι μισο κιλο ελαφρύτερα από τα αντιστοιχα 12άρια. πχ. Benelli M2. Δεν υπαρχει 20άρι σε καλή τιμή; Και Η Franchi Affinity 20; Η Armsan A620; Για να μην παμε στις 10άδες μεταχειρισμένα μοντελα.

Το έχω ξαναπεί: Ο,τι ελλειψεις υπάρχουν στην αγορά σε μοντέλα / φυσίγγια, είναι θέμα μηνων να διορθωθουν, αν αρχισουν μερικοί να ζητουν 20άρια…

Το οτι τσουλαει μονο το 12άρι γινεται γιατι έτσι συμφερει ορισμενους…

34γραμμαρια σε 20αρι – γιατι οχι (αλλοι ευχαριστιουνται τα 52 στο 12…)

Το τι να κανω την 3ή σφαιρα… Ο,τι θα την κανω και στο 12αρι υποθετω!

Δεν καταλαβαινω γιατι το 20 πρεπει να στοιχιζει λιγοτερο απο το 12, οταν ενα μελετημενο αυτογεμες 20αρι ειναι πιο βολικο στο 80% των περιπτωσεων. 

ΥΓ. Οι διαφημιστές εκαναν εξαιρετικη δουλειά –  το 

Cognitive dissonance δουλευει!

 

Κωστής Λουλάκης 3 Αυγούστου, 2013 - 13:51

Εγώ αυτό που θα περίμενα από

Εγώ αυτό που θα περίμενα από τους κατασκευαστές φυσιγγιών είναι να φτιάξουν φυσίγγια 24-30γρ σε διαμέτρημα 12 για το ορτύκι(και την τσίχλα) που γίνεται μεγάλη κατανάλωση φυσιγγιών. Και πιο πολύ να έφτιαχναν κάτι σε 28γρ όπως ήταν παλιότερα το 2001 παραδοσιακό της Δορκάς. 
Βλέπω και μεγάλες εταιρείες να φεύγουν από αυτή τη γόμωση και να πηγαίνουν στα 30-32 γρ για το καημένο το ορτυκάκι. Μήπως είναι πάρα πολλά; Οικονομία και σε σκάγια και σε λεφτά θα κάναμε αν μειώναμε τα σκάγια.

Τα 32 γρ είναι αρκετή γόμωση για να να καταβάλουν και λαγό και πέρδικα στο κατάλληλο νούμερο σκαγιών 4-6. Άραγε αυτές οι αυξημένες γομώσεις είναι κατάλοιπα της “μαγκνουμιτιδας” ή είναι για να δουλεύουν καλά τα αυτογεμή αδρανείας και αερίων χωρίς να παρουσιάζουν εμπλοκές. Που σήμερα με την εξέλιγη της τεχνολογίας δεν παρουσιάζουν και από 24γρ γόμωση και πάνω ρίχνουν μια χαρά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ξέρω ότι φυσίγγια διαμετρήματος 12 με 28γρ φτιάχουν πολλοί μικροί κατασκευαστές, αλλά περιορίζουν τις πωλήσεις τους σε συγκεκριμένα κυνηγομάγαζα με αποτέλεσμα να είναι ανύπαρκτα τα φυσίγγια τους στη μεγάλη πλειοψηφία των κυνηγών.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα