Αρχική » Grid with Sidebar » Γιατι πεθαινει το 20αρι διαμετρημα;

Γιατι πεθαινει το 20αρι διαμετρημα;

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Εισαγωγή

 

Ίσως να περνάω γρήγορα σε συμπεράσματα, αλλά για πολύ πάνω από μία δεκαετία βλέπουμε μια ακινησία στην αγορά σε νέα μοντέλα διαμετρήματος 20 – πραγματικά δεν έχει συμβεί τίποτα αξιοσημείωτο στον συγκεκριμένο τομέα – ενώ διαβάζω εδώ και καιρό παράπονα και σε αντίστοιχα site του εξωτερικού.

 

  • Αν δούμε διάφορους μεγάλους και σοβαρούς κατασκευαστές (πχ. Baikal, Beretta και όχι μόνο), φαίνεται αδιανόητο να μην έχουν ούτε ένα 20άρι αυτογεμές στην γκάμα τους το 2013. Πραγματικά δύσκολο να το πιστέψεις: Όπλα – ναυαρχίδες όπως τα Browning Maxus & A5, Benelli Vinci, Beretta A400 και Remington Versa Max δεν δείχνουν καμία κινητικότητα προς το 20…
  • Είναι πλέον προφανές πως όλοι παράτησαν το 20άρι. Δεν βοηθούν καθόλου και τα διαφημιστικά τρικ που μιλούν για 12άρια που «μόνο καφέ δεν ψήνουν», είναι «ελαφριά και κλωτσάνε σαν 20άρια» κτλ. Οι διαφημίσεις αυτές κάνουν καλή δουλειά (ζημιά), αλλιώς δεν θα είχαν και λόγο ύπαρξης θα μου πείτε!
  • Είναι  αξιοσημείωτη και παγκόσμια η τρέλα: Στο παραδοσιακό κυνήγι άγριας γαλοπούλας στις ΗΠΑ, το οποίο γίνεται με 20άρια, διόπτρες και ποιοτικά – εξειδικευμένα τσοκ και φυσίγγια, οι εταιρείες χρόνια τώρα λανσάρουν και προωθούν Super Magnum 12άρια! Αντί δηλαδή να χρησιμοποιεί κάποιος γόμωση κάτω από τα 40g με εξαιρετικά αποτελέσματα, του / της λένε ΟΧΙ: Κάτι δεν κάνεις καλά – ρίξε 64g από το 12άρι και δώσε της να καταλάβει. Με δεδομένο ότι στόχος είναι ο ευπαθής λαιμός / κεφάλι, πόσο ηλίθιο ακούγεται; (Δεν ακούγεται μόνο, είναι κιόλας.) Αναρωτιέμαι ποιος κερδίζει από αυτό… Στα δικά μας τώρα:
  • Περιστεροειδή και μικρά θηράματα: Χρησιμοποιούμε ελαφριές / μεσαίες γομώσεις – συνήθως 28 ως 34g. Το φάσμα αυτό υπερκαλύπτεται από τις πιθανές γομώσεις του 20, αλλά εμείς επιμένουμε στο 12άρι, πρακτικά για να έχουμε την ίδια κατανομή και συγκέντρωση κουβαλώντας περίπου 0,5Kg τσάμπα βάρος περισσότερο. Ο λόγος; Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον!
  • Λαγός: Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων χρησιμοποιούνται γομώσεις 34 – 36g, γομώσεις που εύκολα θα μπουν σε ένα 20άρι 3″. Οι μακρινές βολές που γίνονται με 12άρια semi magnum των 40 γραμμαρίων πρακτικά δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τα 37+ γραμμάρια, που είναι μια βαριά υπάρχουσα γόμωση για το 20. Και αυτοί που ρίχνουν 50 γραμμάρια στο λαγό; Θα πείτε. Ναι, το παραδέχομαι. Το Magnum 12άρι έχει το πλεονέκτημα στο λαγό στα 60m. Ελάτε τώρα όμως, μεταξύ μας είμαστε, πόσοι μπορούν να στοχεύσουν το λαγό μέσα στα χόρτα στα 60m, αν κινείται έστω και λίγο; Ναι, αυτό ακριβώς νόμιζα κι εγώ…

 

 

  • Αγριογούρουνο: Για αυτή τη χρήση προτείνουμε αποκλειστικά μονόβολα (το γιατί μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ), και το 20άρι είναι πολύ αποτελεσματικό σε αυτά! Άλλη μια περίπτωση που κουβαλάμε 0,5Kg παραπάνω όπλο χωρίς λόγο.
  • Το ότι το 20 δεν έχει την κατανομή ή τη συγκέντρωση σκαγιών του 12 είναι απλά μύθος: Με τον κατάλληλο συνδυασμό κάννης – τσοκ – φυσιγγίου μπορούμε πάντα να πετύχουμε την κατανομή που θέλουμε σε λογικές αποστάσεις, ό,τι διαμέτρημα κι αν χρησιμοποιούμε. Αρκεί τα συγκεκριμένα γραμμάρια σκαγιών να χωράνε στα διαμετρήματα προς σύγκριση φυσικά.
  • Υδρόβια: Αν όντως ισχύσει η ευρωπαϊκή οδηγία για τα μολύβδινα σκάγια από φέτος, αμφότερα το 20άρι και το Magnum 12άρι είναι ΑΧΡΗΣΤΑ στο συγκεκριμένο κυνήγι. Με το Super Magnum (ένα σχετικά εξειδικευμένο όπλο που δεν δουλεύει καλά με όλα τα φυσίγγια) να πλησιάζει στο να γίνει μονόδρομος για τέτοια χρήση, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ο Έλληνας κυνηγός του μέλλοντος, αν είναι γνώστης, μπορεί να αναγκαστεί να έχει τουλάχιστον 2 όπλα στον οπλοβαστό του.

Επίλογος

 

Οι περισσότεροι οπλοκάτοχοι από μας (και πρώτος ο γράφων) χρησιμοποιούν 12άρι για να ρίξουν γομώσεις του 20, μαζί με αρκετό αέρα που χωράει στο μεγάλο φυσίγγι. Πόσο έξυπνο είναι κάτι τέτοιο;

Το 20άρι δεν πεθαίνει γιατί είναι κακό όπλο, αλλά γιατί κάποιοι θέλουν να το σκοτώσουν: Είναι πολύ πιο δύσκολο να εξελίσσεις ταυτόχρονα 2 ή και περισσότερα διαμετρήματα…

Το ευχάριστο: Είναι στο χέρι μας να τα αλλάξουμε όλα αυτά: Αγοράστε το επόμενο όπλο σας σε 20 (εγώ σίγουρα θα το κάνω!), και οι εταιρείες θα ακούσουν, θα μελετήσουν, θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

 

του Ραξή Επιτρόπου από το www.amynastospiti.gr

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ