Αρχική » Grid with Sidebar » Γιατι πρεπει να συμπληρωνουμε το Αρτεμις

Γιατι πρεπει να συμπληρωνουμε το Αρτεμις

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Η κυνηγετική περίοδος έφτασε στο τέλος της και η επόμενη μέρα θα μας βρεί όπως όλα δείχνουν να προσπαθούμε να διαφυλάξουμε την κυνηγετική δραστηριότητα από τις συνεχείς και ανελέητες επιθέσεις που δέχεται από συγκεκριμένα συμφέροντα.

Με βάση τα παραπάνω, η συντακτική ομάδα του ihunt σας υπενθυμίζει την ιδιαίτερη σημασία που έχει κάθε κυνηγός να αποστείλει φέτος συμπληρωμένο το Ερωτηματολόγιο Άρτεμις, για την αξία του οποίου παραθέτουμε εκ νέου το σχετικό κείμενο που είχαμε δημοσιεύσει στις αρχές της κυνηγετικής περιόδου.

Τι είναι;

Πρόγραμμα της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για την καταγραφή σε ετήσια βάση της κυνηγετικής κάρπωσης και κατ’ επέκταση της πληθυσμιακής αφθονίας των θηραμάτων.

 

Που βασίζεται;

Σε έτοιμο ερωτηματολόγιο που συμπληρώνουν οι κυνηγοί μετά από κάθε κυνηγετική εξόρμηση και αποστέλλουν στο τέλος της κυνηγετικής περιόδου στην Κ.Σ.Ε.

 

Που το βρίσκουμε;

Στους κατά τόπους αναγνωρισμένους Κυνηγετικούς Συλλόγους με την ανανέωση της άδειας θήρας.

 

Γιατί ξεκίνησε;

Για την έκδοση κάθε Ετήσιας Ρυθμιστικής Απόφασης Θήρας, απαιτείται κάθε χρόνο να αποδεικνύεται πως η πληθυσμιακή αφθονία κάθε θηράματος είναι τέτοια που μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο θηρευτικής δραστηριότητας.

 

Αν και τα παραπάνω αποτελούν συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση του κράτους, μέχρι σήμερα καμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν προβαίνει σε ενέργειες που να σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την καταγραφή της πληθυσμιακής αφθονίας των θηραμάτων, παρά το γεγονός πως το κράτος εισπράττει περίπου μισό δις ευρώ σε ετήσια βάση άμεσα ή έμμεσα από την άσκηση της θήρας.

Έτσι η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος προχώρησε εδώ και 18 περίπου χρόνια στη δημιουργία και διανομή του σχετικού ερωτηματολογίου σε όλη τη χώρα.

 

Πως λειτουργεί;

Κάθε κυνηγός προμηθεύεται δωρεάν το σχετικό ερωτηματολόγιο από τον αναγνωρισμένο Κυνηγετικό Σύλλογο στον οποίο ανανεώνει την άδεια θήρας του. 

Μετά από κάθε κυνηγετική εξόρμηση συμπληρώνει τα προβλεπόμενα στοιχεία στο ερωτηματολόγιο.

 

Στο τέλος κάθε κυνηγετικής περιόδου το αποστέλλει δωρεάν στην Επιστημονική Ομάδα Άρτεμις ή μπορεί να το αφήσει στο Σύλλογό του ο οποίος θα αναλάβει τα περεταίρω.

 

Η Επιστημονική Ομάδα Άρτεμις επεξεργάζεται στατιστικά τα στοιχεία των κυνηγών και εξάγει επιστημονικά τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την πληθυσμιακή αφθονία κάθε θηράματος με δεδομένο το ότι η κυνηγετική κάρπωση συνδέεται άμεσα με αυτήν.

 

Τα αποτελέσματα της παραπάνω επεξεργασίας δίνονται από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος στον εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό πριν την έκδοση της Ετήσιας Ρυθμιστικής Απόφασης Θήρας και αποτελούν τη βασικότερη ίσως προϋπόθεση για την έκδοση της εν λόγω Απόφασης.

 

Ποια είναι η αξία του;

Το Ελληνικό Πρόγραμμα Καταγραφής της κυνηγετικής Κάρπωσης «Άρτεμις» έχει αναγνωριστεί και υιοθετηθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ως το πληρέστερο που υπάρχει σε χώρα της Ε. Ε.

 

Τι πρέπει να κάνουμε;

Αν και το γεγονός πως κυνηγάμε ακόμη σε πείσμα των καιρών βασίζεται  εν πολλοίς στο πρόγραμμα Άρτεμις, τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια που αποστέλλονται στην Κ. Σ. Ε. είναι κατώτερα των προσδοκιών σε αριθμό.

Αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη προσφορά κάθε κυνηγού στην αγαπημένη μας δραστηριότητα να συμπληρώσει και να αποστείλει φέτος το ερωτηματολόγιο Άρτεμις.

Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε τα μέγιστα τις αναγνωρισμένες Κυνηγετικές Οργανώσεις, που είναι οι μόνες που υπερασπίζονται καθημερινά το κυνήγι, να παρέχουν αξιόπιστα και αδιάσειστα στοιχεία για την επιστημονική τεκμηρίωση του δικαιώματος στη θήρα στην Ελλάδα σήμερα.

 

Ας κάνουμε φέτος τη διαφορά,

 

Προμηθευτείτε και συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο Άρτεμις!

 

Χρήστος Θωμαίδης – Θηραματολόγος, Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Άρτεμις, για το ihunt.gr

 
Υ.Σ. Σε περίπτωση που δεν βρίσκετε το έντυπο του ΑΡΤΕΜΙΣ, μπορείτε να στείλετε emai στο [email protected] ή [email protected] ή να τηλεφωνήσετε στο 25210.27222


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ