Αρχική » Grid with Sidebar » Δεν υπάρχει «νεκρή» περίοδος για ένα πραγματικό κυνηγό

Δεν υπάρχει «νεκρή» περίοδος για ένα πραγματικό κυνηγό

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Είναι δυνατόν να θέτεις περιοριστικά χρονικά διαστήματα σε έναν μεγάλο έρωτα και να καθορίζεις από πότε έως πότε θα δραστηριοποιείται και πότε θα αδρανεί παντελώς; Οχι, βέβαια, τότε δεν θα ήταν έρωτας, αλλά θα ήταν κάτι σαν χειμερία νάρκη. Σε αυτό που πρέπει, ναι, επιβάλλεται, είναι στο κομμάτι της κάρπωσης.
 
Η κάρπωση έχει ημερομηνία έναρξης και λήξης που οφείλουμε όλοι να τη σεβαστούμε με απόλυτη συνέπεια. Ομως, αυτό δεν σημαίνει ότι ο κυνηγός σταματά το ενδιαφέρον για το κυνήγι την υπόλοιπη περίοδο. Αντιθέτως, δίνεται η ευκαιρία στον κάθε συνάδελφο κυνηγό να διερευνήσει και να αξιοποιήσει πολλές ουσιαστικές πτυχές του κυνηγίου που κατά τη διάρκεια της κάρπωσης μπορεί να μην είχε τον ανάλογο ελεύθερο χρόνο.
 
Ας δούμε κάποιες μόνο από τις σημαντικές δραστηριότητες που έχει στη διάθεσή του ο κυνηγός που ενδιαφέρεται για τη διατήρηση του κυνηγίου και προσπαθεί με την έμπρακτη συμμετοχή του να βοηθήσει.
 
Οταν αναφέρομαι στον όρο απολογισμό, δεν σημαίνει μόνον ότι έχει σχέση με τον συνολικό αριθμό των θηραμάτων. Ο απολογισμός λειτουργεί όπως η μαγνητική τομογραφία, εκεί καταγράφονται και επεξεργάζονται όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την κυνηγετική περίοδο που πέρασε και διατυπώνεται το ανάλογο πόρισμα.
 
Η εκπαίδευση…
 
Το πόρισμα αυτό μπορεί να αναδείξει τυχόν λάθη, υπερβολές, παραλήψεις της προηγούμενης περιόδου και δίνει την ευκαιρία στον κάθε συνάδελφο να αξιολογήσει και να προβεί σε διορθωτικές αλλαγές που θα τον βοηθήσουν στο μέλλον να μην επαναλάβει παρόμοιες ανεπιθύμητες καταστάσεις.
 
Kατά την εκπαίδευση, χτίζονται οι πολύ δυνατές σχέσεις κυνηγού και σκύλου και ταυτόχρονα καλλιεργούνται οι κυνοφιλικές αρετές του κυνηγού. Η εκπαίδευση ενός νεαρού σκύλου νομίζω ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το ποιοτικό κυνήγι, αλλά και έναν αληθινό κυνηγό.
 
Kατά την εκπαίδευση, χτίζονται οι πολύ δυνατές σχέσεις κυνηγού και σκύλου και ταυτόχρονα καλλιεργούνται οι κυνοφιλικές αρετές του κυνηγού. Η εκπαίδευση ενός νεαρού σκύλου νομίζω ότι είναι ένα από τα σ
 
Αναμφίβολα είναι η καταλληλότερη εποχή για την εκπαίδευση και την προετοιμασία του τετράποδου συνεργάτη. Εδώ, κατά την εκπαίδευση, χτίζονται οι πολύ δυνατές σχέσεις κυνηγού και σκύλου και ταυτόχρονα καλλιεργούνται οι κυνοφιλικές αρετές του κυνηγού.
 
Η εκπαίδευση ενός νεαρού σκύλου νομίζω ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το ποιοτικό κυνήγι, αλλά και έναν αληθινό κυνηγό. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία δίνεται η ευκαιρία σε έναν συνάδελφο να ανακαλύψει πολλές σημαντικές και άγνωστες πτυχές τόσο των θηραμάτων όσο και των τετράποδων φίλων του και ταυτόχρονα να εκτιμήσει ακόμη περισσότερο την κυνηγετική δραστηριότητα. Είναι αλήθεια ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία δίνεται η ευκαιρία να συγκρίνουμε δυνατότητες και προσόντα μεταξύ των διαφόρων φυλών.
 
Μπορούμε να αντιληφθούμε λάθη επιλογών που έγιναν κατά το παρελθόν και βέβαια να περιοριστούν στο ελάχιστο άσκοποι τρόποι απόκτησης σκύλου στο μέλλον.
 
Ετσι, εξασφαλίζουμε πολύτιμο χρόνο και σημαντική μείωση του οικονομικού κόστους για απόκτηση έτοιμου σκύλου. Είναι επίσης γεγονός ότι την περίοδο αυτή οι κυνηγοί, διά μέσου των κυνηγετικών τους οργανώσεων και με την ενεργό συμμετοχή τους, μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εκείνες που θα βοηθήσουν τη διατήρηση του κυνηγίου.
 
Είναι η εποχή που πραγματοποιούνται οι Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις βαθμίδες των οργανώσεων και γίνεται η κατάθεση προτάσεων, ιδεών και επιχειρημάτων από το κάθε μέλος στο ανώτατο όργανο.
 
Νομίζω ότι είναι το βασικότερο και πολυτιμότερο στοιχείο που μπορεί να εγγυηθεί τη διατήρηση των οργανώσεών και την πολύτιμη προσφορά τους. Είναι η ιδανική στιγμή για πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση και συμμετοχή των μελών. Είναι, τελικά, η ώρα της αλήθειας, η ώρα που αξιολογείται ο καθένας από εμάς σύμφωνα με την έμπρακτη προσφορά του και όχι με λόγια του καφενείου.
 
Μέσα από τη συμμετοχή, την κατάθεση προτάσεων, τον προβληματισμό του καθενός ξεχωριστά, της κατανόησης και της συμπεριφοράς, μπορεί το κυνήγι να αναβαθμιστεί και να συνεχίσει να προσφέρει τα πολύτιμα οφέλη στον άνθρωπο.
 
Από τη δική μας συμπεριφορά, διάθεση και αντιμετώπιση εξαρτάται και το αποτέλεσμα.
 
Νομίζω ότι η περίοδος αυτή είναι και η καταλληλότερη που μπορεί να αξιολογήσει και να αναδείξει τη διάθεση εθελοντισμού που διακατέχει το κάθε μέλος.
 
Πράγματι, πολύ συνάδελφοι συμμετέχουν σε εθελοντικές ομάδες που διοργανώνουν οι κυνηγετικές οργανώσεις, είτε με σκοπό τις φιλοθηραματικές δράσεις είτε με σκοπό τις κοινωνικές δράσεις. Σε ό,τι αφορά το φιλοθηραματικό έργο, γίνονται δεντροφυτεύσεις άγριων οπωροφόρων δέντρων, καλλιεργούνται χέρσες εκτάσεις για τα θηράματα, αξιοποιούνται πηγές νερού και κατασκευάζονται δεξαμενές σε περιοχές που υπάρχει πρόβλημα. Ακόμη εμβολιάζονται άγρια φρούτα με ήμερα και πάρα πολλές άλλες, παρόμοιες δράσεις.
 
Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές δράσεις, είναι γεγονός ότι οι περισσότερες κυνηγετικές οργανώσεις είναι μέλη της Πολιτικής Προστασίας και συμμετέχουν ενεργά όταν και όποτε ζητηθεί η βοήθειά τους.
 
Ειδικά τη θερινή περίοδο μαζί με άλλες εθελοντικές οργανώσεις, υπό την επίβλεψη της Πολιτικής Προστασίας, αναλαμβάνουν υπεύθυνα την επιτήρηση περιοχών με υψηλό ποσοστό επικινδυνότητας για όσο διάστημα χρειάζεται. Η συμμετοχή είναι μεγάλη και ουσιαστική.
 
 
Tο φυσικό περιβάλλον
 
Είναι γεγονός ότι η φύση και το φυσικό περιβάλλον είναι άρτια συνδεδεμένο με τον κυνηγό. Δεν μπορεί να υπάρξει ο κυνηγός εάν δεν διατηρηθεί αλώβητο το φυσικό περιβάλλον, και είναι ο κύριος λόγος που καθιστά τον κυνηγό υπεύθυνο για τη διατήρησή του.
 
Επιπλέον, πέραν της οργανωμένης επιτήρησης, επειδή οι κυνηγοί δεν μπορούν χωρίς τη συνεχή επαφή με τη φύση, βρίσκουν απλούς τρόπους για να βρίσκονται μέσα σε αυτήν.
 
Διοργανώνουν πολλές και συχνές ημερήσιες εκδρομές με την οικογένεια ή φίλους όταν δεν έχουν κάποια εκπαίδευση του σκύλου ή κάποια φιλοθηραματική δράση. Για να απολαμβάνουν όσο γίνεται συχνότερα αυτό που αγαπούν πολύ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά τους και να γίνονται ταυτόχρονα φύλακες και επιτηρητές του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες πυρκαγιές στην ύπαιθρο εντοπίζονται και κατασβήνονται έγκαιρα όταν η ενημέρωση των πυροσβεστικών μέσων γίνεται από ανθρώπους που έχουν σχέση με το κυνήγι.
 
Ας μην ξεχνάμε τους θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων που επί εικοσιτετραώρου βάσεως δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο. Δεν είναι μόνο φύλακες των θηραμάτων, αλλά είναι οι πραγματικοί φύλακες και προστάτες του φυσικού περιβάλλοντος.
 
Δυστυχώς, αυτό το σώμα προσπαθούν κάποιοι να το διαλύσουν με μοναδικό πρόσχημα ότι είναι μια ιδιωτική οργάνωση και δεν είναι δυνατόν η φύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος να γίνεται από ιδιώτες. Είναι ευκαιρία να σταματήσει η κοροϊδία και η παραπληροφόρηση μέσω της ασύστολης προπαγάνδας.
 
Ηθελα πραγματικά να μας πει κάποιος ποιον ιδιώτη επιχειρηματία είδε να δημιουργεί και να διοικεί τη Θηροφυλακή; Ας μας αναφέρουν ποιο είναι το επιχειρηματικό κέρδος και ποιος είναι αυτός ο ιδιώτης που του επιφέρει ατομικά κέρδη αυτή η επιχείρηση όπως ειρωνικά σχολιάζουν κάποιοι: Επειδή θα περιμένουμε χρόνια ολάκερα για μία απάντηση στο ερώτημα αυτό, θα διευκρινίσω πολύ περιληπτικά τα εξής:
 
Η Θηροφυλακή δημιουργήθηκε μέσα από συλλογική διαδικασία 230.000 μελών που ανήκουν στις κυνηγετικές οργανώσεις και όχι από κάποιον ιδιώτη επιχειρηματία. Σε καμία των περιπτώσεων δεν διατυπώθηκε ποτέ από κανέναν μέλος των οργανώσεων αυτών ότι η Θηροφυλακή των ΚΟ αντικαθιστά τους κρατικούς θηροφύλακες. Η Θηροφυλακή των ΚΟ βοηθά επικουρικά σε αυτήν τη δύσκολη αλλά πολύ σημαντική προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει η πολιτεία. Εάν μας ενδιαφέρει η ουσία, ας σταματήσουμε αυτήν την κακοπροαίρετη προπαγάνδα γιατί επιτέλους φτάνει ποια τόση υποκρισία, πλέον από δω και πέρα διακρίνει κανείς το μέγεθος της ξεφτίλας και της μικροψυχίας!
 
Αγαπητοί φίλοι, μετά την παρένθεση για τη Θηροφυλακή, θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην προσπάθεια να διατηρηθεί το φυσικό περιβάλλον όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα ανεκτίμητης αξίας οφέλη του.
 
Ο κυνηγός ήταν, είναι και θα είναι ίσως ο μοναδικός φύλακας και προστάτης της φύσης επί εικοσιτετραώρου βάσεως και για δώδεκα μήνες τον χρόνο. Αυτό ας μην το ξεχνούν οι υπεύθυνοι…
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΜΟΙΡΙΔΗΣ
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ