Αρχική » Grid with Sidebar » Διαχειριση φωτιας με ενα κλικ

Διαχειριση φωτιας με ενα κλικ

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
 
«Βασικό στοιχείο της μεθοδολογίας είναι η αντίληψη ότι οι οποιεσδήποτε ενέργειες πρόληψης πρέπει να είναι προσανατολισμένες σε συγκεκριμένους και προσυμφωνημένους στόχους μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται»
 
Με ένα κλικ στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή, θα μπορούν φέτος οι πολίτες να μάθουν αν το σπίτι τους κινδυνεύει από επικείμενη πυρκαγιά, αλλά και τι μπορούν να κάνουν για να το προστατεύσουν. Η συγκεκριμένη εφαρμογή αποτελεί μικρό μέρος ενός σημαντικού επιστημονικού εργαλείου για την πρόληψη των πυρκαγιών. Πρόκειται για τη μεθοδολογία INCA, η οποία αποτελεί καρπό ενός σημαντικού ερευνητικού έργου που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και την Περιφέρεια Αττικής.
 
Στο πλαίσιο του προγράμματος, που έγινε με κονδύλια της Ευρώπης και συμμετείχαν επίσης η Γερμανία και η Ιταλία, δημιουργήθηκε μία μεθοδολογία πρόληψης καταστροφών που εφαρμόστηκε σε τρεις περιοχές-πιλότους στην Ευρώπη το 2010. Μία εξ αυτών ήταν η ανατολική Αττική και αφορούσε την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
 
Επειδή όμως η πρόληψη στη χώρα μας συνοδεύεται κατά κανόνα από έλλειψη πιστώσεων, το πρόγραμμα αυτό έμεινε στην άκρη. Η προσπάθεια επαναλήφθηκε κατά το 2012, με τους ίδιους οικονομικούς περιορισμούς. Καρπός της ήταν, μεταξύ άλλων, η έναρξη δημιουργίας ενός δικτυακού τόπου εντός του γενικότερου δικτυακού τόπου του Ινστιτούτου (www.fria.gr), αφιερωμένου στην πρόληψη των πυρκαγιών. Εντός του οποίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν και να χρησιμοποιήσουν την προαναφερθείσα εφαρμογή.
 
Πριν από ένα χρόνο, η μεθοδολογία INCA βρήκε πρακτική εφαρμογή κατά την αντιπυρική περίοδο του 2013, με την αιγίδα και τη χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών, διά του Πράσινου Ταμείου, και συνεχίζεται και φέτος.
 
Συγκροτημένα
 
«Βασικό στοιχείο της μεθοδολογίας είναι η αντίληψη ότι οι οποιεσδήποτε ενέργειες πρόληψης πρέπει να είναι προσανατολισμένες σε συγκεκριμένους και προσυμφωνημένους στόχους μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση ενός κινδύνου γενικά και στην πρόληψη αυτού ειδικότερα. Η μεθοδολογική προσέγγιση βασίζεται στη συμμετοχή των κατά τόπους φορέων, φυσικών προσώπων, συλλογικοτήτων, εξωραϊστικών συλλόγων, εθελοντικών ομάδων και ό,τι άλλο μπορεί να περικλείει ένας τέτοιος πυρήνας. Η διαδικασία περιλαμβάνει αναγνώριση και εντοπισμό των προβλημάτων, συμφωνία για τους στόχους πρόληψης, και στη συνέχεια δημιουργία ομάδων εργασίας, οι οποίες θα προσπαθήσουν με διάφορες δράσεις να πετύχουν τους στόχους που έθεσαν», εξηγεί ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος.
 
Με την επιστημονική υποστήριξη του Ινστιτούτου ξεκίνησαν ήδη οι δράσεις, στις οποίες θα γνωστοποιηθεί και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί η μεθοδολογία. Χθες πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου ανοιχτή ημερίδα εργασίας για το συγκεκριμένο ζήτημα που διοργανώθηκε από το δήμο, τη διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Αττικής και το Δασαρχείο Πεντέλης. Ενώ ακολουθούν σχετικές δράσεις στη Δ. Αττική και την Κρήτη.
 
Η λιτότητα «καίει» και τα αντιπυρικά κονδύλια
 
Λίγο πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και οι ενδείξεις, όσον αφορά τις δαπάνες της κεντρικής διοίκησης για την προστασία του δασικού πλούτου, δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, οι συνολικές δαπάνες για τον τομέα των δασών από το ΥΠΕΚΑ ανέρχονται περίπου στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Είναι κουτσουρουμένες, καθώς η πίστωση από τον κωδικό δημοσίων επενδύσεων, μέσω του οποίου χρηματοδοτούναι δασικές δραστηριότητες, εμφανίζεται κατά σχεδόν 1 εκατομμύριο χαμηλότερη. Οπως εξηγεί ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, οι πιστώσεις κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, πλην του προαναφερθέντος ποσού: «Δυστυχώς η οικονομική κρίση και η σκληρή δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται έχει καθηλώσει τις πιστώσεις που διατίθενται, οι οποίες είναι πια πολύ περιορισμένες για να ασκηθεί ένα αποτελεσματικό έργο πρόληψης. Δεν μπορούν να καλυφθούν μ’ αυτά τα ποσά τα έργα πρόληψης, όπως για παράδειγμα η συντήρηση των οδικών δικτύων, των πυροφυλακίων και των κρουνών».
 
Ας σημειωθεί ότι από πέρσι τα χρήματα που δόθηκαν για τα έργα πρόληψης στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου ήταν μειωμένα κατά σχεδόν 4 εκατ. σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Από την άλλη πλευρά, διατυπώνεται έντονη ανησυχία για την ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας αντιπυρικής περιόδου.
 
Σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε προς τον αρμόδιο υπουργό η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη, αναφέρει ότι τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος επιδεινώνονται, καθώς πέρα από τις χρόνιες μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, επιβαρυντικά λειτουργούν ο μειωμένος προϋπολογισμός για το 2014, η αναμενόμενη μείωση προσλήψεων εποχικών υπαλλήλων, αλλά και η συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού πυροσβεστών: «Η αναθεώρηση του μοντέλου δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, για την οποία δεσμεύτηκε εδώ και δύο χρόνια ο υπουργός, παρέμεινε απλώς λόγια και η πολιτεία συνεχίζει να εφαρμόζει το ξεπερασμένο δόγμα της αεροπυρόσβεσης, όπως η ίδια το έχει χαρακτηρίσει. Αντί της αναθεώρησης, οι μνημονιακές επιταγές επιβάλλουν την ανάθεση της συντήρησης και ενοικίασης πτητικών μέσων σε ιδιωτικές εταιρείες με μεγάλο κόστος, οι οποίες δεν διαθέτουν ιδιαίτερη πείρα σε θέματα δασοπυρόσβεσης. Ακόμα και τώρα εξάλλου, την ύστατη στιγμή, δεν έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση ο τρόπος συγκρότησης των πεζοπόρων τμημάτων, αφού σύμφωνα με πληροφορίες στο σχεδιασμό είναι η μείωση πρόσληψης των εποχικών από 1.500 σε 1.200 άτομα».
 
Από την άλλη πλευρά βέβαια το υπουργείο μιλάει για «357 νέα οχήματα, με τα οποία ενισχύεται το Πυροσβεστικό Σώμα, με την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ». Προς το παρόν όμως μιλάμε για ενίσχυση μόνο στα χαρτιά, «καθώς έως σήμερα έχει συμβασιοποιηθεί το 91,18% που αφορά ποσό 34,9 εκατ. για την προμήθεια 252 οχημάτων», η οποία ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια πότε θα υλοποιηθεί…
 
Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ